Kongen hedrer NTNUs Idun Reiten

Professor emerita Idun Reiten er utnevnt til Kommandør av Den kongelige Norske St. Olavs Orden. Utmerkelsen får hun for sin innsats som matematiker.
Statsminister Erna Solberg (H) gratulerte Idun Reiten under prisutdelingen etter Abelkonkurransen på NTNU tirsdag kveld. Til høyre lister preses Nils Christian Stenseth Det Norske Videnskaps-Akademi seg forbi. 
        
            (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Statsminister Erna Solberg (H) gratulerte Idun Reiten under prisutdelingen etter Abelkonkurransen på NTNU tirsdag kveld. Til høyre lister preses Nils Christian Stenseth Det Norske Videnskaps-Akademi seg forbi.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Superlativene står i kø når NTNU i ei pressemelding beskriver Reitens betydning, både for NTNU, for nasjonen og internasjonalt.

Banet vei

Idun Reiten er Norges mest meritterte matematiker. Hun har mottatt nasjonale og internasjonale æresbevisninger som følge av sin forskning over 40 år. I 1982 ble hun som første nordiske kvinne professor i matematikk.

Reiten ble introdusert for statsminister Erna Solberg (H) under prisutdelingen etter Abelkonkurransen på NTNU tirsdag kveld. Statsministeren var tydelig imponert over Reitens innsats.

Viktig for fagmiljøet

Fagområdet er algebra. Ifølge NTNU ble hun ble ansatt som første algebraiker ved Universitetet i Trondheim og under hennes ledelse vokste det fram en anerkjent algebragruppe som i dag teller over 20 medlemmer.

- Vi ved Institutt for matematiske fag ved NTNU synest det er flott at Idun vert tildelt St. Olavs Orden. Ho har sidan 70-talet betydd svært mykje for fagmiljøet, og er framleis ein inspirerande rollemodell for mange. Dette er velfortent, og vi gleder oss saman med henne, sier instituttleder Einar Rønquist i pressemeldinga.

Dyktig formidler

Reiten er født i Klæbu i 1942. Matematikeren går for å være en fremragende lærer og formidler. Hun er fortsatt svært aktiv, og har oppnådd noen av sine mest betydningsfulle forskningsresultater de siste ti årene.

I 2007 mottok hun Norges Forskningsråds pris for fremragende forskning. Samme året ble hun som første kvinne innvalgt i matematikkgruppa til Kungliga Vetenskapsakademien. I 2009 mottok hun Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskning med den tilhørende Nansenmedaljen.

Fylkesmannen overrekker dekorasjonen mandag 10. mars klokka 14.15 i Rådssalen til NTNU.

Fagfeltet er algebra: I 1982 ble Idun Reiten som første nordiske kvinne, professor i matematikk. 

Fagfeltet er algebra: I 1982 ble Idun Reiten som første nordiske kvinne, professor i matematikk. 

Statsminister Erna Solberg (H) gratulerte Idun Reiten (t.h.) under prisutdelingen etter Abelkonkurransen på NTNU tirsdag kveld. 

Statsminister Erna Solberg (H) gratulerte Idun Reiten (t.h.) under prisutdelingen etter Abelkonkurransen på NTNU tirsdag kveld. 

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Norge til topps i forskning på klimaendringer

Norge er det landet i verden som forsker mest på klimaendringer justert for landets størrelse viser analyse fra Nifu. - Vi produserer tre ganger så mye som landets størrelse skulle tilsi.

Han er Ålesunds beste underviser

Mark Pasquine er tildelt «Studentenes studiekvalitetspris» ved NTNU i Ålesund.

Gjesteskribenten:

Hvem «eier» egentlig døden?

Et merkelig spørsmål vil kanskje noen hevde. Likefullt har dette spørsmålet dukket opp hos meg flere ganger dette siste året, hvor jeg som gjesteskribent for UA har delt ulike refleksjoner knyttet til min mors død for snart et år siden.

18 nye tilfeller av korona ved NHH

De siste to døgnene har 18 studenter ved Norges Handelshøgskole i Bergen fått bekreftet koronasmitte.