Redaktør mener UiO-rektor forsøkte å hindre publisering

Ansvarlig redaktør i Uniforum ved Universitetet i Oslo, Martin Toft, mener rektor Ole Petter Ottersen forsøkte å true dem til å stanse en artikkel. «Jeg har selvsagt ikke sagt at jeg skal hindre publisering», svarer Ottersen.
Ansvarlig redaktør i Uniforum, Martin Toft, mener UiO-rektor Ole Petter Ottersen forsøkte å true UiOs egen avis til å la være å skrive om en sak.
(Foto: Ola Sæther, Uniforum)

Ansvarlig redaktør i Uniforum, Martin Toft, mener UiO-rektor Ole Petter Ottersen forsøkte å true UiOs egen avis til å la være å skrive om en sak. Foto: Ola Sæther, Uniforum

«Som ansvarleg redaktør for Uniforum må eg ofte tola å få ei skjennepreike frå personar som er misnøgde med artiklar som me har publisert. Det synest eg sjølvsagt er heilt i orden, for det er ein viktig del av jobben å ta imot kritikk. Og nokre gonger har dei også rett i kritikken sin. Det er likevel svært sjeldan at nokon krev at Uniforum ikkje arbeider vidare med ein artikkel. Dessverre skjedde det før helga. Og dessverre var det UiO-rektor Ole Petter Ottersen som kravde det.»

Slik starter ansvarlig redaktør i Uniforum, Martin Toft, et oppgjør med avtroppende rektor Ottersen i egne spalter.

Universitetsavisa ba onsdag om å få intervjue Ole Petter Ottersen om saken, men fikk beskjed via pressevakten ved UiO om at han ville svare i form av et innlegg i Uniforum. Les innlegget her. Deler av tilsvaret er også gjengitt i denne artikkelen.

Kontrovers om Downs syndrom

Bakgrunnen for saken er en debatt som har oppstått i kjølvannet av uttalelser om Down syndrom, som den ferske stipendiaten og samfunnskritikeren Aksel Braanen Sterri har kommet med. Filosofistipendiaten og den tidligere Dagbladet-kommentatoren sa i et intervju med Minerva at han vil åpne for sortering av Downs syndrom og kjønn. Intervjuet vakte reaksjoner, noe som igjen fikk UiO-rektor Ottersen til å gå ut med et sterkt forsvar for ytringsfriheten i sin egen blogg.

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.

Toft vurderte det slik at også Uniforum burde skrive om den pågående debatten. Hvert år deler UiO ut Jonasprisen til noen som har medvirket til å skape et rausere og mer tolerant samfunn. I fjor gikk prisen til Marte Wexelsen Goksøyr, som er skuespiller og forfatter og som selv har Downs syndrom, og til teaterregissøren Kjersti Horn, som er kortvokst.

Uniforum skal stilt Ottersen følgende spørsmål: «Blir det en selvmotsigelse at UiO først tildeler Jonasprisen til Marte Goksøyr for sin medvirkning til å skape et rausere og mer tolerant samfunn – for så å uten forbehold forsvare Braanen Sterris ytringsfrihet? Eller er det bare et uttrykk for at den akademiske friheten og ytringsfriheten står sterkt på universitetet?» Ottersen svarte klart og tydelig på at det ikke er noen selvmotsigelse i dette, ifølge Uniforum.

Journalisten skal så ha stilt Ottersen ytterligere fire spørsmål, blant annet om Jonasprisen er en viktig pris, og om UiO som institusjon er verdinøytral i spørsmålet om sorteringssamfunn. Ifølge avisa ville ikke Ottersen svare på spørsmålene fordi han mener Uniforum vil vite om han deler Braanen Sterris syn på personer med Downs syndrom. Ifølge Uniforum har de ikke spurt ham om det.

I et svar til Uniforum-redaktøren publisert natt til torsdag skriver Ottersen at han alltid har forsvart en fri presse på campus, og fortsetter: «På lederplass i Uniforum er jeg angrepet på en måte som har avskåret meg fra samtidig imøtegåelse. Jeg er ikke interessert i en polemikk om denne saken. Men mitt svar ligger i ingressen til bloggen jeg skrev for noen dager siden, før Uniforums leder ble publisert.

Ingressen i blogginnlegget Ottersen viser til er: «I etterkant av min forrige blogg om ytringsfrihet er jeg bedt om å uttale meg om de ytringene og meningene som Aksel Braanen Sterri har eksponert i det offentlige rom. Henvendelsene har kommet fra journalister så vel som organisasjoner. Det å be meg om dette er å blande kort og hatter.»

