Ny fjær i hatten for Moser og Moser

Edvard og May-Britt Moser blir tildelt Horwitzprisen for funn som kan føre til nye behandlingsmetoder av Alzheimers. Tidligere vinnere av Horwitzprisen har ofte senere fått Nobelprisen.

Professorene i nevrovitenskap, Edvard og May-Britt Moser ved Kavli Institute for Systems Neuroscience ved NTNU får Louisa Gross Horwitz-prisen sammen med John Michael O`Keefe ved University College London. Prisen er Columbia Universitys mest prestisjetunge pris for store forskningsprestasjoner innenfor biologi og biokjemi, skriver NTNU i en pressemelding.

De tre premieres for oppdagelsene om hvordan hjernen beregner og husker hvor den er. Arbeidet deres kan lede frem til nye behandlinger av Alzheimers sykdom og andre nevrologiske lidelser.

– Horwitz-prisen er et nytt eksempel på den vitenskapelige statusen som May-Britt og Edvard Moser har oppnådd som verdensledende forskere innen nevrovitenskap. Det er bare de absolutt beste som oppnår en slik anerkjennelse, og vi er stolte over at de når får denne prisen, sier dekan Stig Slørdahl ved Det medisinske fakultet ved NTNU.

–Vi er svært takknemlige, sier Edvard Moser.

– Prisen anerkjenner den store innsatsen som er lagt ned av en rekke fremragende forskere ved Kavliinstituttet gjennom mange år. Samtidig peker den også på betydningen grunnforskning har for senere utvikling av medisiner og behandling av sykdommer.

Horwitz-prisen føyer seg inn i en rekke av høythengende priser som Edvard og May-Britt Moser tidligere har blitt tildelt. Sammen med Louis-Jeantet Prize for Medicine blir også Horwitz-prisen ansett for å være et langt steg på veien til Nobelprisen.

Av 91 tidligere vinnere av Horwitzprisen har 43 endt opp med å motta Nobelpriser. Den siste var James E. Rothman som fikk Horwitz-prisen i 2002, og fikk Nobelprisen i fysiologi eller medisin i 2013. Prisforedrag og prisutdeling skjer 16. januar 2014.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

What's in a name? Blant prosenter og dofessorer

«Hva er det med navn? Vil «dosent» noen gang i vår bransje lukte likestilt med «professor»? Jeg tror jeg vet svaret, og er heller ikke alene om det» skriver Dag Waaler i denne ytringen.

Ytringsfrihet og ytringsansvar

La det ikke være noen tvil: NTNU skal kompromissløst forsvare ytringsfriheten og den akademiske friheten. Samtidig vil jeg minne om at god ytringskultur også handler om det enkeltes ytringsansvar, skriver Marit Reitan i denne ytringen.

Campusservice topper fremdeles statistikken over sykefravær

Avdeling for campusservice har fortsatt høyt sykefravær, men trenden er nedadgående.

- Jeg regner med dette betyr at tvangsflyttingen oppheves

Tvangsflyttingen av Kristian Steinnes var begrenset i tid ut nåværende instituttlederperiode. Når instituttlederen nå trekker seg mener han tvangsflyttingen nå må oppheves.