Norge får sentral rolle i forskningsprosjekt om jordskjelvvarsling

EU vil ha det norske forskningsinstituttet NORSAR i en sentral rolle når et varslingssystem for jordskjelv skal på plass.
Anne Strømmen Lycke er administrerende direktør i forskningsinstituttet Norsar. 
        
            (Foto: NORSAR / Jan Petter Hansen)

Anne Strømmen Lycke er administrerende direktør i forskningsinstituttet Norsar.  Foto: NORSAR / Jan Petter Hansen

EU har bedt det norske forskningsinstituttet NORSAR om å lede prosjektet.

20 partnere fra ti land i Europa skal samarbeide om et varslingssystem for jordskjelv. EU besluttet å sette i gang prosjektet etter det kraftige jordskjelvet som rystet Italia i 2016.

– Dette er veldig spennende. Ingen land i verden har i dag et godt system som sikkert kan forhåndsvarsle jordskjelv. Dersom vi lykkes, blir det helt unikt og vil kunne redde mange liv, sier administrerende direktør Anne Strømmen Lycke i NORSAR i en pressemelding.

Prosjektet, som har fått forkortelsen TURNkey, skal samle data fra blant annet seismiske observasjoner og publikumsvarsler i et felles system.

Prosjektets kostnadsramme er på åtte millioner euro og rulles i gang i torsdag denne uken.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Anklager NTNU for forfølgelse

«Den opptreden som arbeidsgiver her legger for dagen vil jeg selv karakterisere som forfølgelse» skriver førsteamanuensis Øyvind Eikrem ved ISA i et brev til Sivilombudsmannen.

Eikrem: - Dette er en hevnaksjon

- Allerede før jeg begynte i stillingen for fem år siden, var et nettverk av ansatte på instituttet i gang med å saumfare mine sosiale medier og spre rykter o.l. for å hindre at jeg fikk stillingen, hevder Øyvind Eikrem.

Undersøkelse: Høyre er det største partiet blant universitetsutdannede

Høyre er partiet med høyest oppslutning i en fersk meningsmåling blant universitetsutdannede. Arbeiderpartiet taper terreng.

KiT-ansatte i bekymringsmelding:

– Ledelsen følger ikke demokratiske spilleregler

Ansatte ved Kunstakademiet i Trondheim hevder ytringsfriheten er svekket ved skolen.