Big Challenge:

«Vi foretrekker løgnens teppe»

- Vi må ikke vandre som søvngjengere inn i AI-tidsalderen, slik vi søvngikk inn i internettalderen, advarte Stephen Fry.

- Kunstig intelligens er på vei inn. Innen 20 år har gått vil noen ha stjålet ilden og puste algoritmer inn i disse AI-ene, sa Stephen Fry, i samtale med Thomas Seltzer.
Publisert Sist oppdatert

- Stephen Fry, er du en løgner?

- Nei! Ja.

Med Frys svar på utspørrer Thomas Seltzers åpningsspørsmål var tonen satt. Samtalens fokus var ikke så mye på løgn eller sannhet, men hvor vanskelig det er å skille – og hvor viktig det er å fortsette å forsøke å skille, all den stund kloden - som den britiske komikeren, forfatteren, skuespilleren og programlederen slo fast - er inne i en masseutryddelse. Det haster litt.

- I yngre år var jeg splittet mellom Kristus og Faust, om jeg skulle gi sjelen min den ene veien eller selge den andre veien, fortsatte han.

Fry oppfatter ikke det med løgn som rett fram.

- Om du tar løgn i sin rene form så handler det om å si noe som ikke er. Men så har du fiksjonsløgnen, hvor man sier noe som ikke er, i den hensikt å få fram sannheten.

LES OGSÅ: Ben Goldacre om hvorfor smarte folk tror på dumme ting

LES OGSÅ: Bildegalleri - dette skjedde søndag

Vi foretrekker løgnen

Så er det også spørsmålet om man kan si noe som er litt sant. Det kan man i utgangspunktet ikke, eller kan man?

- Ofte foretrekker vi å leve løgnen. Vi foretrekker løgnens teppe, mente den engelske komikeren, og trakk fram en amerikansk president og en – sannsynligvis påtroppende – britisk statsminister som eksempel.

- Du har Boris Trump. En gang måtte en politiker avgå om vedkommende ble tatt i løgn. I dag velger man heller å «double down», doble innsatsen. Når Boris Trump blir konfronter med at han løy, slipper han unna med å si at han aldri har sagt det, selv om det fins opptak. Slik er det blant annet fordi det nå er blitt mulig å manipulere videoer slik at folk framstår med noe de ikke er, sier noe de ikke sa, sa Fry.

Seltzer, som ga uttrykk for å ville stille godt forberedt, kommenterte at har fått seg en combo mellom Foucault (han med postmodernismen) og fuck you.

Empiri teller ikke lenger

Dette får som konsekvens at empiri ikke teller lenger, mener Stephen Fry. Han trakk fram mytene om Pandora og Prometevs som illustrasjon: Pandora åpnet boksen hun hadde fått beskjed om ikke å åpne, og all verdens plager slapp ut, og hun smalt igjen lokket. En stund senere tok hun sjansen på åpen den igjen, og håpet slapp ut. Prometevs, på sin side, stjal ilden fra Zevs og ga den til menneskene, og ble hardt straffet for det.

- Internett er Pandoras boks. Boksen ble åpnet sånn uten videre. Det er fine ting der, og det er mye pest og plage, troll og djevler, der. Vi er nå eksakt i den posisjonen mennesket var kort tid før man fikk seg overrakt ilden fra Prometevs. Med ilden tenker han her på kunstig skapt høyere bevissthet.

- Kunstig intelligens er på vei inn. Innen 20 år har gått, vil noen ha stjålet ilden og puste algoritmer inn i disse AI- ene, sa Fry med stigende engasjement. Da er levende, kunstige vesener et faktum.

LES OGSÅ: Erik Solheim misliker ordet flyskam

Vi må unngå søvngjengeri

Det viktige er ikke nøyaktig hvilke valg man foretar, men at man faktisk foretar veloverveide valg.

- Vi må ikke vandre som søvngjengere inn i AI-tidsalderen, slik vi søvngikk inn i internettalderen, poengterte Fry, med pekefinger på vei opp.

Her spiller samtidas manglende interesse for, og forståelse av, forskjell mellom sannhet og løgn en viktig rolle. Fry, inne i det dystopiske hjørnet, viste til Bertrand Russell, som mot slutten av førtitallet tørt kommenterte at problemet med hans samtid er at de dumme er så skråsikre på alt, og de kloke så fulle av tvil.

Fry utvidet dilemmaet med å vise til problemet med de massivt inkompetente. En integrert del av problemet er at den inkompetente er uvitende om sin egen inkompetanse mens den kompetente, i sin systematiske utvidelse av egen kompetanse, blir seg stigende bevisst sin egen inkompetanse.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Her kan du lese alt stoffet vi lager fra festivalen .

Hvordan blir en gullbarre til

Så hva er løsningen? I følge Fry, grave etter gull.

- En gullbarre er resultat av en krevende og iherdig prosess, hvor det edle metallet må finnes, mineres ut, foredles og støpes i sin endelige form, innen man har foran seg en gullbarre. Det er ikke sånn at en engel stiger ned fra himmelen og lenger en gullbarre i fanget ditt. Problemet er at stadig flere forventer nettopp det, mente briten.

Akkurat da han bevegde seg inn i det misantropiske hjørnet problematiserte han, med intervjuerens assistanse, hvordan man unngår å bli gammel og stiv. Fry tok til planteverdenen i sin jakt på et svar.

- Et ungt tre er tøyelig, brekker ikke om det bøyes. Den egenskapen som holder deg myk lenge, er nysgjerrighet.

Komikeren Stephen Fry minnet om at både pessimisme og optimisme er selvoppfyllende profetier.

- Heldigvis er det sånn at bitterhet ikke kan arves, i henhold til min erfaring. Det kan humor.

Stephen Fry, Big challenge 2019, Olavshallen
Stephen Fry, Big challenge 2019, Olavshallen