Universitetene holdes fortsatt stengt

Regjeringen opprettholder de vidtgående smitteverntiltakene. Dette inkluderer også stengning av universitetene. Folk bes om å holde minst to meter avstand.
Skjermdump fra pressekonferansen tirsdag ettermiddag. 

Skjermdump fra pressekonferansen tirsdag ettermiddag. 

Helsedirektoratet vil slå ned koronaepidemien i Norge og ber om at alle de drastiske smitteverntiltakene fortsetter, inkludert stenging av universiteter, skoler og barnehager

– I dag er målet vårt å slå ned koronaepidemien så langt vi kan, sa helsedirektør Bjørn Guldvog på en pressebrifing tirsdag. 

Han har nå anbefalt regjeringen å videreføre alle smitteverntiltak som er innført, og som statsminister Erna Solberg (H) har kalt de mest inngripende tiltakene Norge har hatt i fredstid. 

Det overordnede målet er at hver person som får koronaviruset i Norge, i gjennomsnitt smitter færre enn én ny person. Da vil smitten over tid gå tilbake. 

– Det er et krevende mål å oppnå, men vi kan ikke gi det opp i dag, sa Guldvog.

To meter avstand

Regjeringen ber folk holde minst to meters avstand innendørs og ikke være mer enn fem personer sammen i gruppe utendørs. 

I det offentlige rom bør man holde minst én meters avstand til andre, sa helseminister Bent Høie (H) da han presenterte de nye tiltakene tirsdag ettermiddag. 

Når man er utendørs, bør man heller ikke være mer enn fem personer sammen i gruppe. Dette gjelder ikke folk som er i familie eller bor sammen. 

Innendørs bør folk ha minst to meters avstand til hverandre. Heller ikke dette gjelder de som er i familie eller bor sammen.

Anbefaler videreføring 

I utgangspunktet vil regjeringens smitteverntiltak utløpe torsdag. Helsedirektoratet anbefaler nå at de videreføres. 

Det betyr: 

* Fortsatt stenging av skoler og barnehager. Her åpner Helsedirektoratet for enkelte justeringer, spesielt opp mot sårbare barn. 

* Fortsatt stenging av virksomheter som ikke kan følge myndighetenes pålegg om smittevern. Det omfatter blant annet fysioterapeuter, kiropraktorer, optikere, fotterapeuter, logopeder og psykologer. 

* Fortsatt stenging av arrangementer, treningssentre, svømmehaller, frisører, hudpleie og lignende. 

* Helsepersonell som jobber med pasientbehandling, forbys fortsatt å reise til utlandet. 

* Personer som ankommer Norge, skal oppholde seg i karantene i 14 dager. 

* Personer som har hatt nærkontakt med smittede, skal være i karantene i 14 dager. 

* Personer som er mistenkt smittet eller bekreftet smittet, skal oppholde seg i isolasjon.

* Alle helseinstitusjoner skal gjennomføre adgangskontroll og alminnelig besøksstans. 

Oppdaterte scenarioer 

Bakteppet er oppdaterte scenarioer fra Folkehelseinstituttet som viser at antall smittede kan øke svært raskt hvis Norge lemper på tiltakene nå. 

Med få eller ingen effektive tiltak kan det bli snakk om opptil 223.750 smittede innen 13. april, ifølge FHI-scenarioene. 

I en slik situasjon kan opp mot 4.260 personer trenge innleggelse på sykehus, med 580 som trenger intensivbehandling. 

– De neste ukene blir utfordrende for alle, men hvis vi lykkes, vil vi kunne lette på tiltakene om noen uker og sakte, men sikkert vende tilbake til normalen, sa Guldvog. 

Hans håp er at de første justeringene kan komme etter påske. 

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Misfornøyd med Sits boliginformasjon på nett

Student Victoria Dontsova mener manglende innvendige bilder og plantegninger på Sits nettsider skaper unødvendig merarbeid for flytteklare studenter.

Rapport:

Nesten 1 av 4 undervisningsansatte melder om svekket IT-sikkerhet i hjemmekontor

Flere ansatte i hjemmekontor melder om svekket IT-sikkerhet som følge av at jobben måtte gjøres hjemmefra. Undervisningsansatte er nesten i toppen av listen.

Rambøll og C.F. Møller signerer kontrakt for campussamling

Selskapene får ansvar for programmering og prosjekteringstjenester til NTNU campussamling, sier Statsbygg i en pressemelding.

Kronikk:

Bør være obligatorisk for alle studenter å gjennomføre kurs i formidling

Forskere skylder samfunnet å formidle forskningen sin på en god, forståelig måte. Dessverre er det alt for få universiteter som tilbyr kurs i formidling.