Åpne opp – beholde kontrollen

Det har kostet oss mye å få kontroll over koronaepidemien. Det skal lite til for å miste den igjen. Derfor skal vi være varsomme når vi åpner det norske samfunnet opp igjen.  
Det vi gjør nå – avgjør hva vi kan gjøre om noen uker. Hvis vi lykkes med å kontrollere smitten, kan vi åpne mer opp. Hvis vi mislykkes, må vi stramme mer inn, skriver Bent Høie. 
        
            (Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen/Høyre)

Det vi gjør nå – avgjør hva vi kan gjøre om noen uker. Hvis vi lykkes med å kontrollere smitten, kan vi åpne mer opp. Hvis vi mislykkes, må vi stramme mer inn, skriver Bent Høie.  Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen/Høyre

Takket være en kraftanstrengelse fra den norske befolkningen har vi fått kontroll over koronaepidemien.

Nå blir alt som før, tenker kanskje noen håpefullt.

Men det vil ta tid før alt kan bli som før.

Vi kan åpne samfunnet forsiktig opp fordi smittespredningen er veldig liten. Men vi må gjøre det gradvis, og overvåke det nøye for å beholde kontrollen.

Det skal være trygt

Vi starter med å åpne opp tilbudene for de minste.

De små barna har stort behov for gode møteplasser, og de spiller ingen viktig rolle i smittespredningen. Barnehagene åpner fra 20. april.

Første til fjerde klasse åpner 27. april.

Før vi åpner skal vi få på plass gode råd og gode rutiner for å øke tryggheten og redusere smitterisikoen. Foreldre skal oppleve at det er trygt å sende barna tilbake til barnehagen og skolen. Lærere, førskolelærere og assistenter skal oppleve at det er trygt å komme tilbake på arbeidsplassen.

Vi kommer til å følge nøye med på barnehagene og skolene før vi tar stilling til når ungdomsskoler og videregående skoler kan åpne.

Målet er at disse skolene skal åpnes før sommeren, men vi vil vurdere dette nøye fordi vi vet at forekomsten av smitte øker jo eldre barna blir.

Standard for smittevern

Fysioterapeuter, psykologer og andre i helsetjenesten har kunnet behandle pasienter, men på avstand. Fra 20. april kan de møte pasientene sine ansikt til ansikt igjen – med en forutsetning: Det skal være en bransjestandard for smittevern på plass.

Det samme skal gjelde frisører og de som tilbyr ulike former for kroppspleie. De kan også åpne når det er en bransjestandard for smittevern på plass. En slik standard vil komme senest 27. april.

Hytteforbudet oppheves 20. april. Vi råder fortsatt folk til å unngå unødvendig reising. Det gjelder også reiser til hytter som ligger utenfor regionen der man bor og jobber.

Lykkes vi, kan vi åpne mer

De viktigste tiltakene for å begrense smitte må vi fortsette med i lang tid. Vi må holde hendene rene, holde avstand og holde oss hjemme når vi er syke.

Mer testing, bedre sporing og rask isolering av smittede blir svært viktig i når vi åpner samfunnet gradvis opp. Dette jobber vi med å få på plass.  

Det vi gjør nå – avgjør hva vi kan gjøre om noen uker.

Hvis vi lykkes med å kontrollere smitten, kan vi åpne mer opp.

Hvis vi mislykkes, må vi stramme mer inn.

Takket være felles innsats har vi tatt kontroll over koronaepidemien. Vi er avhengig av felles innsats for å beholde den.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

UA mener:

Dekantilsettinger: Utvalget av kandidater er for skrint

Prosessen med å ansette prorektorer er avsluttet. Snart skjer tilsetting av NTNUs dekaner. Sikrer dagens ordning at man får et godt nok utvalg av kandidater? Tja.

Gjesteskribenten:

Jeg valgte å si nei til cellegift

Mitt såkalte valg var jo ikke noe som ble gitt meg. Det oppsto fordi jeg stilte spørsmål.

- Hvorfor er det viktig å diskutere medvirkning?

- Debatten om medvirkning kommer aldri opp ved utenlandske universiteter. Hvorfor er den så viktig i Norge? spurte eksternt styremedlem Maria Strømme.

PST: Kina og Russland spionerer på norsk oljeteknologi

PST mener russiske, kinesiske og andre lands etterretningsorganisasjoner henter informasjon om den Norske oljesektoren.