UiO-bygg stengt på grunn av hærverk – mann i 40-årene siktet

Kraftig hærverk på Domus Juridica i Oslo sentrum har ført til at universitetet har stengt bygningen. En mann i 40-årene er pågrepet og siktet for hærverket.

Det var store skader på både møbler og kunst. Veggmaleriet i bakgrunnen er Steinar Haga Kristensens Et samfunnsornament. Queens of the Tear Duct av Tiril Hasselknippe skal skal være et verk som har fått skader.
Publisert

Jourhavende jurist Helge Skåland i Oslo politidistrikt sier til Avisa Oslo at politiet fikk første melding om hærverket klokken 23.40 mandag kveld, og at politiet var raskt på stedet.

- Politiet fikk melding om en person som ramponerte fakultetet like før midnatt. Han ble pågrepet utenfor bygget, sier Skåland.

Ifølge avisen er den pågrepne en mann i 40-årene. Han er siktet for grovt skadeverk. Det er uklart når han vil bli avhørt.

Skåland sier i en pressemelding fra politiet at den siktede ble tatt med til legevakten for vurdering av helsetilstanden.

- På bakgrunn av vurderingen der, er han nå ivaretatt av helsevesenet, sier Skåland.

Politiet har fremdeles ikke fullstendig oversikt over skadeomfanget

Ettersom bygget er plassert midt i sentrum og har åpne dører, har det også tidligere vært mindre hærverk. Men ingenting som ligner på dette.

Oppdaget av vekter

Hendelsen ble oppdaget av en vekter, opplyser informasjonsansvarlig Steinar Hafto Myhre ved Juridisk fakultet til Rett24.

Hærverket er utført i studentarealene på Domus Juridica, det største bygget til Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

- Vi har ingen grunn til å tro at vedkommende har noen tilknytning til fakultetet. Han har tatt seg inn etter stengetid, og det fremstår for oss som tilfeldig at akkurat dette bygget er utsatt for dette, sier Myhre.

Han opplyser at Domus Juridica blir stengt ut dagen.

- Vi må rydde og sikre, det er et godt stykke arbeid som må gjøres, så det blir ingen undervisning i bygget i dag. Vi regner med å åpne igjen i morgen, sier han.

- Bygningen er utsatt for omfattende hærverk i studentarealene, og bygget er stengt mens opprydnings- og sikringsarbeidene pågår, skriver UiO i en melding til studentene.

En del forelesninger ble avlyst, mens andre klarte å kjøre forelesningene digitalt, opplyser jusdekan Ragnhild Hennum til Uniforum.

Kunst og inventar kastet flere etasjer

Fakultetsdirektør Oddrun Rangsæter har sittet i krisemøte etter ramponeringen.

- Det er ingen personskader, og det er det viktigste, sier hun, men forteller om TV-skjermer, stoler, glasskår og annet som ligger spredd utover.

- Det er kunst, møbler, infoskjermer og så videre. Det har blitt kastet ned hele veien fra sjette til første etasje, sier hun til Avisa Oslo.

En student forteller til VG at det har gått verst utover kantina. Lyseblå deler som ligger rundt omkring, stammer fra kunst som henger fra taket.