Skrev Europas nest beste lærebok

- Vi har prøvd å unngå tungt og krøkkete språk og fantasiløse gjenfortellinger av etablerte lærebokmodeller, sier professor Knut Dørum.
- Det er særlig gledelig at vi fra historiefaget vinner en slik pris, sier Knut Dørum.
(Foto: Saara Ojanen, UiA)

- Det er særlig gledelig at vi fra historiefaget vinner en slik pris, sier Knut Dørum. Foto: Saara Ojanen, UiA

Han har skrevet læreboka «I ettertid» sammen med Synnøve Hellerud (lektor og forfatter), Ketil Knutsen (førsteamanuensis ved UiS) og Magne Njåstad (professor ved NTNU). De har fått sølv i det Universitetet i Agder omtaler som «lærebokforfatternes Oscar» for boka.

Prisen for beste europeiske lærebok deles ut i konkurranse med lærebøker fra alle typer fag og disipliner. Det er Belma (Best European Learning Materials Awards) som står bak.

– Det er helt vilt, dette var en utrolig gledelig overraskelse. Det er særlig gledelig at vi fra historiefaget vinner en slik pris. Historie dreier seg jo i bunn og grunn om å kunne fortelle en god historie som fanger leseren eller tilhøreren, og å variere de litterære virkemidlene. Dette var jo opprinnelig historiefagets varemerke, noe mange historikere har glemt, sier UiA-professor Knut Dørum i en omtale på universitetets nettsider.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

LES OGSÅ: Frykter færre vil skrive norske lærebøker

Tar utgangspunkt i personer og hendelser

«I ettertid» er en lærebok i historie for VG2 og VG3. Den presenterer norges- og verdenshistorie fra antikken og fram til våre dager. Nå skal boka trolig oversettes til engelsk og andre europeiske språk.

Ifølge UiA er forfatternes hovedgrep at de har tatt utgangspunkt i personer og dramatiske hendelser for å gjøre historien mer håndgripelig og engasjerende.

– Vi tar utgangspunkt i enkeltmenneskets opplevelser av hendelsene og setter denne historien i en større sammenheng. Ofte analyserer vi årsaker og virkninger til viktige samfunnsendringer som renessansen og de store oppdagelsene cirka 1400-1600, handelsrevolusjonen på 1600- og 1700-tallet, demokratiseringen på 1800-tallet og verdenskrigene på 1900-tallet. Vi utnytter diktningens måte å skrive på, men uten at vi dikter. Vi bruker historiske personer og faktiske hendelser som en inngang til historien, sier Dørum.

- Har prøvd å unngå tungt og krøkkete språk

I juryens begrunnelse går det frem at den bærende ideen i læreboka er at elevene ikke bare skal lese om historie, men være aktive og arbeide med historie. Hvert kapittel starter med en motiverende oppgave for å engasjere elevene og en presentasjon av konkrete personer, hendelser og/eller situasjoner som gir elevene en dypere og bredere historisk kontekst. Utvalget av emner er relevant og hensiktsmessig, og både internasjonale og nasjonale hendelser er utgangspunkt, ifølge juryen. De mener denne løsningen kan engasjere elevene på en bedre måte enn en overfladisk presentasjon av «alt».

Boka begynner med et relevant kapittel for å introdusere elevene til historiske metoder og kildegransking. Etter hvert underkapittel i de 25 kapitlene, er det refleksjons- og diskusjonsspørsmål, ifølge juryens begrunnelse. Juryen roser også forfatterne for å ha laget et variert utvalg av oppgaver med ulik grad av kompleksitet, både for å finne historiske fakta og for videre arbeid.

– Intensjonen har vært å gjøre læreboka leselig. Vi har ønsket å skrive uten enorme mengder detaljer: Vi har prøvd å unngå tungt og krøkkete språk og fantasiløse gjenfortellinger av etablerte lærebokmodeller. Målet har vært å forenkle for å få fram det spennende og fasinerende i historien, sier Dørum.

LES OGSÅ: Faglærere tjener lite på å skrive fagbøker
LES OGSÅ: Studentene krever lav fastpris på pensum

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Fikk du med deg disse sakene i UA?

Troll-bil, kontorplasser, streik og eposttrøbbel er tema i noen av de mest leste sakene i Universitetsavisa så langt i år.

Professor sparket etter varsler om trakassering

En professor ved Kunsthøgskolen i Oslo er avskjediget etter en rekke varsler om seksuell trakassering mot studenter.

Bott-samarbeidet:

Samtlige universiteter har sagt ja

Nå har samtlige universiteter i Bergen, Oslo, Tromsø og Trondheim (Bott) sagt ja til å inngå samarbeid med Direktoratet for Økonomistyring.