Håndplukker kvinner til nye professorater

I sommer stoppet rektor ved Lunds universitet alle professor-utnevninger. Årsak: Det er ansettes for få kvinner. Nå skal de ti neste være kvinner.

rette opp. De neste ti professorene som ansettes ved Universitetet i Lund, skal være kvinner, slår viserektoren fast i en pressemelding.
Publisert Sist oppdatert

Det er avisen Sydsvenskan som skriver dette, og viser til at betegnelsen enkjønnede både kan brukes om Lunds Tekniska Hõgskola, Ekonomihögskolan och Naturvetenskapliga fakulteten. Dette er en betegnelse som kan brukes når minst 80 prosent er av samme kjønn.

I en pressemelding konstaterer Lunds universitet at utviklingen går i feil retning når det gjelder tilsetting av kvinnelige professorer. I vårsemesteret 2014 var det bare 17 prosent kvinner som var aktuelle for en professorstilling. Blan de som kalles til tjenesten, det vil si håndplukkes uten at stillingen er utlyst var det i prinsippet bare menn. Da det kom fram hvor ille det var, satte rektor Per Eriksson en tidsbegrenset stopper for alle nye utnevnelser.

På denne måten ville ledelsen markere at rekruttering av kvinnelige professorer er særdeles viktig. Universitetet satser rundt fire millioner kroner årlig på aktivt likestillingsarbeid.

– Vi må gjøre mange ting på en gang. Kanskje vi har satset på feil tiltak hittil, sier viserektor Nils Danielsen til Sydsvenskan.

En årsak som kan forklare skjevfordelingen er at meritter som kobles til pedagogisk arbeid og akademisk lederskap ikke vurderes like høyt som forskningsmeritter. Dette kan slå negativt ut for kvinner, som i større grad enn menn arbeider med undervisning, mens menn konsentrerer seg mer om forskning.

Nå krever universitetsledelsen flere tiltak, og har også besluttet at det nå er kvinnenes tur ettersom de fleste som hittil er blitt "kallet" til professortjeneste har vært menn. De neste ti professorene skal være kvinner, slår viserektoren fast i en pressemelding.