NTNU gjør avtale med FFI

Skal fremme faglig samarbeid og forskerutdanning - først og fremst om autonome og ubemannede systemer.
Verdens minste flygende helikopter som brukes profesjonelt.
    
      (Foto: Prox Dynamics)

Verdens minste flygende helikopter som brukes profesjonelt. Foto: Prox Dynamics

Sentralt her blir aktiviteter knyttet til NTNUs nye Senter for Fremragende Forskning AMOS (Autonomous Marine Operations and Systems) ved Institutt for teknisk kybernetikk og Institutt for marin teknikk. De driver med ting Forsvarets Forskningsinstitutt har sterk interesse for.

- NTNU sin interesse i forskningssamarbeidet er primært knyttet til sivile anvendelser av forskningen og de grunnleggende kompetanseområdene. Samarbeidet er knyttet til fagfelt der «dual use» av teknologi og kompetanse er vel etablert, skriver NTNU i en melding.

FFI ønsker å styrke sin forskning innen autonome og  ubemannede systemer, samt å utrede og utvikle militære og sivile anvendelser basert på slik teknologi. FFI ønsker derfor et tettere faglig samarbeid med NTNU på dette området.

- FFI ønsker også å bidra til å utvikle den faglige og undervisningsmessige virksomheten ved NTNU og ser på NTNU som en viktig rekrutteringsarena for FFI, heter det i meldingen.

Avtalen blir signert på «Kybernetisk fagdag"  fredag 7. november.

I alt ti norske næringslivsbedrifter presenterer seg med spennende bruk av kybernetikk i praksis. På kjøreplanen står alt fra verdens minste helikoptre til verdens største styrte konstruksjon.

Fagdagen arrangeres som del av Institutt for teknisk kybernetikk sitt 60-årsjubileum. Instituttet ble grunnlagt i 1954 av professor Jens Glad Balchen. Begrepet kybernetikk stammer fra det greske ordet «kybernetes», som betyr styrmann eller rormann. Kybernetikk handler derfor om hvordan komplekse dynamiske systemer kan modelleres, styres og overvåkes ved å kombinere matematikk, naturvitenskap, målemetoder, datateknologi og pådragsorganer. Kybernetikken gjør det mulig med automatisk styring av alt fra elektriske varmeovner til kjemiske prosessanlegg og ubemannede fly.

Ubemannet båt/Marin robot. Krediteres: «Maritime Robotics"

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

- Jeg tror ikke folk aner hvor mye festing det er på campus

I snitt er det snaut seks fester med alkohol på NTNU hver dag. - Trondheim er studentby nummer én, og da blir det raskt sånn, sier faglederen for NTNU Vakt og service.

Medarbeidersamtalen ble tatt i Nidelva

Da sjefen gav medarbeiderne makten til å bestemme lokasjon for årets medarbeidersamtale, fikk Egil Galaaen Gjølme en spesiell idé.

Sensurfrist:

Stend det verkeleg so bra til?

Studentane må være bra nøgde med studieprogrammet sitt når det er sensurfristen som opptek dei, skriv Lars Lundheim i denne ytringen.

Rektor ved Nord avgår:

- Valgte selv å gå av

Bjørn Olsen varslet fredag ettermiddag at han fratrer som rektor ved Nord universitet. Han går av på dagen, og han går etter eget ønske.