Norge faller på lista over hvem som trekker til seg arbeidskraft

Norge mister pallplassen i en ny kartlegging av hvor gode land er til å tiltrekke seg arbeidskraft – og ender i år på en sjetteplass.
Lav andel studenter innen naturvitenskapelige fag og en lav andel utenlandske studenter i høyere utdanning trekker Norge ned på IMDs kartlegging. (illustrasjonsfoto) 
        
            (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Lav andel studenter innen naturvitenskapelige fag og en lav andel utenlandske studenter i høyere utdanning trekker Norge ned på IMDs kartlegging. (illustrasjonsfoto)  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Undersøkelsen er gjennomført av handelshøyskolen IMD.

Sveits topper lista, slik landet gjorde også i 2018, mens Danmark beholder andreplassen. Sverige tar steget fem plasser opp til en tredjeplass. Også Østerrike og Luxembourg legger seg foran Norge i år.

Av de ti høyest rangerte landene er Singapore det eneste ikke-europeiske. Helt nederst av de 63 landene ligger Mongolia.

Toppen av lista domineres av små og mellomstore europeiske land, hvor fellesnevneren er høye investeringer i utdanning og høy livskvalitet.

Det er særlig resultatene i kategorien «readiness» som gjør at Norge faller på lista, ifølge IMD. Det som trekker ned, er særlig en lav andel studenter innen naturvitenskapelige fag og en lav andel utenlandske studenter i høyere utdanning.

Dette er landene som i 2019 topper handelshøyskolen IMDs oversikt over hvor gode 63 av verdens land er til å tiltrekke seg arbeidskraft (endring fra 2018 i parentes):

1. Sveits (uendret)

2. Danmark (uendret)

3. Sverige (opp fem plasser)

4. Østerrike (uendret)

5. Luxembourg (opp fire plasser)

6. Norge (ned tre plasser)

7. Island (opp ni plasser)

8. Finland (ned én plass)

9. Nederland (ned fire plasser)

10. Singapore (opp tre plasser)

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ytring:

Ap, Sp og FrPs lek med spåkula

Vi stiller oss spørrende til hvem som skal ha denne definisjonsmakten på hva som er arbeidsrelevant, og hvordan man kan vite hva arbeidslivet har behov for i de kommende årene?

Dette er medisin mot frafall i videregående

Gjennom solidaritetskorpset kan ungdom mellom 18 og 30 år jobbe frivillig i et annet land i Europa. Det ga meg tryggheten jeg trengte, skriver Sondre Hansen.

Gjesteskribenten:

Hvordan har vi klart oss på NTNU under pandemien?

Hvordan har vi klart oss på NTNU så langt? spør Helge Holden. Her diskuterer han noen av erfaringene med å holde det gående under en pandemi.

NTNU etterlyser mindre styring i innspill til ny styringspolitikk

NTNU advarer mot for mange lover og regler i innspillene til ny UH-lov og ny styringspolitikk.