– Såklart er studentene bekymret

Bodø: Flere studenter ved Nord universitet i Bodø er bekymret for universitetets framtid. I ettermiddag ankommer statsråd Nybø campusene i Bodø for å møte studenter, ansatte og næringsliv direkte.

Leder for Stdentorganisasjonen i Bodø, Andrea Christina Nordvik forteller at de har fått flere henvendelser fra bekymrede studenter om Nord universitetet.
Publisert Sist oppdatert

Statsråd Nybø ankommer Nord universitet nok en gang, men denne gangen i Bodø.

– Jeg vil vite hva studenter og ansatte tenker om situasjonen og hvilke bekymringer de har. Universitetet kan ha et omdømmeproblem. Vi må snakke om hva vi skal gjøre med det, sier Nybø til Adresseavisen.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

LES OGSÅ: Kjemper for å beholde Nord universitet i Namsos
LES OGSÅ: Store utfordringer for Nord universitet
LES OGSÅ: Næringslivet bekymret for Nord universitets fremtid

Bekymret studenter

Andrea Christina Nordvik, leder for Studentorganisasjonen i Bodø, forteller at det har vært en god porsjon henvendelser fra studentene i Bodø. Hun tror det er den negative omtalen av universitetet som gjør at henvendelsene har økt.

– Så klart er studentene bekymret. «Hvordan vil vitnemålet se ut når vi er ferdige?» spør mange seg. Etter prosessen med Nokut og all medieomtalen har det vært mange bekymrede studenter, men jeg tror mange uroer seg mer enn man trenger. Flere tror dette er en raskere prosess enn det er i realiteten, og at Nord kan miste sin universitetsstatus neste måned. Det stemmer jo ikke.

Nordvik syns det er positivt at Nybø tar turen til Bodø. Hun er en av studentlederne som har blitt invitert til et møte med statsråden.

– Jeg syns det er en viktig prioritering at Nybø besøker campusen i Bodø. Det kan roe ned på ryktene som svirrer, og vi kan stille henne direkte spørsmål fra studentene. Under møtet vil vi få alle saker på bordet, og det blir fint å høre hva hun tenker om situasjonen.

– Det føles godt å bli inkludert, og det er veldig viktig. Studentene er det viktigste i denne situasjonen.

Leder ved studentparlamentet, Magnus Dalemark, er også spent på møtet med Nybø. Han vil høre hennes tanker rundt studentdemokratiet i denne situasjonen.

– Jeg har et håp om at hun kommer for å høre hva studentene tenker, at hun vil lytte til våre meninger. Det er mange ansatte, men vi er flest studenter, sier han.

Må rydde opp

For to uker siden besøkte statsråden Nord universitetets styremøte, etter at det ble klart at Nord kan miste sin universitetsstatus og etter kaoset av bekymringsmeldinger fra universitetets fagforening, næringsliv og fylkeskommunen. Bare én uke etter styremøtet trekker rektor for Nord universitetet seg på dagen, uten videre forklaring.

Universitetet sliter med å holde på sin universitetsstatus etter at NOKUT kom fram til at et av fire doktorgradprogrammer ikke holder høy nok kvalitet. For få av søkerne til Nord har universitetet som førstevalg, og Nord scorer lavt på studiekvaliteten, etter tilbakemelding fra studentene. Styret må også ta stilling til om antall campuser skal minke. Det er nok å rydde opp i.

Skeptisk til styret

– Jeg håper Nord mister sin universitetsstatus, så noen får øynene opp og gjør kvaliteten bedre, sier Robert Grytvik, som er på andre året barnehagelærer ved Nord i Bodø.

Han mener flere tidligere studenter har påpekt at de var mer fornøyd med utdannelsen da det fortsatt var høyskole i Bodø. Situasjonen i dag virker kaotisk.

– Når du spør om hjelp ved fakultetet blir du sendt videre hele tiden. Jeg vet ikke om dette har å gjøre med hele situasjonen til Nord, men ting kunne vært organisert bedre, sier medstudent Julie, som ikke ønsker fullt navn på trykk.

- Hva syns dere om situasjonen Nord universitetets står overfor i dag?

– Jeg syns det er rart at styret til Nord skal fortsette to år til. Det er dette styret som startet rotet, og jeg synes dermed de bør avslutte og la noen friske øyne ta over arbeidet, sier Grytvik, som også er aktiv i Studentorganisasjonen i Bodø.

Han er allikevel positiv til at Nord universitetet er representert på så mange campuser.

– Det er bra at de små campusene kan ha en større «storebror» å lene seg på.

Hverdagen går sin gang

Stemningen ved Nord universitet i Bodø er rolig. Mange av studentene Universitetsavisa snakker med har ikke engang fått med seg at statsråden kommer på besøk i dag. For mange er situasjonen fjern.

– De fleste studentene legger ikke så stor merke til prosessen. Det at rektor har gått av går heldigvis ikke utover den normale studenthverdagen. Vi er her for å studere. Uansett hva som skjer rundt oss har vi fokus på det, sier Dalemark.

Førsteårsstudent ved dyrepleie, Karoline Tymi, fikk med seg at rektoren ved Nord gikk av, men påvirkes ikke stort av dette.

– Hverdagen går som vanlig, og jeg merker ikke noe særlig til situasjonen, sier Tymi. Hun er selv fra Bodø, og valget om universitet hun skulle studere ved var dermed enkelt.

Krever å bli involvert

Selv har leder for Studentorganisasjonen i Bodø, Andrea Nordvik, troa på prosessen framover og at det vil gå bra til slutt. Hun mener det er mye positivt med Nord universitetet.

– Vi har tillit til universitetet vårt, samtidig som vi krever å bli informert om hva som skjer og at våre representanter er med i prosessen, sier Nordvik.

– Vi har mange fornøyde studenter. Flere studenter velger master- og bachelorgrad i Bodø fordi de trives ved Nord. Det er også et spirende studentengasjement her. Studentene involverer seg og tar del i studentdemokratiet. Som studentleder ønsker jeg først og fremst at studentene tar del i hva som skjer.

Fakta

Dette er saken

  • Nord er et ferskt universitet, og resultatet av fusjonen mellom Universitetet i Nordland og høgskolene i Nord-Trøndelag i 2016.
  • Universitetet består av ni campuser bredt utover Trøndelag og Nordland.
  • Nokut har innledet en prosess for å finne ut om doktorgradprogrammene ved Nord holder høy nok kvalitet. Beslutningen kommer i desember. I verste fall kan Nord risikerer å miste sin universitetsstatus.
  • Fagforbundet ved Nord rettet en bekymringsmelding mot universitetets styre etter at styret fikk forlenget funksjonstid med to år.
  • Fylkeskommunen og næringsliv i Nordland og Bodø rettet senere en bekymringsmelding til Stortinget om Nords situasjon.
  • Fredag 18. januar trakk rektor Bjørn Olsen seg på dagen.
  • Nybø mener Nord har en stor jobb foran seg. Alternativet er ikke å miste universitetsstatusen. Hun gir styret i oppgaven å løse utfordringene med både faglig kvalitet og campus-struktur.
  • Fredag 25. januar besøker Nybø campusen i Bodø for å høre tilbakemeldinger fra ansatte, studenter og næringsliv.
  • Flere studenter har uttrykt overfor Studentorganisasjonen i Bodø at de er bekymret for hva som vil skje med vitnemålet deres om Nord mister sin universitetsstatus.
Robert Grytvik, barnehagelærer Nord universitet Bodø