Norge får sentral rolle i forskningsprosjekt om jordskjelvvarsling

EU vil ha det norske forskningsinstituttet NORSAR i en sentral rolle når et varslingssystem for jordskjelv skal på plass.
Anne Strømmen Lycke er administrerende direktør i forskningsinstituttet Norsar. 
        
            (Foto: NORSAR / Jan Petter Hansen)

Anne Strømmen Lycke er administrerende direktør i forskningsinstituttet Norsar.  Foto: NORSAR / Jan Petter Hansen

EU har bedt det norske forskningsinstituttet NORSAR om å lede prosjektet.

20 partnere fra ti land i Europa skal samarbeide om et varslingssystem for jordskjelv. EU besluttet å sette i gang prosjektet etter det kraftige jordskjelvet som rystet Italia i 2016.

– Dette er veldig spennende. Ingen land i verden har i dag et godt system som sikkert kan forhåndsvarsle jordskjelv. Dersom vi lykkes, blir det helt unikt og vil kunne redde mange liv, sier administrerende direktør Anne Strømmen Lycke i NORSAR i en pressemelding.

Prosjektet, som har fått forkortelsen TURNkey, skal samle data fra blant annet seismiske observasjoner og publikumsvarsler i et felles system.

Prosjektets kostnadsramme er på åtte millioner euro og rulles i gang i torsdag denne uken.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ytring:

Ei innføring i studentdemokratiet

«Ikkje nøl med å ta kontakt. Vi er her for deg, og ingenting er for smått eller for stort!» skriv leiaren for Studenttinget ved NTNU i denne ytringa.

Rapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter

Amazon, Microsoft og Intel setter verden i fare med utvikling av drapsroboter, heter det i en nederlandsk rapport.

Gjesteskribenten:

Ble media misbrukt av aktører i IHS-konflikten?

Det er å håpe at redaksjonene i UA og Khrono diskuterer sin dekning av IHS-saken nå i ettertid med et selvkritisk blikk.

Fire NTNU-ansatte melder om seksuelle overgrep

Fire NTNU-ansatte har opplevd at noen har skaffet seg seksuell omgang med dem ved bruk av vold, eller har følt seg tvunget, truet eller presset til seksuell omgang de siste 12 månedene.