Mener rektoren forsøkte å true

Ottersen skal ha ringt redaktør Toft onsdag kveld og torsdag morgen og gjort det klart at han mener avisa er på et feilspor.

Toft beskriver det slik:

«I diskusjonen med Uniforum-redaktøren gir han klar beskjed om at dersom Uniforum går vidare med denne saka, vil eg mista all tillit og truverd til avisa. De motarbeidar ytringsfridomen. Og eg lovar deg at eg vil gå hardt ut mot Uniforum om de koplar forsvaret mitt for ytringsfridomen med om kva eg meiner om forholdet mellom Jonasprisen og om kva eg meiner om ein UiO-tilsett sitt syn på personar med Downs syndrom. Rektor Ole Petter Ottersen ber også underteikna vurdera konsekvensane om avisa likevel publiserer artikkelen med den vinklinga. Det er klart at om Uniforum held fram med denne journalistiske linja, så vil det sikkert også føra til at den nyvalde rektoren tenkjer seg om minst to gonger før han vil uttala seg til Uniforum.»

Toft mener Ottersen forsøkte å true UiOs egen avis til å la være å skrive om saken, og at dette kan vitne om at forsvaret for ytringsfriheten ikke gjelder om kritikken angår rektoren. Artikkelen ble for øvrig publisert fredag.

- Jeg har alltid forsvart en fri presse på campus

Selv om Ottersen ikke skal ha besvart flere av Uniforums spørsmål ga han følgende sitat:

«Jeg har aldri forsvart Sterris meninger og ytringer, men jeg har forsvart hans ytringsfrihet. Det er det denne saken dreier seg om. Det er jo ganske basalt at det å forsvare ytringsfrihet er noe helt annet enn å forsvare den enkelte ytring. Som jeg har skrevet tidligere, så er min rolle som rektor å hegne om meningsmangfoldet og nettopp oppmuntre til kritisk debatt på campus.»

Det var etter dette han skrev blogginnlegget han viser til i sitt siste svar. Blogginnlegget ble avsluttet med: «Som rektor får jeg ganske ofte illsinte oppringninger eller skjermbrev fra personer som vil at jeg skal beklage, kommentere eller imøtegå ytringer fra våre ansatte. Mange av de ansatte dette gjelder, er de som oftest er å se på avisenes debattsider. Mitt svar er alltid det samme: Et klart og tydelig nei, men med en oppfordring om å møte ytringene på slagmarken for den åpne debatt.»

Ottersen skriver at han kjenner til og har respekt for redaktørplakaten, samt at Uniforum kan lage en sak om hva de vil og med hvilken vinkling de vil. «Jeg har selvsagt ikke sagt at jeg skal hindre publisering» og «jeg har alltid forsvart en fri presse på campus», hevder UiO-rektoren. «Men Uniforum kan ikke avkreve meg mitt syn på de ytringer jeg til enhver tid må forsvare i ytringsfrihetens navn. Da vil vi få et meningsfilter som verken universitet eller samfunn er tjent med», skriver Ottersen.

Universitetsavisa ba onsdag om å få intervjue Ole Petter Ottersen om saken, men fikk beskjed via pressevakten ved UiO om at han ville svare i form av et innlegg i Uniforum. Les innlegget her. Deler av tilsvaret er også gjengitt i denne artikkelen.

PS! Uniforum blir i likhet med Universitesavisa redigert etter prinsippene i Redaktørplakaten og Vær varsam-plakaten.

«Det er jo ganske basalt at det å forsvare ytringsfrihet er noe helt annet enn å forsvare den enkelte ytring», sier UiO-rektor Ole Petter Ottersen.
(Foto: Ola Sæther, Uniforum. )

«Det er jo ganske basalt at det å forsvare ytringsfrihet er noe helt annet enn å forsvare den enkelte ytring», sier UiO-rektor Ole Petter Ottersen. Foto: Ola Sæther, Uniforum.

Relaterte artikler

Uniforum legger ned papiravisa

Avisa ved Universitetet i Oslo vil bare komme ut i nettutgave fra nyttår.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Jenter til makten i Velferdstingets nye ledelse

Den nye ledelsen til Velferdstinget består av Ragnhild Karlsen Dalslåen, Stine Johannessen og Martine Lysebo.

Disse fem studentene stiller til NTNUs styre

Her kan du bedre kjent med kandidatene.

Råd fra dagens to representanter

- Stem på noen du tror har samme verdisett som deg, anbefaler Christoffer Vikebø Nesse.

Mange sivilingeniører og naturvitere står uten jobb

Ferske mastere innen teknologi og realfag sliter med å få relevante jobber. Mannlige sivilingeniører og kandidater med innvandrerbakgrunn strever mest, viser ny undersøkelse fra Nifu.