Data fra satellittbilder antyder at covid-19 traff Wuhan allerede i august

Forskere ved Harvard Medical School har studert satellittbilder av parkeringsplasser utenfor større sykehus i Wuhan. De tyder på at viruset var virksom tidligere enn myndigheten fortalte.

Borgere i Wuhan står i kø utenfor apotek for å kjøpe ansiktsmasker under koronautbruddet. I følge en rapport utført ved Harvard kan viruset ha vært virksomt i den kinesiske byen flere måneder tidligere enn tidligere antatt.
Publisert Sist oppdatert

Det er ABC News som forteller dette.

En dramatisk økning i biltrafikken omkring de større sykehusene i den kinesiske byen hvor koronaviruset opprinnelig brøt ut allerede på sensommeren i fjor. Forskerteamet fra Harvard analyserte bilder fra kommersielle satellitter, og «observerte en dramatisk økning i biltrafikken omkring Wuhans fem største sykehus ut på sensommeren og tidlig høst2019», ifgølge professor Jerry Brownstein, som ledet Harvard-teamets arbeid.

Koronaviruset ble er å ha brutt ut i månedsskifte november/desember ifjor, og kinesiske myndigheter meldte om viruset først ved årsskiftet.

Måten som ble anvendt var å se aktiviteten på sykehusene. Jo flere fulle parkeringsplasser på sykehusene, jo travlere er de, og det kan tyde på at noe skjer i samfunnet. Videre analyserte man søkedata fra kinesisk intenett, og det viser seg at det ble søkt oftere på typiske symptomer for virussykdommer omkring angjeldende tidsrom. «Diaré» og «hoste» var to søkeord som blant annet fra den perioden.

Amerikansk etterretning sendte de første rapportene til Pentagon i november om at noe var på gang i Wuhan.

Metoden å studere satellittbilder for å spore spredning av smittsomme sykdommer har vært anvendt tidligere år for å spore spredning av influensa i land som Chile, Argentina og Mexico. Tilsvarende analyser gjøres på rutinemessig basis av etterretningsorganisasjoner som CIA og DIA for å finne ut hva som foregår på bakken i utilgjengelige områder.

ABC News har forelagt studien blant annet for David Perlin, som er sjefsforsker ved Center for Discovery and Innovation i New Jersey. Perlin advarer mot å tolke for mye inn i dette ene datasettet.

Studien er til vurdering ved Nature Digital Medicine, og er under fagfellevurdering, og altså ennå ikke antatt.