Vant NTNUs litteraturpris med «Seismiske smell»

Vinnerboka beskrives som et uvanlig ambisiøst litterært prosjekt.
Sara Sølberg har skrevet boka «Seismiske smell». 

Sara Sølberg har skrevet boka «Seismiske smell». 

«Seismiske smell er et uvanlig ambisiøst litterært prosjekt som lykkes med å gjøre det skjønnlitteraturen på sitt beste makter: Å formidle sammenhengene mellom det enkelte menneskets tanker, følelser og livserfaringer og den ytre verdens mangfoldige fenomener.»

Det skriver juryen om boka som har vunnet den første NTNUs litteraturpris. Prisen skal gå til et norskspråklig skjønnlitterært verk av høy litterær kvalitet. Verket skal være utgitt i 2015 eller 2016, og det skal være skrevet av en nålevende forfatter med tilknytning til Trøndelag, ifølge NTNU.

Skal stimulere litteraturinteresse

Formålet med litteraturprisen er blant annet å stimulere interessen for litteratur og å synliggjøre og utvikle litterær virksomhet knyttet til regionen. Prisen er på 20 000 NOK, samt et diplom.

Prisen blir tildelt på grunnlag av kvalitet, og etter kriterier som juryen ser som særegne for hver av sjangrene, ifølge NTNU. Kriterier som originalitet og individuelt særpreg vil være sentrale for begge sjangre.

Vinneren ble kunngjort under åpningen av Trondheim litteraturfest 20. oktober. Prisen skal deles ut annethvert år til skjønnlitteratur og faglitteratur, og i år sto skjønnlitteraturen i fokus.

Havet, døden og kjærligheten

Juryen skriver blant annet dette om vinnerboka: « Den er et lysende eksempel på litteraturens evne til å skape nye og uventede blikk på en sammensatt virkelighet».

Forfatter Sara Sølberg er oppvokst i Trondheim og bor nå i Oslo. Hun er utdannet både innen kunst, foto, performance, skrivekunst – og som gartner, ifølge en pressemelding fra NTNU.

Juryen skriver videre om vinnerboka: «Lille Seismiske smell er stor og nyskapende romankunst om litteraturens evige tema – havet, døden og kjærligheten. Forfatter Sara Sølbergs fortelling forener de minste med de største bestanddeler – mikrobene i cellene med de store havstrømmene, menneskets hjerte med blåhvalens, lengselen etter en død far med oljeutvinning og druknede flyktninger. Romanen er lærd, kritisk og poetisk på samme tid. Med den menneskelige erfaringen og forestillingsevnen som utgangspunkt, veves naturvitenskap, politikk, mytologi og historie sammen i en fortelling som løper på flere plan. Ved å binde sammen ulike former for viten og erkjennelse, byr Seismiske smell på ny kunnskap om livet i havet og vår forvaltning av det.»

Dette var finalistene til litteraturprisen:

Kaisa Aglen, Mellom krig (Samlaget 2016, dikt)

Guri Sørumgård Botheim, Heime mellom istidene (Samlaget 2016, dikt)

Rikard Ingdal, Hogst (Aschehoug 2016, roman)

Kari Stai, Jakob og Neikob. Naboen (Samlaget 2016, billedbok)

Sara Sølberg, Seismiske smell (Oktober 2016, roman)

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Gjesteskribenten:

Kallelse – ikke gjør det

Kallelse for å bedre kjønnsbalanse, er en dårlig løsning på et vanskelig problem, skriver gjesteskribent Helge Holden.

- At fagfolk styrer seg selv, er en fane vi må holde høyt

Den norske modellen passer som hånd i hanske med den akademiske kulturen, sa Emil A. Røyrvik da han innledet om kvalitetskultur og god ledelse for NTNUs ledere.

Styringsideologi et hinder for kvalitet i utdanningen

Styringsideologien som samles i begrepet New Public Management fungerer som en barriere mot utdanningskvalitet.

Ledersamling på Oppdal:

Diskuterte indikatorer som middel for å bli bærekraftig

Oppdal: Er bærekraftsindikator det som skal gjøre susen for at NTNU skal ta ned klimaavtrykket? Eller blir det nok et kulepunkt å hake av?