Vitenskapsmuseet får vise prestisjeutstilling

De har fått grønt lys fra høyeste hold i Afghanistan. Nå står det på pengesekken til norske myndigheter om NTNU Vitenskapsmuseet får vise frem unike afghanske kulturskatter.

Går finansieringen i boks, kan NTNU Vitenskapsmuseet åpne den internasjonale storutstillingen ”Afghanistan: Crossroads of the Ancient World” 10. mai neste år..

Museumsdirektør Axel Christophersen befinner seg nå i Kabul i Afghanistan. Derfra kan han fortelle at den afghanske visekulturministeren har bekreftet at NTNU Vitenskapsmuseet får utstillingen. Forutsetningen er at finansieringen er klar til kontraktsunderskrivelsen som vil foregå i Kabul i løpet av den siste uken før jul.

Christophersen har tidligere antydet at det vil koste bortimot syv millioner kroner å få utstillingen til Trondheim. Eierne krever også en statsgaranti på et hemmelig beløp. Forsikringssummen er så formidabel at ingen forsikringsselskaper er villig til å utstede forsikringen med mindre staten står bak.

I sommer fikk utenriksminister Jonas Gahr Støre et skriftlig spørsmål fra Venstres Trine Skei Grande om UD ønsker å bidra med finansiering. Gahr Støre ville da avvente svar fra afghanske myndigheter før han ga signaler om støtte. Han svarte også at spørsmål som statsgaranti og eventuell ekstrabevilgning til NTNU, måtte legges frem for Norsk Kulturråd og Kunnskapsdepartementet.

Nå er de formelle tillatelsene i boks, etter at NTNU Vitenskapsmuseet har jobbet i lengre tid og gjennom mange kanaler med saken. Utstillingen har de siste årene har vært vist i flere av verdens betydeligste muséer. I mars ble den åpnet i British Museum av Afghanistans president Hamid Karzai personlig. Britene gikk mann av huse og utstillingsperioden ble forlenget flere ganger. 12 november åpner den i Etnografiska Museet i Stockholm som markedsfører den slik:

“Ufattelige skatter, hemmelige nøkkelbærere, prinsessegraver og heltemodige arkeologer. Høres det ut som et eventyr? Møt et annet Afghanistan, et land i verdens midte der historien ble reddet - mot alle odds”.

Utstillingen inneholder nærmere 300 arkeologiske skatter og kunstverk fra Nasjonalmuseet i Kabul. Noen dateres helt tilbake til 300 år før Kristus. Gjenstandene ble berget av mennesker med stort mot, som smuglet dem ut av Nasjonalmuseet i 1989. I mange år ble holdt skjult i Nasjonalbankens hvelv i Kabul, før alt ble sendt ut av landet av sikkerhetsmessige grunner.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Professor sparket etter varsler om trakassering

En professor ved Kunsthøgskolen i Oslo er avskjediget etter en rekke varsler om seksuell trakassering mot studenter.

Bott-samarbeidet:

Samtlige universiteter har sagt ja

Nå har samtlige universiteter i Bergen, Oslo, Tromsø og Trondheim (Bott) sagt ja til å inngå samarbeid med Direktoratet for Økonomistyring.

Starter studentutveksling med Kina

Mandag og tirsdag denne uka var en gruppe forskere fra CSRC i Beijing på besøk ved NTNU. Leder for fremragende forskningssentre på norsk og kinesisk side leter etter prosjekter å samarbeide om.

U5-møtet:

- Hensikten er ikke å stå enige utad

NTNU-rektor Gunnar Bovim avviser at U5-toppene avgjør viktige saker på kammerset.