Her er 3D-planetariet på plass i Trondheim

Det nye trekkplasteret ved Vitensenteret byr på en spektakulær opplevelse og åpner snart for publikum.
Her får noen av de ansatte ved Vitensenteret demonstrert planetariet for første gang. Skal vi legge deres reaksjoner til grunn, vil publikum trolig bli imponert. PS! Et «flatt» bilde som dette yter ikke opplevelsen rettferdighet.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Her får noen av de ansatte ved Vitensenteret demonstrert planetariet for første gang. Skal vi legge deres reaksjoner til grunn, vil publikum trolig bli imponert. PS! Et «flatt» bilde som dette yter ikke opplevelsen rettferdighet. Foto: KRISTOFFER FURBERG

UA var på plass da mange av de ansatte ved Vitensenteret fikk en demonstrasjon av 3D-planetariet for første gang tirsdag. Slik var noen av reaksjonene:

- Helt sprøtt!

- For en dybde! Sinnsykt!

- Wow!

I tillegg kom latter, stønn og kraftuttrykk som ikke egner seg på trykk.

UAs journalist lot seg også imponere kraftig. Dette kan på ingen måte sammenlignes med 3D-effekt på kinofilmer. Opplevelsen er altoppslukende og følelsen av å være til stede i verdensrommet skapte en nærmest andektig stemning i salen.

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.

- Fantastisk læringsverktøy

Det var ikke en film som ble spilt av, men en tekniker navigerte rundt i det enorme komplekset programvaren omfatter. Enkelt forklart kan det sammenlignes med en spektakulær variant av Google Earth, der man altså beveger seg i verdensrommet og ikke på jorda.

- Noe av det som gjør dette skikkelig kult er at det er en svært nøyaktig gjengivelse av all den kunnskapen vi har om verdensrommet, og programvaren vil hele tiden bli oppdatert. Det gjør det til et fantastisk læringsverktøy, sier direktør Arnfinn Stendahl Rokne ved Vitensenteret.

Bildene smeltes sammen av to projektorer i millionklassen på det perforerte kuppeltaket. Et svært avansert høyttalersystem skjult i kuppelen slipper lyd ut gjennom de små hullene og sørger for 3D-lyd.

Når planetariet blir åpent for publikum vil guider ta de besøkende med rundt i verdensrommet og styre hvor de ønsker over enorme avstander.

I tillegg skal Vitensenteret vise to innkjøpte filmer: «To space and back» og «Man from 9 dimensions».

3D-planetariet åpner for publikum 18. august.4K, 3D stereo og 60 bilder per sekund

Siden i fjor sommer har publikum strømmet til Vitensenteret for å se spektakulær natur i Sir David Attenboroughs film «Great Barrier Reef Dive VR» på Vitensenteret. Virtual reality (VR), eller kunstig virkelighet på norsk, er en teknologi som gir brukeren en realistisk følelse av å være til stede i en film eller i en dataskapt verden.

Visningen av Attenboroughs VR-film var ment som en forsmak på 3D-planetariet. Da de fikk lisens til å vise to filmer med BBC-legenden gikk Vitensenteret til innkjøp av 45 sett med VR-briller for å vise animasjonsfilmen «First life» og den «ekte» filmen «Great Barrier Reef Dive VR».

I 3D-planetariet heves den teknologiske lista mange hakk. Her skal de besøkende ifølge Vitensenteret få oppleve «de mest teknologisk avanserte fulldome showene noen sinne produsert, i full 4K, 3D stereo og 60 bilder per sekund».

LES OGSÅ: Slik vil den nye sjefen utvikle Vitensenteret

Skulle åpnet til Starmus

Det var 16. januar i år styret ved Vitensenteret vedtok at byggingen skulle settes i gang, og det ble jobbet på spreng med å få ferdig den nye bygningen til sommeren. Det var meningen at 3D-planetariet skulle spille en rolle under Starmus-festivalen, men slik ble det ikke.

Det skyldtes at en container med utstyr ble forsinket, ifølge Rokne.

- Det hadde vært kult å ha det på plass til Starmus-festivalen, men det viktigste er å vise frem et god produkt til publikum nå, sier han.

Passende nok kan planetariet minne om et romskip som har landet i Vitensenterets bakgård. Den 14 meter høye og 12 meter brede aluminiumskledde domen minner om «Dødsstjernen» fra «Star Wars», mener Rokne.

Sjefen ved Vitensenteret er ikke i tvil om at 3D-planetariet blir deres store trekkplaster. Han mener også at det er et trekkplaster og en attraksjon for Trondheim.

- Dette er jo kjempekult for Trondheim som turistby, sier han.

Gløtter man inn i bakgården på vei forbi Vitensenteret får man øye på det som kan minne om «Dødsstjernen», kjent fra «Star Wars».
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Gløtter man inn i bakgården på vei forbi Vitensenteret får man øye på det som kan minne om «Dødsstjernen», kjent fra «Star Wars». Foto: KRISTOFFER FURBERG

Kun en siste finish står igjen før Vitensenteret tar i mot publikum fra 18. august.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Kun en siste finish står igjen før Vitensenteret tar i mot publikum fra 18. august. Foto: KRISTOFFER FURBERG

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Universitetsavisa ansetter journalist

UA lyser ut en hundre prosents stilling som digital nyhetsreporter.

Konflikten ved IHS:

- Fare for utvikling av fryktkultur

- Ledelsen må ta dette på stort alvor, formaner tre professorer ved Institutt for historiske studier. De advarer mot utvikling av fryktkultur ved instituttet.

Ytring:

NTNU styres ikke etter omdømmemålinger

«Vi må være innstilt på at vi også i fremtiden vil få nye bestillinger fra verden rundt oss», skriver rektor Gunnar Bovim i en kommentar til ytringen fra Ronny Kjelsberg og Arve Hjelseth.

Bitter konflikt ved IHS:

Beskylder ledelsen for «illegitim maktbruk»

Professor Kristian Steinnes er sentrum i en bitter konflikt ved Institutt for historiske studier (IHS). Et varsel om flytting av ham får en gruppe kolleger til å reagere skarpt. – Et uventet og hardt slag, sier Kristian Steinnes om flyttevarselet.