Han er NTNUs nye ridder 

Mandag ble professor Tore M. Undeland utnevnt til Ridder 1. klasse av den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innsats for elkraftteknikk.

Tore Undeland blir utnevnt til Ridder 1. klasse av den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innsats for elkraftteknikk av Statsforvalteren i Trøndelag, Frank Jenssen
Publisert Sist oppdatert

- I dag fikk jeg min takk. Det er helt utrolig å få en slik anerkjennelse, sa Undeland før han ble utnevnt til Ridder 1.klasse av den Kongelige Norske St.Olavs orden. 

Fakta

Om Tore M. Undeland

Undeland var professor i kraftelektronikk ved NTNU fra 1984 til 2018. Han er nå professor emeritus.

Undeland bor i Trondheim, men er født og oppvokst i Bergen. Han kom til Trondheim da han begynte som student på daværende NTH midt på 1960-tallet.

I 2023 mottok Undeland æresmedaljen Gaston Magetto-medaljen. Den deles ut av EPE, som er en europeiske organisasjon for kraftelektronikk.

I mars mottok Undeland brevet hvor det sto svart på hvitt at han vil bli utnevnt til ridder i juni i år. Han har måttet holde det hemmelig inntil nylig.

Mandag 10.juni ble han utnevnt til Ridder av Statsforvalteren i Trøndelag, Frank Jensen, på vegne av Hans Majestet Kongen. I salen satt også ordføreren i Trondheim, Kent Ranum og NTNU-rektor Tor Grande. 

Den høytidelige seremonien ble avholdt på Lerchendal gård. 

- Alt som får den moderne verden til å gå rundt

Undeland får prisen for sin faglige pionervirksomhet innenfor et fagfelt med stor betydning for oss alle. Det handler om alt som får den moderne verden til å gå rundt ved hjelp av elektrisitet. 

Når elbilen akselererer så effektivt, når elektrisitet skal overføres over landegrenser, mobiltelefonen lades, data lagres i skyen eller induksjonstoppen på komfyren gi varme til kokeplata, så er det omformere som gjør det mulig. Omformere eller transistorer som tilpasser elektrisiteten til den oppgaven den skal løse.

- Akademikere bør bli flinkere til å skryte av hverandre, sier Tore Undeland. Etter 45 år innenfor kraftlelektronikkfeltet fikk han endelig sin anerkjennelse for pionerarbeidet sitt.

I 45 år har Tore Undeland lagt ned en bemerkelsesverdig innsats som forsker, underviser og veileder på NTNU. Hans pionervirksomhet innen fagfeltet har lagt grunnlaget for mange industrietableringer både i Norge og internasjonalt. Et godt samarbeid mellom industri, professor og student har vært viktig i så måte.

Undeland så også tidlig koplingen mellom elektrifisering og det grønne skiftet. Hans teknologiske nyvinninger har vært svært viktige i fornybar elektrisitet fra vind- og solkraft.

- Laben min var som et juleverksted

Den nyutnevnte ridderen ble inspirert av sin veileder til å forsette med forskning innenfor energi-feltet. Han har vært virksom innenfor feltet siden 1965. 

- I kjelleren på Elektrobygget hadde jeg min lab. Det var som et juleverksted. Det krydde av ideer og engasjement, sier Undeland. 

Fra venstre foran, dekan Ingrid Schjølberg, insituttleder Anngjerd Pleym, Tore Undeland, ordfører Kent Ranum, statsforvalter Frank Jenssen og Arne Nysveen. Bakerst fra venstre, Ole-Morten Midtgård og rektor Tor Grande.

Undeland reiste i løpet av karrieren til Amerika. Der skrev han en lærebok som har blitt den mest brukte boka innenfor hans fagfelt: Power electronics: converters, applications, and design. Boka har blitt oversatt til seks språk. 

Å bli utnevnt til Ridder er langt fra hverdagskost. Undeland forteller at han i alle år har jobbet svært mye, og han er ifølge han selv et ja-menneske. 

Følg UA på Facebook og Instagram.