Undersøkelse: Høyre er det største partiet blant universitetsutdannede

Høyre er partiet med høyest oppslutning i en fersk meningsmåling blant universitetsutdannede. Arbeiderpartiet taper terreng.
Erna Solberg og Høyre seiler fram på ny måling. 
        
            (Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

Erna Solberg og Høyre seiler fram på ny måling.  Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

– Styringspartiene Høyre og Arbeiderpartiet har tradisjonelt fått stor oppslutning blant akademikere. Nå ser vi at Arbeiderpartiet taper terreng. Høyt utdannede er opptatt av utdanning og skolepolitikk, klima, arbeidsplasser og verdiskaping, og det kan synes som om Arbeiderpartiet sliter med å markere seg på disse områdene på en måte som engasjerer denne gruppen, sier Akademikernes leder Kari Sollien.

I den ferske meningsmålingen får Høyre en oppslutning på 27 prosent, mens Arbeiderpartiet får 20. Partiet med tredje størst oppslutning er MDG, som får 13 prosent. Til sammen får miljøpartiene SV, Venstre og MDG en samlet oppslutning på 32 prosent i målingen.

– Klima og miljø er den saken som opptar flest akademikervelgere. At SV, Venstre og MDG, som har sterk miljøprofil, gjør det bra blant akademikervelgere, er derfor ikke så overraskende, sier Sollien.

Universitetsutdannede respondenter

Undersøkelsen er gjennomført av Respons på oppdrag for Akademikerne i perioden 4.–17. juni. De 899 respondentene er universitetsutdannede personer både med og uten medlemskap i Akademikernes medlemsforeninger.

Rødt får en oppslutning på 9 prosent, mens SV, Senterpartiet og KrF får henholdsvis 12, 5 og 2 prosent. Venstre og Frp får en oppslutning på henholdsvis 7 og 4 prosent.

Økende antall høyt utdannede

Et økende antall personer i Norge har en universitets- eller høyskoleutdanning. I 2013 var tallet på personer med master- eller doktorgrader om lag 289.000, ifølge SSB. I 2019 var dette tallet steget til 445.000.

– Akademikere blir en stadig viktigere velgergruppe, og flere og flere unge velger å ta utdanning. Det er bra. Norge skal gjennom en omstilling mot lavutslippssamfunnet og må skape nye eksportnæringer og arbeidsplasser på veien, sier Sollien.

Hun legger til at høy utdanning gir arbeidslivet viktig spisskompetanse, produktivitet og omstillingsevne.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Kan gå mot mer hjemmekontor

Siden i vår har hovedregelen for oppstart vært at NTNU-ansatte skal tilbake på campus i august. Nå skal NTNU revurdere innholdet i denne regelen.

KI-rektor advarer mot hardt klima i den svenske koronadebatten

Advarer mot et stadig hardere debattklima i kjølvannet av pandemien: KI-rektor Ole Petter Ottersen uttrykker uro for at Sverige skal havne i samme negative spiral som der USA befinner seg.

Studenter ble smittet av covid etter arrangement på campus

Fem studenter ved Aarhus universitet er smittet av covid etter å ha deltatt på ett stort arrangement på campus.

Semesterstart nærmer seg - studentledere holder pusten

For første gang foregår studiestart mens en pandemi pågår. Ledere av studentorganisasjoner i Trondheim ser fram til et nytt semester hvor studentene får innta campus igjen. Samtidig er de bekymret.