NTNU gjør avtale med FFI

Skal fremme faglig samarbeid og forskerutdanning - først og fremst om autonome og ubemannede systemer.
Verdens minste flygende helikopter som brukes profesjonelt.
    
      (Foto: Prox Dynamics)

Verdens minste flygende helikopter som brukes profesjonelt. Foto: Prox Dynamics

Sentralt her blir aktiviteter knyttet til NTNUs nye Senter for Fremragende Forskning AMOS (Autonomous Marine Operations and Systems) ved Institutt for teknisk kybernetikk og Institutt for marin teknikk. De driver med ting Forsvarets Forskningsinstitutt har sterk interesse for.

- NTNU sin interesse i forskningssamarbeidet er primært knyttet til sivile anvendelser av forskningen og de grunnleggende kompetanseområdene. Samarbeidet er knyttet til fagfelt der «dual use» av teknologi og kompetanse er vel etablert, skriver NTNU i en melding.

FFI ønsker å styrke sin forskning innen autonome og  ubemannede systemer, samt å utrede og utvikle militære og sivile anvendelser basert på slik teknologi. FFI ønsker derfor et tettere faglig samarbeid med NTNU på dette området.

- FFI ønsker også å bidra til å utvikle den faglige og undervisningsmessige virksomheten ved NTNU og ser på NTNU som en viktig rekrutteringsarena for FFI, heter det i meldingen.

Avtalen blir signert på «Kybernetisk fagdag"  fredag 7. november.

I alt ti norske næringslivsbedrifter presenterer seg med spennende bruk av kybernetikk i praksis. På kjøreplanen står alt fra verdens minste helikoptre til verdens største styrte konstruksjon.

Fagdagen arrangeres som del av Institutt for teknisk kybernetikk sitt 60-årsjubileum. Instituttet ble grunnlagt i 1954 av professor Jens Glad Balchen. Begrepet kybernetikk stammer fra det greske ordet «kybernetes», som betyr styrmann eller rormann. Kybernetikk handler derfor om hvordan komplekse dynamiske systemer kan modelleres, styres og overvåkes ved å kombinere matematikk, naturvitenskap, målemetoder, datateknologi og pådragsorganer. Kybernetikken gjør det mulig med automatisk styring av alt fra elektriske varmeovner til kjemiske prosessanlegg og ubemannede fly.

Ubemannet båt/Marin robot. Krediteres: «Maritime Robotics"

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Entreprenørskolen 15 år:

- Vi ble sett på som en litt rar og annerledes gjeng


Trappehjelp for de som er dårlig til beins, digitale læringssystemer i økonomi og et system som høster informasjon fra tre millioner artikler hver dag.

Slik jobber sektoren med entreprenørskap

Egne sentre, studier og samarbeid med næringsliv.

Gjestekommentaren:

«Å glemme krever altså arbeid»

Hva er innovasjon? Vi forstår mer om vi kikker nærmere på termodynamikkens mekanismer, argumenterer pinsehelgens gjestekommentator, som etterlyser et «Thermodynamics of Innovations.»

Universiteter som foretak: Motstanden brer seg

I et opprop går Forskerforbundet ut mot Regjeringens åpning for å innføre foretaksmodellen ved landets universiteter og høgskoler. De er ikke alene om å markere motstand.