Styrevalg 2013:

Utelukker ikke omkamp

Flere av styrekandidatene for de faste vitenskapelig ansatte mener at den nye organiseringa av instituttene bør omgjøres hvis den ikke fungerer.

Publisert Sist oppdatert
Steinar Nordal: - NTNU er ingen vanlig bedrift.
Bjarne Foss: Styret må i neste periode sørge for at styrevedtaket om medvirkning fungerer i henhold til intensjonen.
Sarah Paulson: Viktig at instituttstyrer ble sidestilt med utvidete ledergrupper.
Hans Jørgen Roven: Instituttstyrer bør være normalen.

Det sittende styret har både vedtatt at instituttledere skal tilsettes, og at instituttstyrene skal sidestilles med utvidete ledergrupper og instituttråd.

UA har bedt alle styrekandidatene svare kortfattet på følgende spørsmål:

« Styret har fattet endelig beslutning om enhetlig ledelse på alle nivå. Rektor, dekaner og instituttledere skal heretter være ansatt. Dette skiller NTNU fra landets øvrige breddeuniversiteter, som velger sine ledere. Hvordan vil du jobbe for å sikre at ansatte og studenter blir hørt i viktige beslutninger, så vel som i den daglige driften?»

Sitatene nedenfor er basert på deres skriftlige svar.

I denne artikkelen presenterer vi hva de ti kandidatene for de faste vitenskapelig ansatte mener om medvirkning.

Må velge fritt

- Det er fullt tenkbart at erfaringene vi nå vil gjøre med tilsatte instituttledere kan føre til at spørsmålet kommer opp på ny, sier førsteamanuensis Tim Torvatn ved institutt for industriell økonomi og teknologiledelse.

Han har det siste året vært den krasseste kritikeren av NTNU-ledelsens ledelsesfilosofi , og av NTNU-styrets vedtak om at instituttlederne skal være ansatt ved alle instituttene.

Hvis Torvatn blir styrerepresentant, vil han jobbe for at styrevedtaket om medbestemmelse og medvirkning blir et reelt virkemiddel for å påse at de ansatte får større medvirkning.

- Jeg vil også jobbe for at instituttene de facto skal kunne velge fritt mellom de alternativene som er skissert i styrevedtaket, sier han.

Ingen vanlig bedrift

Også professor Steinar Nordal ved Institutt for bygg, transport og anlegg er opptatt av at et vedtak ikke er endelig og kan omgjøres hvis det er nødvendig for å sikre medbestemmelse.

- NTNU er avhengig av at ansatte identifiserer seg med virksomheten. NTNU er ingen vanlig bedrift, og for å oppmuntre til personlig engasjement og initiativ må ansatte ha innflytelse, sier Nordal.

Må følge dette nøye

Professor Helge Holden ved Institutt for matematiske fag har vært styrerepresentant de siste fire årene. Ifølge ham reflekterer styrevedtaket om ulike medvirkningsordninger ved instituttene at instituttene har forskjellig størrelse. Han mener det er viktig at instituttene finner passende medvirkningsordninger, og at man ansetter instituttledere som legger vekt på god medvirkning.

- Som medlem av NTNUs styre er det viktig for meg at styret følger situasjonene nøye, og ikke er redd for å gjøre endringer om man ser at de vedtatte endringene ikke fungerer, sier han.

Vil leie inn en assistent

Tim Torvatn tenker nytt om hvordan kontakten mellom styrerepresentantene og de ansatte kan styrkes.

- Jeg vil bruke en del av vederlaget for mitt styrearbeid til å leie inn en assistent som skal hjelpe meg med saksforberedelse og tilrettelegging for god informasjonsflyt, for eksempel nettsider, sier han.

Demokratisk garanti

Nåværende styrerepresentant Bjarne Foss opplyser at han også har vært opptatt av å få til en god informasjonsflyt mellom styrerepresentantene og NTNUs ansatte.

I UA har professoren ved Institutt for teknisk kybernetikk skrevet regelmessige leserbrev om viktige hendelser i NTNUs styre.

- Styret vedtok i siste møte en fleksibel og god medvirkningsordning på instituttnivå. Instituttene kan i praksis selv velge om de ønsker å ha et instituttstyre eller en utvidet ledergruppe. Styrets oppgave i neste periode blir å sikre at den fungerer i henhold til intensjonen, sier han.

Foss poengterer at den viktigste demokratiske garantien ved NTNU er det faktum at 5 av 11 styrerepresentanter er valgt av og blant de ansatte.

- Dette utgjør et så stort mindretall at det ikke kan overses i viktige saker, mener han.

Sidestilling viktig

Professor Sarah Paulson ved Institutt for nordistikk og litteraturvitenskap mener styrevedtaket som sidestiller instituttstyrer og utvidete ledergrupper er viktig. Hun viser til strategidokumentet. Der heter det at aktiv medvirkning «forutsetter inkluderende ledelse og godt samarbeid med studentdemokratiet og de ansattes organisasjoner».

- Styret har derfor et ansvar for at lederne ved NTNU utvikles i forhold til en slik rolleforståelse, sier hun.

Instituttstyrer bør være normalen

Professor Hans Jørgen Roven ved Institutt for materialteknologi forteller at han i utgangspunktet er tilhenger av valgte ledere, og at det særlig gjelder instituttlederne.

Roven vil jobbe aktivt for å etablere forpliktende prosedyrer for medvirkning, og at disse prosedyrene skjermer for at ansatte blir utsatt for unødvendig arbeid.

- Jeg vil oppfordre til at modellen med instituttstyrer og valgte representanter blir normalen, slik at ansatte instituttledere ikke kan styre egenrådig, sier han.

Og – hvis et er mulig – ønsker han å formalisere ukentlige faggruppemøter ved instituttene. Han ser for seg at disse møtene kan være rådgivende for instituttleder, og samtidig en lokal møteplass for utveksling av informasjon, forskningsresultater og studierelaterte saker.

Må kurse lederne

- En rekke arbeidsundersøkelser tyder på at medvirkning spiller en nøkkelrolle for ansattes trivsel og produktivitet, så det er essensielt at våre ledere kurses i dette, sier professor Kristin Melum Eide ved Institutt for nordistikk og litteraturvitenskap.

Byråkrati og tellekanter

Professor Detlef Blankenburg vil at ledelsesfunksjonene på institutt- og fakultetsnivå styrkes. Han ser også for seg at de viktige diskusjonene bringes ut til et mangfold av aktive rådgivende grupperinger som. Dette arbeidet må få minst like mye status som den beste undervisning og forskning.

- Jeg frykter en økende grad av byråkratisert ledelse, som er mer opptatt av tellekanter enn de store linjene, sier han.

Alle må bli hørt

- Dette er noe jeg ikke har svar på. NTNU vil ikke fungere med mindre alle er med, bidrar og deltar, og oppfatter seg som viktige brikker i noe stort og spennende, svarer professor Anne Grete Hestnes ved Institutt for byggekunst, historie og teknologi.

Professor Geir Arild Espnes ved Institutt for sosialt arbeid og helsevitenskap mener NTNU har på plass de organene som må til for at partene skal bli hørt.

- Det gjelder å gjøre seg nytte av dem i utviklingen av NTNU til en stadig bedre plass å studere og arbeide. Da må alle bli hørt i denne utviklingen. Derfor trenger vi god og kompetent lederstøtte på alle nivå, sier han.