Slik holder Tina ut å være strandet i Norge

Tina Keller fra Sveits dro til Norge for å studere, bli kjent med nordmenn, reise og feste. Så kom koronaviruset.

- Dette blir et minne for livet, sier Tina Keller om å bo i et lukket Norge.
Publisert

- Da universitetet ble stengt 12. mars kom det helt overraskende på meg. Jeg var ikke forberedt på det i det hele tatt, forteller hun.

Keller er utvekslingsstudent og kom til NTNU i Ålesund i januar. Hun tar en master i international business and marketing. Planen var å bli i Norge fram til slutten av mai, reise litt og deretter dra tilbake til Sveits.

Plutselig ble hele oppholdet dramatisk endret.

LES OGSÅ: Sendt hjem med umiddelbar virkning

- Hva gjør vi nå?

Keller forteller at hun fulgte med på nyhetene om at viruset spredte seg i Europa. Det var mye omtalt også i Sveits og i nabolandene. Det var snakk om blant annet å stenge skoler. Det vil ta tid før det skjer, tenkte hun. Torsdag 12. mars hadde hun forelesning og ante fred og ingen fare. Da kom beskjeden: «Nå er det stengt, dere må dra hjem»

- Det var så overraskende og forvirrende. En helt ny situasjon for oss alle. Jeg bor i en leilighet med fem andre og vi stod alle og lurte: Hva gjør vi nå? forteller hun.

Redd var hun ikke og hun lot seg ikke stresse. Det vil gå helt fint med meg, jeg er ikke i risikogruppa, tenkte hun. Hennes første tanke var at nå får vi gjøre det beste ut av situasjonen. I likhet med de andre fem i leiligheten, går hun på butikken, de deler kjøkken og vaskerom. De rører de samme håndtakene. Alle rengjør mer enn før og er mer forsiktige. Antibac-en står på kjøkkenet.

Trening, volleyball og grillmat

Hun priser seg lykkelig over at hun havnet i en leilighet med fem andre studenter. Egentlig ønsket hun å bo i en liten leilighet. Det ville blitt så ensomt å bo alene. Nå finner de på mye sammen. Noen av romkameratene er skikkelige «fitness junkies». Hun blir med dem, jogger og trener. Det er veldig gøy. De har blitt tettere knyttet til hverandre, mens de før møtte hverandre mer tilfeldig. Nå er de tvunget til å være sammen. Det fungerer bra.

I påska gikk de turer, spilte volleyball, grillet mat. Alle aktivitetene og det sosiale samværet har hjulpet henne mentalt. Ikke bare snakke om korona, men prøve å leve et mest mulig normalt liv.

I Ålesund var de ti Erasmus+-studenter dette semesteret. Seks av dem dro hjem søndagen etter at det ble kunngjort at Norge stenger det meste. De var redde for stengte grenser, og bestilte svindyre flybilletter for å komme seg hjem. Keller tenkte det var litt panisk, men de ble påvirket av bekymrede foreldre. Og når én drar, vil andre også dra. Det var mye frykt.

Føler seg trygg

Sveits iverksatte koronatiltakene noe seinere enn Norge. Tina Keller sier at hun var ikke så skremt, og er vanligvis en person som prøver å være rolig, tenke klart og ikke overreagere. Denne innstillinga har hjulpet henne. Hun var i kontakt med foreldrene og de ble enige om å vente og se. Hun har tro på at ting vil forandre seg og føler seg trygg i Norge.

Keller stoler på helsevesenet. Hadde hun vært i USA, ville hun reist hjem. Da Sveits også stengte mye, slo det henne at hun også bør dra hjem. Den tanken varte én dag, så tenkte hun at dette blir fint.

Viruset spredte seg raskt i Sveits og hun fant ut at forholdene tross alt er bedre i Norge enn i hjemlandet. Dessuten var det jo ikke anbefalt å reise. Tenk om hun ble smittet og spredte viruset videre? Viktig var det også at hun ville fullføre semesteret og at det var bedre å gjøre det i Ålesund. På det tidspunktet var det ikke klart at det ville bli hjemmeeksamen på studentene.

- Det var ikke dette jeg forventet da jeg dro på utveksling, dette blir en «story of my life», sier hun muntert.

Mobilen er på soverommet

Nå prøver hun å studere så godt som mulig. Hun er disiplinert. Ikke alle faglærere har håndtert digital undervisning like godt, men de gjør sitt beste. Slik situasjonen er, har kvaliteten på undervisninga blitt dårligere. Hun føler hun må studere mer enn før og er redd for at hjemmeeksamen blir vanskeligere. Det er ikke helt rettferdig.

Det er mye ekstraarbeid for studentene, forteller hun. Det er heller ikke lett å studere sammen med de andre studentene. Før hjalp de hverandre, satt ved siden av hverandre, pekte og forklarte. Nå må de ringe og snakke med hverandre. Det blir ikke helt det samme. Alt er mer krøkkete. I starten følte hun at hun ikke jobbet særlig effektivt, det var mer distraksjon å være hjemme. Hun har stuet vekk mobilen på soverommet, men føler seg fortsatt ikke like produktiv som vanlig.

- Det går bedre nå. Jeg føler presset nå når eksamen nærmer seg. Det blir fint til slutt, sier hun optimistisk.

Ikke sint

Tina Keller synes hun har blitt godt ivaretatt som utvekslingsstudent. Sit har tilbudt hjelp mange ganger. Hun har også vært i kontakt med Internasjonal seksjon og de tar også kontakt. De spør hvordan hun har det og er alltid tilgjengelig når hun og de andre studentene trenger noe. Hun har ikke følt seg forlatt, noe ikke minst romkameratene har bidratt til.

Om 20 år tror hun dette vil være det hun husker fra oppholdet i Ålesund: At hun bodde i leiligheten med de andre fem studentene. At de studerte, spilte brettspill og gikk turer sammen. Mange planer og reiser i Norge framover er skrinlagt. Hun tar det som det kommer. Hun er ikke sint. Nå ble det bare sånn og det vil bli nye anledninger til å besøke Norge. Alt det som har skjedd, vil bli et minne hun vil tenke tilbake på, forteller hun.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Reiste hjem uten å varsle

Seksjonssjef Anja Valberg ved Internasjonal seksjon forteller at de har fått beskjed fra rundt 75 av vårens 840 innreisende utvekslingsstudenter om at de har forlatt Norge. Det store flertallet av disse følger fortsatt undervisninga ved NTNU. Seksjonen regner med å ha en bedre oversikt snart.

Siden studentene fortsatt kan følge undervisninga ved NTNU på nett og også gjennomføre en digital hjemmeeksamen uansett, har nok det ført til at mange studenter har flyttet hjem igjen uten å tenke at det var nødvendig å gi beskjed til Internasjal seksjon, tror Valberg.

Beholder stipendet

I motsetning til de internasjonale studentene, er den økonomiske situasjonen for utvekslingsstudentene bedre.

- Erasmus-studentene som har reist hjem som følge av koronasituasjonen får beholde sine stipend, sier Valberg.

Dette forutsetter at de fortsatt har studie- og oppholdsrelaterte utgifter i vertslandet, eller fortsetter å følge nettbasert undervisning ved vertsinstitusjonen hjemmefra.

Flesteparten av NTNUs utvekslingsstudenter er erasmus-studenter.

Også studenter som er finansierte gjennom Dikus stipendprogrammer, eksempelvis Norpart, beholder sine stipender ut vårsemesteret, opplyser Anja Valberg.