Haugstad utfordrer rektorene om «Open Access» på Facebook

«Tyske forskere viser vei. Vil norske følge etter, Curt, Mari, Svein, Dag Rune, Anne, Gunnar? Eller venter vi på at Karolinska skal gå foran, Ole Petter?»
Statssekretær Bjørn Haugstad i Kunnskapsdepartementet utfordrer norske rektorer til diskusjon om åpen publisering. 
        
            (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Statssekretær Bjørn Haugstad i Kunnskapsdepartementet utfordrer norske rektorer til diskusjon om åpen publisering.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Det er statssekretær Bjørn Haugstad i Kunnskapsdepartementet som stiller spørsmålet om «Open Access» på Facebook, og om du ikke har gjettet det allerede: Navnene han har listet opp er «tagget» og tilhører rektorene Curt Rice (HiOA), Svein Stølen (UiO), Dag Rune Olsen (UiB), Mari Sundli Tveit (NMBU), Anne Husebekk (UiT), Gunnar Bovim (NTNU) og Ole Petter Ottersen (KI).

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Vil innføre ny betalingsmodell

Tyske forskere trekker seg fra sine abonnement på vitenskapelige tidsskrift fra forlaget Elsevier i en offensiv for å fremme nasjonal «open access» (åpen tilgang, journ. anm.), heter det i artikkelen i Science, som Haugstad vil ha debatt om.

Det er fem ledende tyske forskere som har trukket seg fra sine verv i tidsskriftene. Dette er siste skritt i kampen mellom den nederlandske forlagsgiganten og et konsortium av tyske bibliotek, universiteter og forskningsinstitutter, kalt Projekt DEAL. Ifølge Science vil forskerne at Elsevier skal akseptere en ny betalingsmodell som gir åpen tilgang til alle artikler skrevet av Tyskland-baserte forskere over hele verden, og at alt av utgiverens innhold skal være åpent tilgjengelig ved tyske institusjoner. Det er forventet at enda flere tyske forskere vil trekke seg fra sine verv som følge av konflikten.

En talsperson for Elsevier har tidligere sagt til ScienceInsider at forlaget støtter initiativ til åpen tilgang, men at forslaget fra DEAL ikke er realistisk. De mener at betaling for at artikler av Tyskland-baserte forskere skal være åpne ikke dekker kostnadene for tilgang til artikler fra resten av verden.

LES OGSÅ: Medisinsk toppforsker lurt av røvertidsskrift

Engasjerte norske rektorer

Passende nok foregår diskusjonen om åpen publisering helt åpent på Haugstads Facebook-vegg. Ottersen, som nylig forlot UiO for å bli rektor ved Karolinska, trenger ikke lengre forholde seg til Kunnskapsdepartementet. Han er den eneste Haugstad har «tagget» som ikke har svart.

Det tok bare sju minutter fra Haugstad publiserte sitt innlegg før Ottersens etterfølger ved UiO, Svein Stølen, hadde formulert følgende:

«UiO inviterte til Nordic rector meeting om temaet 14/11. Meget laber interesse, dessverre. Men vi kommer tilbake med ett nytt initiativ om ingen andre kommer oss i forkjøpet (det viktige er at vi ikke sitter stille)», skriver Stølen.

Litt senere får han svar av Tveit, som i tillegg til å være NMBU-rektor er leder av Universitets- og høgskolerådet (UHR):

«Vi må ikke sitte stille. Vi er klare for felles trykk videre. Viktig å bygge på alt arbeidet som allerede er gjort, f.eks i UHR.»

NMBU-rektoren fortsetter i et nytt innlegg med å si at universitetet vil være på hugget på åpen tilgang, og UHR likeså.

«Jeg er godt inne i de tyske initiativene gjennom styret i EUA (European University Association, journ. anm.). Jeg er spent på følgene av det som skjer nå, og stiller absolutt til dialog om veien videre», skriver hun.

