Nysgjerrige på MOOC

80 studenter ved NTNU har meldt seg på landets første åpne nettbaserte kurs. Professor Arne Krokan er ildsjelen bak kurset.


NTNUs mooc heter «Teknologiendring og samfunnsutvikling, og det er Krokan som foreleser i kurset. Dermed kan NTNU-professoren, slik UA tidligere har omtalt, bli nasjonal mooc-pionér.

MOOC står for Massive Open Online Courses, og er blitt en farsott ved en rekke amerikanske universiteter. Men stadig flere land tester ut konseptet.

Københavns Universitet har knyttet seg til Coursera, som er den største internettplattformen for slike kurs. Det samme gjelder Danmarks Tekniske Universitet.

Større frihet

Arne Krokans kurs er lagt opp slik at studentene står fritt til å delta i digitale gruppediskusjoner, eller lese på egen hånd. Kurset innebærer at hvem som helst kan ta det uten å ha spesielle kvalifikasjoner. Men du kan også gjøre det på den vante måten: Betale studieavgift og avlegge eksamen. Kurset gir 7,5 studiepoeng.

- Det handler ikke om å filme forelesninger i auditorium, men om å brekke det opp slik at du kan se undervisninga på vei til trening eller på bussen til jobb, sier Krokan til DN.no.

MOOC-utvikleren sitter også i programkomiteen for konferansen «MOOC til Norge», der NTNU deltar som samarbeidspartner. Arrangørene er Universitetet i Oslo og Høgskolen i Lillehammer, og konferansen finner sted 10. september i Oslo.

UA har tidligere intervjuet NTNU-student Ivar Urdalen, som har fortalt om sine erfaringer ved å ta amerikanske moocs.

Professor Arne Krokan er mannen som sørger for at NTNU tilbyr den første mooc-en i Norge.
(Foto: Solveig Mikkelsen)

Professor Arne Krokan er mannen som sørger for at NTNU tilbyr den første mooc-en i Norge. Foto: Solveig Mikkelsen

Relaterte artikler

Spår universitetsdød

Nettbasert undervisning kan gi massedød blant universiteter. I USA vil annethvert høyre lærested forsvinne innen få tiår, spår anerkjent tidsskrift. Onsdag 11. september arrangerer UA debatt om emnet.

MOOC to Norway

- MOOC vil ikke få samme innvirkning i Norge som i USA, men gir spennende muligheter, sier seniorrådgiver Bent Kure ved Universitetet i Oslo. I dag er han med og arrangerer den første nasjonale konferansen om MOOC.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

What's in a name? Blant prosenter og dofessorer

«Hva er det med navn? Vil «dosent» noen gang i vår bransje lukte likestilt med «professor»? Jeg tror jeg vet svaret, og er heller ikke alene om det» skriver Dag Waaler i denne ytringen.

Ytringsfrihet og ytringsansvar

La det ikke være noen tvil: NTNU skal kompromissløst forsvare ytringsfriheten og den akademiske friheten. Samtidig vil jeg minne om at god ytringskultur også handler om det enkeltes ytringsansvar, skriver Marit Reitan i denne ytringen.

Campusservice topper fremdeles statistikken over sykefravær

Avdeling for campusservice har fortsatt høyt sykefravær, men trenden er nedadgående.

- Jeg regner med dette betyr at tvangsflyttingen oppheves

Tvangsflyttingen av Kristian Steinnes var begrenset i tid ut nåværende instituttlederperiode. Når instituttlederen nå trekker seg mener han tvangsflyttingen nå må oppheves.