Oljepenger til NTNU

NTNU signerer mandag to store avtaler med Statoil. Det langsiktige forsknings- og utdanningssamarbeidet kan innbringe NTNU 310 millioner kroner.

Den ene avtalen er en fornyelse av Akademia-avtalen, mens den andre er en rammeavtale på fire år med muligheter for forlengelse opp til åtte år.

Rektor Gunnar Bovim signerer avtalene på vegne av NTNU. Forskningsdirektør Lars Høier signerer for Statoil.

- Partner for NTNU

Akademia-avtalen har en verdi på 60 millioner kroner over fem år. Rammeavtalen på, i første omgang fire år, skal gå til oppdragsforskning. NTNU anslår i en pressemelding at denne avtalen kan være verdt 250 millioner kroner over åtte år.

- NTNU er veldig glad for denne avtalen, og at Statoil fortsatt vil være en partner for NTNU både på utdanning og forskning. Avtalen gjør oss i stand til å tenke langsiktig, også innenfor nye fagområder som er strategisk viktig for NTNU, sier Gunnar Bovim i sin kommentar til at Akademia-avtalen blir fornyet.

Øke utvinningsgrad

Ifølge pressemeldingen skal pengene fra Akademia-avtalen blant annet gå til å øke utvinningsgraden fra gass- og oljebrønner på Haltenbanken, der professor Jon Kleppe ved Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk er dypt involvert.

En del av midlene går til Nornelandsbyen, et prosjekt som skal øke utvinningsgraden fra olje- og gassfeltet Norne.

VR-landsbyen, som er et prosjekt for virtuell virkelighet, får støtte til å visualisere store datamengder innen seismikk og reservoar.

I tillegg finansierer denne avtalen 17 professor II-stillinger, to fulltids forskningsprofessorater, seks doktorgradsstipender og publiseringsstøtte for doktorgradsstudenter. Studenter innenfor petroleum og marin virksomhet får også støtte til geologisk feltkurs og ekskursjoner.

Avtale x 2: Mandag fornyes Akademia-avtalen med Statoil samt en rammeavtale.
(Foto: Ben Blankenburg)

Avtale x 2: Mandag fornyes Akademia-avtalen med Statoil samt en rammeavtale. Foto: Ben Blankenburg

Relaterte artikler

Søkelys på olje og etikk

- Det er viktig for forskerne og samfunnet å ta debatten om oljeforskning og etikk, sier NTNU-professor Øyvind Mikkelsen. Han leder den nasjonale komiteen for forskningsetikk innen naturvitenskap og teknologi.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

U5-møtet:

- Hensikten er ikke å stå enige utad

NTNU-rektor Gunnar Bovim avviser at U5-toppene avgjør viktige saker på kammerset.

Ingen avklaring om avissamarbeid

NTNU og UiO er ikkje klare for å gå inn i samarbeid om nasjonal universitetsavis. Rektor ved UiB, Dag Rune Olsen ser igjen mot Khrono og OsloMet.

Ytring:

Quo vadis - NTNUs nye campus ?

Merete Kvidal og Bjarne Foss gir til beste en statusoppdatering på campusprosjektet i dette innlegget.

Vet ikke hvor de skal henvende seg dersom kollegaen fusker

Bare åtte prosent av norske forskere mener de har god kjennskap til hva de skulle gjøre dersom de oppdaget at kollegaen drev med forskningsfusk.