NTNU gjør avtale med FFI

Skal fremme faglig samarbeid og forskerutdanning - først og fremst om autonome og ubemannede systemer.
Verdens minste flygende helikopter som brukes profesjonelt.
    
      (Foto: Prox Dynamics)

Verdens minste flygende helikopter som brukes profesjonelt. Foto: Prox Dynamics

Sentralt her blir aktiviteter knyttet til NTNUs nye Senter for Fremragende Forskning AMOS (Autonomous Marine Operations and Systems) ved Institutt for teknisk kybernetikk og Institutt for marin teknikk. De driver med ting Forsvarets Forskningsinstitutt har sterk interesse for.

- NTNU sin interesse i forskningssamarbeidet er primært knyttet til sivile anvendelser av forskningen og de grunnleggende kompetanseområdene. Samarbeidet er knyttet til fagfelt der «dual use» av teknologi og kompetanse er vel etablert, skriver NTNU i en melding.

FFI ønsker å styrke sin forskning innen autonome og  ubemannede systemer, samt å utrede og utvikle militære og sivile anvendelser basert på slik teknologi. FFI ønsker derfor et tettere faglig samarbeid med NTNU på dette området.

- FFI ønsker også å bidra til å utvikle den faglige og undervisningsmessige virksomheten ved NTNU og ser på NTNU som en viktig rekrutteringsarena for FFI, heter det i meldingen.

Avtalen blir signert på «Kybernetisk fagdag"  fredag 7. november.

I alt ti norske næringslivsbedrifter presenterer seg med spennende bruk av kybernetikk i praksis. På kjøreplanen står alt fra verdens minste helikoptre til verdens største styrte konstruksjon.

Fagdagen arrangeres som del av Institutt for teknisk kybernetikk sitt 60-årsjubileum. Instituttet ble grunnlagt i 1954 av professor Jens Glad Balchen. Begrepet kybernetikk stammer fra det greske ordet «kybernetes», som betyr styrmann eller rormann. Kybernetikk handler derfor om hvordan komplekse dynamiske systemer kan modelleres, styres og overvåkes ved å kombinere matematikk, naturvitenskap, målemetoder, datateknologi og pådragsorganer. Kybernetikken gjør det mulig med automatisk styring av alt fra elektriske varmeovner til kjemiske prosessanlegg og ubemannede fly.

Ubemannet båt/Marin robot. Krediteres: «Maritime Robotics"

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ytring:

NTNU i verden

«Grunnutfordringen for NTNU, som for enhver god kunnskapsinstitusjon, er å forstå hva kunnskap er» skriver professor emeritus Arne B Johansen i denne ytringen.

Forskningsrådets direktør:

- Plan S skal ikke på høring

- Selve Plan S er ikke ute på høring. Det er gjennomføringen av planen som vi nå vil gå aktivt ut og be om innspill på, sier John-Arne Røttingen.

Disse vil bli ny direktør ved UiO

Tolv personer har søkt stillingen som UiOs nye universitetsdirektør. Blant dem visedekan på MN-fakultetet Kristin Vinje.