Rapport:

Nesten 1 av 4 undervisningsansatte melder om svekket IT-sikkerhet i hjemmekontor

Flere ansatte i hjemmekontor melder om svekket IT-sikkerhet som følge av at jobben måtte gjøres hjemmefra. Undervisningsansatte er nesten i toppen av listen.
Undervisningsansatte er i toppen av norske ansatte som melder om svekket IT-sikkerhet i hjemmekontor. (Illustrasjonsbilde) 
        
            (Foto: blupics / flickr.com (CC-BY2.0))

Undervisningsansatte er i toppen av norske ansatte som melder om svekket IT-sikkerhet i hjemmekontor. (Illustrasjonsbilde)  Foto: blupics / flickr.com (CC-BY2.0)

Næringslivets sikkerhetsråd (NSR) har gjennomførte 900 intervjuer av norske virksomheter om hvordan hjemmekontor påvirket IT-sikkerheten deres i starten av koronakrisen. I undervisningssektoren oppga 24 prosent av de intervjuede ansatte at IT-sikkerheten var svekket som følge av hjemmekontor. Dette melder Norsk senter for informasjonssikring i en pressemelding.

–  Alt tyder på at vi også framover vil ha utstrakt bruk av hjemmekontor, og at tilstedeværelsen av digitale trusler vil være høy. Da er det helt avgjørende for en virksomhet at alle ledere, spesielt innenfor offentlig sektor, er sitt ansvar bevisst og tilbyr sine ansatte grunnleggende opplæring slik at de kan avsløre svindelforsøk og andre typer cybertrusler før det rammer de ansatte eller virksomheten, sier prosjektleder i Nasjonal sikkerhetsmåned og seniorrådgiver i NorSIS, Karoline Tømte i pressemeldingen.

Generelt sett oppga en av ti ansatte at IT-sikkerheten var svekket i deres arbeid i hjemmekontor. Ansatte innen undervisning er kun overgått av ansatte innen offentlig administrasjon (28 prosent).

– En mulig forklaring på dette kan være at offentlig sektor er spesielt utsatt for digitale trusler og formodentlig også mer bevisste disse truslene. Det å kjenne sine verdier og å ha bevissthet rundt datasikkerhet vil også kunne gi økt følelse av usikkerhet når man er bevisst at rutiner ikke nødvendigvis kan opprettholdes som for eksempel på hjemmekontor, sier administrerende direktør i NSR, Odin Johannesen i pressemeldingen.

Her er listen over bransjene hvor flest har meldt om svekket IT-sikkerhet som følge av koronakrisen og påfølgende hjemmekontor:

1. Offentlig administrasjon (28 prosent)

2. Undervisning (24 prosent)

3. Transport og lagring (19 prosent)

4. Overnatting- og serveringsvirksomhet (17 prosent)

5. Tjenesteytende næringer (15 prosent)

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Kan gå mot mer hjemmekontor

Siden i vår har hovedregelen for oppstart vært at NTNU-ansatte skal tilbake på campus i august. Nå skal NTNU revurdere innholdet i denne regelen.

KI-rektor advarer mot hardt klima i den svenske koronadebatten

Advarer mot et stadig hardere debattklima i kjølvannet av pandemien: KI-rektor Ole Petter Ottersen uttrykker uro for at Sverige skal havne i samme negative spiral som der USA befinner seg.

Studenter ble smittet av covid etter arrangement på campus

Fem studenter ved Aarhus universitet er smittet av covid etter å ha deltatt på ett stort arrangement på campus.

Semesterstart nærmer seg - studentledere holder pusten

For første gang foregår studiestart mens en pandemi pågår. Ledere av studentorganisasjoner i Trondheim ser fram til et nytt semester hvor studentene får innta campus igjen. Samtidig er de bekymret.