Penkowas forskning granskes

Skandinavias største forskerskandale rulles opp: Det danske forskningsrådet har opprettet en internasjonal komité som skal gjennomgå bortimot 100 av Milena Penkowas vitenskapelige artikler.

Det Frie Forskningsråd har fastsatt mandatet for gruppen av seks internasjonale forskere med ekspertise på Penkowas felt, melder Københavns Universitet i en pressemelding. Panelet skal etterprøve eksistensen, sannsynligheten og gyldigheten av eksperimentelle data.

- Københavns Universitet vil følge anbefalingerne fra Det Frie Forskningsråd, så vi kan få gennemført en omfattende undersøgelse af al den forskning, som Milena Penkowa enten er hoved- eller medforfatter til, sier rektor Ralf Hemmingsen.

Det er Københavns Universitet som selv skal administrere arbeidet, men det er opp til panelet å velge fremgangsmåten for undersøkelsene. Forskerne er spesialister innenfor felt som dyremodeller, demens, immunkjemiske reaksjoner (immunhistokjemi).

Det Fire Forskningsråd anbefaler panelet å be alle Penkowas medforfattere om en vitenskapelig ”selvangivelse”, en fortegnelse over arbeidet de har utført i hvert enkelt artikkel. Forskere kan bli bedt om å gi fra seg prøvemateriale, elektroniske data og bilder fra forsøk og resultater fra laboratoriene, melder KU.

Penkowa-saken (se relaterte artikler) er blitt karakterisert som den største forskerskandalen i Skandinavia. Den 37-årige hjerneforskeren har publisert bortimot 100 artikler med flere enn 150 medforfattere, og har således et langt større omfang enn Sudbø-saken i Norge i 2006.Stjerneforskeren som gikk i rottefellen: Professor Milena Penkowa har ifølge dansk forskningsråd ledet nevrovitenskapen inn mot anvendt medisinsk forskning, og gjort viktige oppdagelser innen alvorlige sykdommer som MS, Alzheimers, epilepsi og hjernemalaria. Nå gjenstår det å se om noe av dette stemmer.
(Foto: KU / Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet )

Stjerneforskeren som gikk i rottefellen: Professor Milena Penkowa har ifølge dansk forskningsråd ledet nevrovitenskapen inn mot anvendt medisinsk forskning, og gjort viktige oppdagelser innen alvorlige sykdommer som MS, Alzheimers, epilepsi og hjernemalaria. Nå gjenstår det å se om noe av dette stemmer. Foto: KU / Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

Relaterte artikler

Københavns Universitet under politisk tilsyn

Den danske vitenskapsministeren setter Københavns Universitet under ”skjerpet tilsyn”. Dette er regjeringens reaksjon på at universitetsstyret besluttet å frede universitetsledelsen etter fremleggelsen av en 700-siders gransking av håndteringen av Penkowa-skandalen.

«Snyd»,«snyd»,«snyd»

Hvem lyver om at ens mor og søster er drept i bilulykke for å rettferdiggjøre treg framdrift i et forskningsprosjekt?

Penkowa-saken opp i Folketinget

Skandalen rundt den diskrediterte hjerneforskeren Milena Penkowa har blitt en sak i den danske rikspolitikken. Folketinget er ute etter den tidligere vitenskapsministeren, mens nåværende minister forlanger at København-rektorens rolle i forskerjukset granskes.

Felt av fiktive forsøksrotter

Danske medier kaller det den største forskerskandalen i Skandinavia i nyere tid. Det var et stort antall fiktive forsøksrotter som til slutt felte hjerneforskeren Milena Penkowa. Nå har Københavns Universitet anmeldt henne for dokumentfalsk.

Dansk stjerneforsker sa opp etter jukse-anklager

Professor Milena Penkowa – den danske nevroviteren mistenkt for vitenskapelig uredelighet og underslag av forskningsmidler ved Københavns universitet – har sagt opp sin stilling med umiddelbar virkning.

Dansk forskerkomet mistenkt for grovt juks

En av Danmarks største forskertalenter, en mediefavoritt og en millionbutikk for sitt eget universitet, er under mistanke for omfattende juks på laben og for misbruk av forskningsmidler.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

UiO verdas 62. beste universitet

Shanghai-rankinga plasserer Universitetet i Oslo som nummer 62 av dei beste universiteta i verda. NTNU er mellom dei 101 og 150 beste.

Arendalsuka:

- Foretaksmodellen blir ikke noe av

Arendal: Det er SP-politiker og tidligere styreleder ved NTNU Marit Arnstads vurdering etter de siste rundene i debatten omkring Regjeringens såkalte mulighetsstudie. Hans Petter Graver deler Arnstads vurdering. Men Nybø vil la utredningsarbeidet gå sin gang.

- Det er ikke sånn at alle trives på et kontor

Det var naturlig nok uenigheter da forskernes eget fagforbund inviterte til en diskusjon om hvorvidt de skal få beholde sine kontorer og bokhyller.

Rotter i realfagskantina - stengt på ubestemt tid

Kan ha kommet seg inn i forbindelse med ombyggingsarbeid.