«She Figures 2018»:

Status for kjønnsbalanse i akademia: Det går tregt

Flere kvinner tar høyere utdannelse, de får bedre karakterer og kjønnsbalansen er god i avlagte doktorgrader i Norge – men menn styrer fortsatt på toppen av universitetene. EU-kommisjonen har kommet med en rapport om hvor ujevn kjønnsbalansen er i akademia.

Holbergprisen:

Prisvinner: – Brexit er en fryktelig katastrofe

Gjennom flere tiår har den anerkjente britiske akademikeren Paul Gilroy forsket på rasisme. Nå ser han med gru på strømningene som virvles opp gjennom brexit.

Riksrevisjonen sjekker taxibruk

Nå skal Riksrevisjonen sjekke Universitetet i Oslos taxibruk, melder VG i dag.

Nå kan du bli astrolog med støtte fra Statens lånekasse

- Å bruke skattepenger på humbug som astrologi, er helt forkastelig. Å la stjernetyding bli offentlig godkjent utdanning, svekker fagskolenes omdømme, som Frp lenge har jobbet for å styrke, sier Roy Steffensen i Fremskrittspartiet.

Fjernet henvisninger til kritikk av NTNU-ledere

Henvisning til Eikrems kritikk av egne ledere ble sladdet i den versjonen av sluttrapporten som Universitetsavisa fikk utlevert fra NTNUs HR-avdeling.

Nord universitet dropper omdiskutert mastergrad

Det blir ikke noe av den planlagte mastergraden i journalistikk og kommunikasjon ved Nord universitet i år.

Siste fra forsiden

Ytring:

Ingen tvil om fakta i campussaken

«Som naboer til Vestskråningen og primus motor i Folkeaksjonen Bevar Høyskoleparken kan de ha helt legitime interesser imot at universitet skal utvides i deres nabolag. At de er nære naboer er imidlertid høyst relevant for å forstå deres fremstilling av hvordan nye bygg vil påvirke parken» skriver Merete Kvidal i dette innlegget som svar på kritikken fra to byplanleggere.

NTNUere fløy til sammen 1760 ganger rundt jorden i 2018

I fjor reiste NTNU-ansatte jorden rundt til sammen 1.760 ganger. En kampanje skal få de ansatte til å fly mindre.

NTNU-styrelederen slutter i jobben som Hydro-sjef

Svein Richard Brandtzæg gir seg som konsernsjef i Norsk Hydro etter ti år.

Savnet norske begreper - laget ordbok i matematikk

Da det ble vanskelig å føre en samtale på norsk om matematikk, tok ansatte og studenter ved Institutt for matematiske fag grep. Nå er den norsk-engelske ordlisten med nesten 2.000 oversettelser lansert.

- Målstyring er et fantastisk verktøy, men det brukes feil

- Jo mer detaljstyring det blir, desto mindre resultat får du. Skal jeg være ærlig har jeg til gode å se en skikkelig bruk av målstyring de siste 20 årene, sier professor Endre Sjøvold.

Professor kjørte drosje for ein halv million på UiOs rekning

Professor Nils Chr. Stenseth har kjørt drosje for over 500 000 kroner både i embets medfør og privat dei siste tre åra. No må han rydda opp. UiO vedgår rutinesvikt.

Rapport om Eikrem-saken:

Problematiserer bruken av begrepet «fosterfar»

Det er usikkert om de drepte afghanerne hadde egen fosterfar, slik det står skrevet i NTNU-rapport.

Faktaundersøkelse om Eikrem-saken:

- Person i ISA-miljøet var fosterfar til de to drepte afghanerne

En person med tilknytning til Institutt for sosialt arbeid (ISA) var fosterfar til de to afghanske tenåringene som ble drept i september i fjor, og dette er en viktig forklaring til konfliktene ved instituttet, ifølge en undersøkelse av forholdene ved ISA

Statsråden og Skam-skuespilleren prøvde å få Rose-Linn til å bli lærer

Statsråd Iselin Nybø dro fredag på skolebesøk i jakt på potensielle nye lærere for de yngste. Hun fikk hjelp av lærerstudent og Skam-skuespiller Fredrik Vildgren i forsøket på å verve Rose-Linn Stenberg.

Nord universitet

Framskynder beslutning om hvilke studiesteder som skal fjernes

Konstituert rektor ved Nord universitet foreslår at endelig vedtak om hvilke studiesteder som skal bestå gjøres senest i juli 2019.

– Norge mangler gode nok ordninger for fremragende forskning

Moser-miljøet har sårbar og ustabil finansiering, ifølge NTNU. Nina Sandberg i Arbeiderpartiet mener det mangler gode nok nasjonale ordninger. - Politikken som føres på feltet ruster oss ikke godt nok for å håndtere omstillingene vi må gjennom, sier hun.

Mener samfunnet taper på at forskerstillinger lyses ut internasjonalt

– Samfunnet investerer i utdannelsen vår, men får lite igjen for pengene når jobbene går til utenlandske søkere, sier Astrid Mork-Jansson ved Universitetet i Stavanger.

Statsråden ble grillet om prioritering av investeringer til nybygg og vedlikehold

Mangelen på en investeringsplan for nybygg og vedlikehold i høyere utdanning ble et sentralt tema da Stortinget behandlet den reviderte Langtidsplan for høyere utdanning.