Nobelvinner i fysikk fortalte om fremtidens materiale ved NTNU

Konstantin Novoselov fortalte om sin forskning på grafén under årets Onsagerforelesning.
Rektor ved NTNU, Gunnar Bovim, delte ut Onsagermedaljen til nobelprisvinner i fysikk, Konstantin Novoselov, under Onsagerforelesningen torsdag.
        
            (Foto: Børge Sved)

Rektor ved NTNU, Gunnar Bovim, delte ut Onsagermedaljen til nobelprisvinner i fysikk, Konstantin Novoselov, under Onsagerforelesningen torsdag. Foto: Børge Sved

Torsdag fikk Konstantin Novoselov overrakt Onsagermedaljen av NTNU-rektor Gunnar Bovim.

Lars Onsager-forelesningen ved NTNU er en offentlig publisert forelesning holdt av en forsker av aller høyeste internasjonale anerkjennelse innen fagområdene kjemi, fysikk eller matematikk.

Fikk Nobelprisen i fysikk

Novoselov fikk nobelprisen i fysikk i 2010 sammen med kollega Andre Geim, for sitt arbeid med materialet grafén. Han var på det tidspunktet kun 36 år gammel.

Novoselov og Geim ble de første i verden som klarte å isolere grafén på et laboratorium i 2003. Metoden de brukte var ganske enkelt å klistre en tape til grafitt, for så å dra den av. I klisteret på tapen lå det igjen et ultratynt lag med karbonatomer, som var grafén.

Andre Geim besøkte NTNU tidligere i høst.

Professor Helge Holden leder komiteen som velger ut foreleserne ved Onsagerforelesningen. Han begrunner valget av Novoselov som foreleser med at forskningen på grafén kan skape en teknisk revolusjon.

- Dette er et stoff som har «alle» egenskapene man leter etter. Grafén-forskningen er et felt i fantastisk utvikling, og det skjer akkurat nå. Derfor mener vi Novoselov er en av de mest spennende foreleserne vi kan få til NTNU. Vi står foran en fullstendig teknisk revolusjon, og Novoselov er blant dem som står i spissen for denne gjennom sin forskning, sier Holden.

Vidundermateriale

Novoselov er ansatt ved universitetet i Manchester, og har de siste årene vært helt i tet når det gjelder å forske på anvendelsesområder for grafén.

Stoffet består av karbonatomer som er satt sammen i en sekskantform. Det unike med stoffet er at det er helt flatt, bare ett atom tykt, noe som gjør det nærmest todimensjonalt.

Av egenskapene som er fremhevet, er at det er 100 ganger sterkere enn stål, det er lettere enn de fleste andre stoffer, det leder strøm bedre enn de fleste andre stoffer, det er bøyelig og fleksibelt.

Under forelesningen viste Novoselov hvordan det kan brukes til å lage fantastiske touch-skjermer, batterier som er flerfoldige ganger sterkere enn i dag, revolusjonerende solcellepaneler, rene vannrensere, for å nevne noe. Det er anslått at man vil være i stand til å lage en mobiltelefon like bred som et papir, ved å bruke grafén.

Forskes på NTNU

Forelesningen var også veldig aktuell for flere ansatte og studenter ved NTNU, på grunn av grafén-forskningen som også foregår her ved universitetet.

I 2012 ble en forskningsgruppe ved NTNU de første i verden til å utvikle og patentere en metode for å produsere III-V halvledere på grafén.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Mener NTNUs akademiske frihet blir innskrenket

NTNU får flengende kritikk av Kristian Gundersen for sin håndtering av kontroversen omkring nettstedet Resetts intervju med Øyvind Eikrem. Han får delvis følge av Anine Kierulf. Begge er kritiske til dekan Marit Reitans bruk av begrepet «ytringsansvar.»

Professor leverte bok for sent, ilagt 2250 euro i bot

En tysk psykologiprofessor er ilagt en bot på 2.250 euro for å ha levert tilbake 50 bøker til høyskolens bibliotek for sent. Saken har nå havnet i retten.

Norce-tilsette mistar millionar i pensjon

Ei gruppe tilsette i Norce protester mot den nye pensjonsordninga deira, som eldre arbeidstakarar taper pengar på.

NTNU-studenter føler seg nedprioritert av St. Olavs

En gruppe medisinstudenter sendte i september en bekymringsmelding om NTNU-studenters ugunst ved ansettelse ved St. Olavs. - Vi ansetter de best kvalifiserte søkerne, svarer St. Olavs.