Vil ta opp nordisk initiativ

Dag Rune Olsen er den eneste av universitetstoppene som ser sitt snitt i å legge en «hashtagg» til diskusjonen. Før han avslutter med #openscience, skriver UiB-rektoren:

«Kan vi få til et nordisk univ. initiativ tror jeg vi har tyngde og makt nok. Tar det med glede opp på nordisk rektormøte i København om kun kort tid!»

NTNU-rektor Gunnar Bovim er den siste til å melde seg på i diskusjonen - cirka et døgn etter de andre.

«Interessant debatt som vi absolutt bør følge opp. Enig i at dette er en sak å vurdere for universitetsgrupperinger like mye som for enkeltinstitusjoner.., konstaterer Bovim.»

Innlegget har utløst én «like» - fra styreleder Rune Nilsen ved Høgskolen i Sørøst-Norge.

LES OGSÅ: - Universitetets holdning til open access er naiv

Langt innlegg fikk flest «likes»

Det er imidlertid ikke en rektor, men prorektor for forskning og utvikling ved UiT, Kenneth Ruud, som har høstet flest «likes» på sin kommentar. Han skriver:

«Det er jo en individuell avgjørelse å trekke seg fra editorial boards, og ikke noe jeg som institusjonsleder vil pålegge ansatte til å gjøre ut over å forsøke å skape forståelse for Open Access, som vi jobber for. Før jeg evt. krever av ansatte at de skal publisere i åpne tidsskrift eller spesielle kanaler, vil jeg helst se at både EU og NFR skriver under på San Fransisco Declaration of Research Assessment (DORA), slik at vi faktisk ikke gjør det vanskeligere for våre ansatte å få ekstern finansiering. Per idag er systemet schizofrent: Vi anbefaler/krever OA publisering, men er komfortable med at kvaliteten på søkere og søknader kan vurderes på bakgrunn publiseringskanal. Vi bygger jo også opp under det selv ved å gi oppmerksomhet til artikler som publiseres i de mest prestisjetunge, lukkede kanalene (e.g. Nature, Science). UiT Norges arktiske universitet står fortsatt som eneste norske institusjon som har signert DORA, slik at søkere til stillinger hos oss skal være trygg på at de ikke vil evalueres på bakgrunn av valg av publiseringskanal, men snarere på bakgrunn av kvalitet på deres vitenskapelige kvalitet. Da er det fortsatt flott å ha publisert arbeid av høy kvalitet i Nature og Science, men også flott å ha publisert like gode arbeider i OA tidsskrift. UiT Norges arktiske universitet hadde i 2016 minst 38% OA publisering, hvorav 23% Gull OA og 15% ikke-gull OA, men vi kan fortsatt bli bedre på egen-arkivering.»

Ruuds innlegg fikk også direktør John-Arne Røttingen til å melde seg på i diskusjonen.

«Forskningsrådet vil undersøke hvordan vi kan sikre at vi og våre fagfeller følger San Fransisco Declaration of Research Assessment (DORA), skriver han.»

LES OGSÅ: NTNU advarer forskere mot å betale for omtale i tidsskrifter

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Det er 70 år siden Sintef ble etablert i Trondheim

Forskningsinstituttet ble etablert for å utføre oppdragsforskning og har siden starten hatt et tett samarbeid med NTH, og etter hvert NTNU.

Gjesteskribenten:

Feilslått politikk for god lærerutdanning

Grunnskolelærerutdanningen er under press som følge av nye krav fra politikerne. Regjeringens politikk er en trussel mot kvalitet i lærerutdanning.

- Asheim hopper på et tog i fart

Henrik Asheim blir tatt vel imot i UH-sektoren etter utnevnelsen som ny minister for forskning og høyere utdanning.

Da Iselin Nybøs etterfølger sang ut

Henrik Asheim overtar Iselin Nybøs statsrådpost. For tre år siden vikarierte Asheim som kunnskapsminister. Da sang han ut mot en NTNU-forsker.