Professor kritiserer regjeringens krisepakke

Regjeringens krisepakke er innrettet på en sånn måte at den fremmer redusert aktivitet, og at folk risikerer å bli sagt opp, mener NTNU-professor Ragnar Torvik.
Ragnar Torvik er professor i samfunnsøkonomi ved NTNU.  
        
            (Foto: OLE MARTIN WOLD)

Ragnar Torvik er professor i samfunnsøkonomi ved NTNU.   Foto: OLE MARTIN WOLD

Torvik er professor i samfunnsøkonomi. Han sier til  Dagens Næringsliv at den nye tiltakspakken for bedriftene som nå skal hastebehandles i Stortinget, har flere svakheter og kan åpne for at bedrifter kan spekulere i å redusere aktiviteten for å motta støtte. 

Forutsetningen for å bruke støttetiltaket er at selskaper som kan vise til redusert aktivitet med mer enn 30 prosent i april og mai i fjor, vil få dekket deler av de faste utgiftene. Dette mener Torvik er feil, og at det burde være bedriftenes omsetning i mars som burde vært lagt til grunn, ellers kan bedrifter spekulere i å redusere aktiviteten i april og mai for å få støtte.

– Dette er et insentiv for å redusere aktiviteten i bedriftene og å sette folk på porten, men intensjonen er nettopp å unngå oppsigelser, sier Torvik til avisen.

Les også: Økonomer starter nettsted for å bidra til uavhengige analyser og diskusjoner.

Finansminister Jan Tore Sanner (H) skriver til DN at forholdene Torvik beskriver, er vurdert.

– Formålet med ordningen er å hjelpe levedyktige og sunne foretak som er hardt rammet av virusutbruddet. Hvis grensen er for lav, er ikke tiltaket målrettet nok, og da vil heller ikke ordningen være i tråd med statsstøtteregelverket. En høyere grense øker både insentivproblemene og risikoen for at en del av foretakene i målgruppen faller utenfor, sier Sanner.

(©NTB)

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ytring:

Ap, Sp og FrPs lek med spåkula

Vi stiller oss spørrende til hvem som skal ha denne definisjonsmakten på hva som er arbeidsrelevant, og hvordan man kan vite hva arbeidslivet har behov for i de kommende årene?

Dette er medisin mot frafall i videregående

Gjennom solidaritetskorpset kan ungdom mellom 18 og 30 år jobbe frivillig i et annet land i Europa. Det ga meg tryggheten jeg trengte, skriver Sondre Hansen.

Gjesteskribenten:

Hvordan har vi klart oss på NTNU under pandemien?

Hvordan har vi klart oss på NTNU så langt? spør Helge Holden. Her diskuterer han noen av erfaringene med å holde det gående under en pandemi.

NTNU etterlyser mindre styring i innspill til ny styringspolitikk

NTNU advarer mot for mange lover og regler i innspillene til ny UH-lov og ny styringspolitikk.