NTNU-forskere klarte å knekke superkryptering

Forskere ved NTNU har klart å knekke en kvantekrypteringsteknikk uten å forstyrre systemet. Det har de gjort ved hjelp av en laser, og hackingen vekker internasjonal oppsikt.

Kvantekryptografi er ansett for å være blant de sikreste måtene å kryptere data på, ettersom det er særdeles vanskelig å bryte krypteringen uten å etterlate endringer som vil bli oppdaget.

Vår hack ga 100 prosent kunnskap om nøkkelen, med null forstyrring av systemet, sier NTNU-forsker Vadim Makarov til Nature News.

Makarov har en post.doc-stilling ved Institutt for elektronikk og telekommunikasjon, der han hører til faggruppen for elektrooptikk.

LES MER: Hackers blind quantum cryptographers

- Vi har funnet et teknologisk smutthull som forvandler et kvantekrypteringssystem til et helt klassisk system, uten at noen oppdager det, sier forskeren.

Makarov og teamet hans har prøvd seg på to kommersielt tilgjengelige systemer, fra henholdsvis ID Quantique i Sveits og ett fra MagiQ Technologies som holder til i Boston, USA.

- Straks jeg hadde systemene tilgjengelig, tok det bare et par måneder å utvikle en metode for å trenge inn, sier Makarov til tidsskriftet.

Ledelsen i begge selskapene bedyrer at de er glade for forsker-hackingen, fordi den bidrar til å avsløre potensielle svakheter i systemene deres. Også en rekke internasjonale publikasjoner har fanget opp saken.

– Vi tilbyr åpne systemer som forskere kan leke med, og vi er glade for at de gjør det, sier Anton Zavriyev, FoU-sjef ved MagiQ.

NTNU-forsker Makarov mener arbeidet de har gjort bidrar til å gjøre systemene sterkere. Forskerne ga begge selskapene detaljinformasjon om hackingen før resultatene ble publisert –slik at de fikk anledning til å fjerne mulige sikkerhetsrisiki.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Langeland om seg selv:

Offentlig intellektuell, litterær bohem, hagefestmatador

Å sende meldinger med seksualisert innhold til ledere, sykepleiere og andre, er bare en del av Nils Rune Langelands stil, framgikk det av hans forklaring i Oslo tingrett.

NTNU-ansatte ble hedret i prisutdeling

NTNU hedret ansatte i intern prisutdeling for første gang siden 2015. Her er prisvinnerne.

Halvparten er kvinner

Ti nye meritterte undervisere

Denne gang var kvinneandelen blant de meritterte underviserne på 50 prosent. Fem kvinner og fem menn fikk status som meritterte undervisere.

Én av tre studenter lider av søvnproblemer

Andelen studenter med søvnproblemer har økt fra 22,6 prosent til 30,5 prosent de siste åtte årene. – Overraskende høy forekomst, vi trekker en parallell til at stadig flere sliter psykisk, sier søvnforsker og psykolog Børge Sivertsen.