SPOR-festivalen:

- Krig er et evig dagsaktuelt tema

Noe av den mest gripende kunsten og musikken har oppstått i menneskenes forsøk på å møte krigen og dens grusomheter på andre måter enn med våpen, ifølge førsteamanuensis i klassiske fag ved NTNU, Thea Thorsen.
SPOR-festivalen fokuserer på smale ting, og de viser seg å være populære, ifølge kunstnerisk leder, Thea Thorsen. 
    
      (Foto: Helene Mariussen)

SPOR-festivalen fokuserer på smale ting, og de viser seg å være populære, ifølge kunstnerisk leder, Thea Thorsen.  Foto: Helene Mariussen

Krig er tema for både SPOR - festival for idéhistorie og oversatt litteratur og Barokkfest som arrangeres i Trondheim fra 27. januar. 

- Krig et stort fenomen som folk ikke slutter å undre seg over. Hver gang det er krig er det en ekstrem test på hva det vil si å være menneske. Alle disse historiene som kommer fra krigene er nye, og det blir laget ny kunst om dem, sier Thorsen, som er kunstnerisk leder for SPOR-festivalen.

En rekke NTNU-ansatte bidrar med forskjellige innslag under festivalen som blant annet har universitetet som samarbeidspartner.

Det var Thorsens sønn som for noen år siden foreslo at krig kunne være tema for festivalen.

- Han var så glad i en bokserie som handlet om krig. Det lå der som en idé å ha krig som tema. Det er et evig aktuelt tema og dagsaktuelt nå, sier Thorsen.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Systemkritikk og glorifisering

- Hvordan henger krig og kunst sammen?

- Det fins noen glorifiseringer av krig. Da er det alltid seierherrens versjon som kommer fram. Under festivalen har vi blant annet lansering av den første norske oversettelsen av Augustus´ eget testamente. Det er en meget blodig krigsherre som forteller sin versjon. Selv han har problemer med å si det rett ut. Han sier ikke at han drepte, men ting som at han ga fred, velferd og så videre. Augustus vil fremstå som helt uklanderlig og fantastisk, og bestiller kunst som hjelper til det, sier Thorsen.

Thorsen er akademisk bokredaktør for bokserien der Augustus-biografien er med.

Det er også mye kunst og litteratur som forteller historiene til krigenes ofre. Så har du også systemkritikken.

- Hannah Ryggen skapte furore i sin levetid. Under Verdensutstillingen i Paris 1937 fremstilte hun Mussolini med spyd gjennom hodet. Picassos verk Guernica var også der, men det var bare Ryggen som ble sensurert fordi det var så kraftig kritikk. Hun var helt ubestikkelig i sin kritikk mot urett, sier Thorsen.

Ryggens kunst vises fram under festivalen og presenteres av kunsthistoriker Gunnar Danbolt.

Satser smalt

Thorsen trekker fram forfatter Simon Stranger som et av de største navnene på festivalprogrammet.

- Han er en forfatter som har hatt enorm internasjonal suksess med boka «Leksikon om lys og mørke. Han er ikke fra Trondheim, men boken handler om hans egen inngiftede jødiske familie i Trondheim og hvordan Hirsch Kommisar ble en av sonofrene på Falstad.

Fra mai blir boken en teateroppsetning ved Trøndelag teater. Ifølge Thorsen skal det også lages tv-serie basert på boken.

- Enken etter Hirsch Komissar kjøpte Rinnans såkalte bandekloster i Jonsvannsveien til sønnen sin. De plukket kuler fra veggene nærmest daglig, og kastet poser med uttrekte negler fra det som en gang var Rinnanbandens torturkammer, forteller Thorsen, som er veldig stolt over å ha Simon Stranger på programmet.

Thorsen forteller at SPOR en periode vurderte å ha et program med bredere interessegrupper, men at den rollen er fylt av blant annet Litteraturhuset i Trondheim.

- Vi tar sjansen på å fokusere på de litt mer smale tingene, og de viser seg å være populære. Jeg vil si vi har et fast publikum som gleder seg til festivalen gjennom hele året. Det er kanskje en overvekt av yngre og eldre besøkende, mens det er litt færre middelaldrende. Jeg er veldig stolt over at festivalen byr på skatter som man kanskje ikke så lett oppdager, men som kan åpne øynene dine, sier hun.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Skattejakt i bibliotekene:

Noen bøker er så små at folk fikk synsskader

Fem hundre år gamle prestehåndbøker, byplaner fra etterkrigstiden, og en førsteutgave av en av Isaac Newtons verker. Det er bare noe av det man kan finne på Gunnerusbiblioteket og i Dora-arkivet.

Gjesteskribenten:

Ved universitetene virker det som man snakker om studenter og ikke med dem

Det finnes ingen enkel løsning på den manglende tilliten mellom studenter og ansatte i debatten om tilsynelatende lettkrenkede studenter, men en god start er å snakke mer med studentene og mindre om dem, mener denne ukens gjesteskribent.

Ville gjøre studie på skolestenging - fikk nei

– Vi trenger randomiserte studier for å finne ut om skolestenging er en god idé. Det er sørgelig at vi ikke klarer å gjennomføre det, sier fagdirektør Atle Fretheim i Folkehelseinstituttet.

Mener Nokut har for mye makt

Avgått Nokut-direktør Terje Mørland mener dagens regelverk bør slankes.