Audun Dybdahl skrev Årets tidsskriftartikkelUniversitetsforlagets pris for Årets tidsskriftartikkel går til professor Audun Dybdahl ved Institutt for historie og klassiske fag, NTNU. Dybdahl får prisen for en artikkel om klima og demografiske kriser i Norge i middelalder og tidlig nytid.

Kan heksebrenningen ha vært forårsaket av klimasjokk? Dette er en av temaene Dybdahl berører i den prisbelønte artikkelen. Det er slik at vær og klima påvirker den menneskelige mentalitet. “I et sårbart agrarsamfunn som ble utsatt for klimatiske sjokk, kunne man begynne å lete etter syndebukker. I perioden 1580–1630 ble tusenvis av mennesker brent på heksebål i Europa, mange av disse ble beskyldt for å ha forvoldt ekstreme værforhold. Dette var da også en periode med dårlig klima”, skriver Dybdahl i artikkelen, som ble publisert i Historisk tidsskrift.

Historisk klimatologisk forskning tar for seg hvordan endringer i klima over tid påvirker mentalitet, samfunn og økonomi. Etter hvert har forskningsfeltet utviklet seg til å bli et tverrfaglig møtested, hvor historikere, naturvitere og samfunnsvitere arbeider i et symbiotisk fellesskap.

Audun Dybdahl mottar prisen i dag under Universitetsforlagets sommerfest.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

What's in a name? Blant prosenter og dofessorer

«Hva er det med navn? Vil «dosent» noen gang i vår bransje lukte likestilt med «professor»? Jeg tror jeg vet svaret, og er heller ikke alene om det» skriver Dag Waaler i denne ytringen.

Ytringsfrihet og ytringsansvar

La det ikke være noen tvil: NTNU skal kompromissløst forsvare ytringsfriheten og den akademiske friheten. Samtidig vil jeg minne om at god ytringskultur også handler om det enkeltes ytringsansvar, skriver Marit Reitan i denne ytringen.

Campusservice topper fremdeles statistikken over sykefravær

Avdeling for campusservice har fortsatt høyt sykefravær, men trenden er nedadgående.

- Jeg regner med dette betyr at tvangsflyttingen oppheves

Tvangsflyttingen av Kristian Steinnes var begrenset i tid ut nåværende instituttlederperiode. Når instituttlederen nå trekker seg mener han tvangsflyttingen nå må oppheves.