UiB:

Har fått tilbake en Ikea-pose full av vikingskatter

En armring i gull er blant gjenstandene som fortsatt er savnet.
De stjålne gjenstandene ble funnet i en Ikea-pose. Fremdeles er det flere verdifulle gjenstander som mangler.
(Foto: Universitetet i Bergen)

De stjålne gjenstandene ble funnet i en Ikea-pose. Fremdeles er det flere verdifulle gjenstander som mangler. Foto: Universitetet i Bergen

Et vridd armbånd og en håndleddsring i sølv. En armring i gull og en liten gullbarre. Noen skålformede spenenr i bronse. Beslag og vektlodd. Dette er blant gjenstandene som Universitetsmuseet i Bergen foreløpig ikke har fått tilbake etter innbruddet, skriver På Høyden.

Instituttleder Asbjørn Engevik ved Avdeling for kulturhistorie ved Universitetsmuseet sier til På Høyden at gjenstandene som er kommet til rette ikke var pent behandlet.

- Noen skålformede spenner fant vi sammentrykt i en poe. Vi mangler også en tredjedel av en fin spenne, sier Engevik.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

LES OGSÅ: To menn er arrestert og siktet for tyveriet av vikingskatter

LES OGSÅ: Vaktene rykket ikke ut til innbruddsalarmen

Ikea-pose

Universitetsmuseet har fått en hel Ikea-pose med gjenstander. Nå starter arbeidet med å reparere, lete og kanskje rekonstruere.

- Dette er tidkrevende arbeid. Foreløpig vet vi ikke helt hva som mangler, det kan være noen gjenstander som er ødelagt og der det mangler deler. Det er et puslespill, og det er ikke sikkert at vi har alle bitene, sier Engevik.

Selv om museet fikk gjenstandene tilbake torsdag, kan instituttlederen allerede nå si at noen av de viktigste gjenstandene, de som viser norsk kontakt med andre land, er kommet tilbake.

- Er noe av den kulturhistoriske arven gått tapt?

- Det håper jeg inderlig det er for tidlig å si noe om.

Vil stille ut

Hvor lang tid det tar før gjenstandene er reparert, kan Engevik naturlig nok ennå ikke si noe om. Men han håper de stjålne skattene på nytt kan bli stilt ut for publikum.

- Ikke minst fordi gjenstandene har fått den historien de nå har fått. Jeg håper det ikke tar for lang tid før vi kan lage en ny utstilling.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Gjestekommentaren:

«Å glemme krever altså arbeid»

Hva er innovasjon? Vi forstår mer om vi kikker nærmere på termodynamikkens mekanismer, argumenterer pinsehelgens gjestekommentator, som etterlyser et «Thermodynamics of Innovations.»

Universiteter som foretak: Motstanden brer seg

I et opprop går Forskerforbundet ut mot Regjeringens åpning for å innføre foretaksmodellen ved landets universiteter og høgskoler. De er ikke alene om å markere motstand.

Ytring:

Forskerforbundet sier nei til foretaksmodell

Forskerforbundet, både nasjonalt og ved NTNU, går imot en organisering av universiteter og høyskoler som foretak.

Mener regjeringen legger regningen på studentene

Med revidert statsbudsjett kom også økte kostnadsrammer og tilskudd til bygging av studentboliger. Men leder Thomas K. Eriksen i Velferdstinget mener det i praksis vil bli dyrere for studentene.