Penkowas forskning granskes

Skandinavias største forskerskandale rulles opp: Det danske forskningsrådet har opprettet en internasjonal komité som skal gjennomgå bortimot 100 av Milena Penkowas vitenskapelige artikler.

Det Frie Forskningsråd har fastsatt mandatet for gruppen av seks internasjonale forskere med ekspertise på Penkowas felt, melder Københavns Universitet i en pressemelding. Panelet skal etterprøve eksistensen, sannsynligheten og gyldigheten av eksperimentelle data.

- Københavns Universitet vil følge anbefalingerne fra Det Frie Forskningsråd, så vi kan få gennemført en omfattende undersøgelse af al den forskning, som Milena Penkowa enten er hoved- eller medforfatter til, sier rektor Ralf Hemmingsen.

Det er Københavns Universitet som selv skal administrere arbeidet, men det er opp til panelet å velge fremgangsmåten for undersøkelsene. Forskerne er spesialister innenfor felt som dyremodeller, demens, immunkjemiske reaksjoner (immunhistokjemi).

Det Fire Forskningsråd anbefaler panelet å be alle Penkowas medforfattere om en vitenskapelig ”selvangivelse”, en fortegnelse over arbeidet de har utført i hvert enkelt artikkel. Forskere kan bli bedt om å gi fra seg prøvemateriale, elektroniske data og bilder fra forsøk og resultater fra laboratoriene, melder KU.

Penkowa-saken (se relaterte artikler) er blitt karakterisert som den største forskerskandalen i Skandinavia. Den 37-årige hjerneforskeren har publisert bortimot 100 artikler med flere enn 150 medforfattere, og har således et langt større omfang enn Sudbø-saken i Norge i 2006.Stjerneforskeren som gikk i rottefellen: Professor Milena Penkowa har ifølge dansk forskningsråd ledet nevrovitenskapen inn mot anvendt medisinsk forskning, og gjort viktige oppdagelser innen alvorlige sykdommer som MS, Alzheimers, epilepsi og hjernemalaria. Nå gjenstår det å se om noe av dette stemmer.
(Foto: KU / Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet )

Stjerneforskeren som gikk i rottefellen: Professor Milena Penkowa har ifølge dansk forskningsråd ledet nevrovitenskapen inn mot anvendt medisinsk forskning, og gjort viktige oppdagelser innen alvorlige sykdommer som MS, Alzheimers, epilepsi og hjernemalaria. Nå gjenstår det å se om noe av dette stemmer. Foto: KU / Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

Relaterte artikler

Københavns Universitet under politisk tilsyn

Den danske vitenskapsministeren setter Københavns Universitet under ”skjerpet tilsyn”. Dette er regjeringens reaksjon på at universitetsstyret besluttet å frede universitetsledelsen etter fremleggelsen av en 700-siders gransking av håndteringen av Penkowa-skandalen.

«Snyd»,«snyd»,«snyd»

Hvem lyver om at ens mor og søster er drept i bilulykke for å rettferdiggjøre treg framdrift i et forskningsprosjekt?

Penkowa-saken opp i Folketinget

Skandalen rundt den diskrediterte hjerneforskeren Milena Penkowa har blitt en sak i den danske rikspolitikken. Folketinget er ute etter den tidligere vitenskapsministeren, mens nåværende minister forlanger at København-rektorens rolle i forskerjukset granskes.

Felt av fiktive forsøksrotter

Danske medier kaller det den største forskerskandalen i Skandinavia i nyere tid. Det var et stort antall fiktive forsøksrotter som til slutt felte hjerneforskeren Milena Penkowa. Nå har Københavns Universitet anmeldt henne for dokumentfalsk.

Dansk stjerneforsker sa opp etter jukse-anklager

Professor Milena Penkowa – den danske nevroviteren mistenkt for vitenskapelig uredelighet og underslag av forskningsmidler ved Københavns universitet – har sagt opp sin stilling med umiddelbar virkning.

Dansk forskerkomet mistenkt for grovt juks

En av Danmarks største forskertalenter, en mediefavoritt og en millionbutikk for sitt eget universitet, er under mistanke for omfattende juks på laben og for misbruk av forskningsmidler.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Har gått i over et år uten tilleggslønn for ekstra arbeidsoppgaver

14 ansatte ved Fakultet for medisin og helsevitenskap har hatt doble funksjoner uten å få betalt for det. Årsaken er en uenighet om hvor mye ekstra de skal få for hver rolle.

Plan S:

Ny underskriftsaksjon krever konsekvensutredning

Forskere ved Prio har tatt initiativ til en underskriftsaksjon til støtte for en utredning av hvilke konsekvenser Plan S vil få. Aksjonen ble startet fredag ettermiddag.

Ytring:

NTNU i verden

«Grunnutfordringen for NTNU, som for enhver god kunnskapsinstitusjon, er å forstå hva kunnskap er» skriver professor emeritus Arne B Johansen i denne ytringen.

Forskningsrådets direktør:

- Plan S skal ikke på høring

- Selve Plan S er ikke ute på høring. Det er gjennomføringen av planen som vi nå vil gå aktivt ut og be om innspill på, sier John-Arne Røttingen.