Kjønnsbalansen skal voktes i Horisont 2020

Kjønnsperspektivet skal integreres i de ulike utlysningene, og forskningsteamene skal ha kjønnsbalanse.

Publisert Sist oppdatert

Kjønnsbalanse skal også vektlegges når prosjektsøknadene evalueres, skriver Forskningsrådet på sin hjemmeside.

I Horisont 2020 er utlysninger med relevans for kjønnsforskning spredt utover flere typer utlysninger. "Gender" er dermed tverrgående, og er ikke et eget dedikert tema. Relevante utlysninger for kjønnsforskning ("gender") kan man finne på Europakommisjonens deltakerportal.

I tillegg har kommisjonen, i samarbeid med Stanford University, publisert et følgedokument, et Vademecum, for å bistå søkere, samt Europakommisjonens rådgivere og evaluatorer, i integreringen av kjønnsperspektivet i Horisont 2020.

- Et vademekum har liten nytteverdi dersom det ikke blir fulgt opp, sier Viviane Willis-Mazzichi, fra Europakommisjonens direktorat for Forskning og Innovasjon. Hun oppfordrer forskningsmiljøene om å være proaktive ved å inkludere kjønnsbalanse både på prosjektnivå og på europeisk nivå.

For eksempel kan kvinner være ledere for arbeidspakker i prosjekter, eller prosjekter kan sette av midler til trening/ kapasitetsbygging av kvinnelige forskere eller fremtidige kvinnelige ledere. Hun etterspør også større søkeroppslutning av kvinner som eksperter/evaluatorer i Europakommisjonens rådgivende grupper og ekspertgrupper.