Norge faller på lista over hvem som trekker til seg arbeidskraft

Norge mister pallplassen i en ny kartlegging av hvor gode land er til å tiltrekke seg arbeidskraft – og ender i år på en sjetteplass.
Lav andel studenter innen naturvitenskapelige fag og en lav andel utenlandske studenter i høyere utdanning trekker Norge ned på IMDs kartlegging. (illustrasjonsfoto) 
        
            (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Lav andel studenter innen naturvitenskapelige fag og en lav andel utenlandske studenter i høyere utdanning trekker Norge ned på IMDs kartlegging. (illustrasjonsfoto)  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Undersøkelsen er gjennomført av handelshøyskolen IMD.

Sveits topper lista, slik landet gjorde også i 2018, mens Danmark beholder andreplassen. Sverige tar steget fem plasser opp til en tredjeplass. Også Østerrike og Luxembourg legger seg foran Norge i år.

Av de ti høyest rangerte landene er Singapore det eneste ikke-europeiske. Helt nederst av de 63 landene ligger Mongolia.

Toppen av lista domineres av små og mellomstore europeiske land, hvor fellesnevneren er høye investeringer i utdanning og høy livskvalitet.

Det er særlig resultatene i kategorien «readiness» som gjør at Norge faller på lista, ifølge IMD. Det som trekker ned, er særlig en lav andel studenter innen naturvitenskapelige fag og en lav andel utenlandske studenter i høyere utdanning.

Dette er landene som i 2019 topper handelshøyskolen IMDs oversikt over hvor gode 63 av verdens land er til å tiltrekke seg arbeidskraft (endring fra 2018 i parentes):

1. Sveits (uendret)

2. Danmark (uendret)

3. Sverige (opp fem plasser)

4. Østerrike (uendret)

5. Luxembourg (opp fire plasser)

6. Norge (ned tre plasser)

7. Island (opp ni plasser)

8. Finland (ned én plass)

9. Nederland (ned fire plasser)

10. Singapore (opp tre plasser)

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

UAs julekalender:

Ser du hvem dette er?

Dagens hint: Har jobbet med både aluminium og olje. Om hun har arvet morens herskapelige interesser vites ikke

- Hun har full støtte i styret

- Det har vært en meget omfattende prosess, med oppgaver til kandidatene og personprofilanalyser, sier styreleder Svein Richard Brandtzæg.

Rektor Anne Borg: - Tid for konsolidering

- Nå må vi ta ned de ballene som er oppi lufta, sier Anne Borg. Hun er tydelig på at reformtakten skal ned med henne som rektor.

Her er NTNUs nye rektor

Nå kan hun stryke «konstituert» fra jobbtittelen sin: Anne Borg blir NTNUs rektor for de kommende 5,5 årene.