Æresdoktorer ved NTNU

NTNUs styre har utnevnt to nye æresdoktorer. Den ene forsker på hvordan sosiale forhold påvirker den mentale helsa. Den andre er en fremragende forsker på heterogen katalyse.

Donald Glenn Byrne er klinisk psykolog og professor ved Australian National University. Han forsker på hvordan sosiale forhold påvirker den mentale helsa, og nyter stor respekt blant de psykosomatiske forskningsmiljøene.

Siden 1993 har han vært faglig rådgiver for idrettsvitenskap, helsevitenskap og Senter for helsefremmende forskning.

Det var Fakultet for samfunnsvitenskap og teknologiledelse, sammen med Det medisinske fakultet, som foreslo at Byrne bør bli æresdoktor ved NTNU.

Heterogen katalyse

Professor Jens K. Nørskov er fysiker og leder sin egen forskergruppe ved Stanford University. Han blir regnet for å være en av de fremste forskerne i heterogen katalyse. Han har mottatt en rekke priser i USA, Sveits og Danmark.

Heterogen katalyse er svært viktig i kjemisk industri. For eksempel er bilkatalysatoren en heterogen katalysator.

Mye takket være Nørskov, så blir tetthetsfunksjonell teori regnet som et av de sentrale verktøyene i katalyse og materialkjemi.

Han har vært en mangeårig samtalepartner og støttespiller for katalysemiljøet ved NTNU, særlig da han arbeidet ved Danmarks tekniske universitet.

Det var Fakultet for naturvitenskap og teknologi som ønsket å utnevne Nørskov til æresdoktor.

Hvert år utnevner NTNU-styret to æresdoktorer. Et æresdoktorat tildeles på grunnlag av vitenskapelig eller kunstnerisk/kulturell innsats. Det blir også lagt vekt på internasjonale forbindelser til NTNU.

De nybakte æresdoktorene kommer til NTNU under doktorgradspromosjonen 1. juni 2012, og vil da motta ærestittelen.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

37 ansatte ved Oslomet sier de har blitt utsatt for seksuell trakassering

37 ansatte ved Oslomet har blitt utsatt for seksuell trakassering ved OsloMet de siste tolv månedene, går det fram av universitetets medarbeiderundersøkelse.

NTNUs jentesatsning inspirerer andre nordiske universiteter

Universitetene Chalmers og Aalto har begge kopiert NTNUs satsninger for å lokke flere jenter til teknologifag. – Jeg ble veldig inspirert av Jenteprosjektet Ada, sier finske Marja Niemi.

GDPR og forskning:

- Dette er en forskningsvennlig reform

Norsk senter for forskningsdata omtaler GDPR som en forskningsvennlig reform, selv om den fører med seg noen strengere krav til norske forskere.

Nybø mener det er opp til universitetene å vurdere om det skal være lærerutdanning i distriktene

Under onsdagens muntlige spørretime i Stortinget ble statsråd Iselin Nybø konfrontert med den ventede lærermangelen i norsk skole.