Veileder reagerer på UDI-avslag

– At UDI nekter Mahdi Ghane opphold i Norge, er uforståelig, sier CeSOS-direktør Torgeir Moan. Han viser til at forskning gjort av ph.d.-kandidater blir offentlig tilgjengelig.
CeSOS-direktør Torgeir Moan skulle vært veilederen til Mahdi Ghane. Men nå må iraneren ut av landet om halvannen uke. 
        
            (Foto: Sølvi W. Normannsen)

CeSOS-direktør Torgeir Moan skulle vært veilederen til Mahdi Ghane. Men nå må iraneren ut av landet om halvannen uke.  Foto: Sølvi W. Normannsen

Professoren ved Senter for skips- og havkonstruksjoner er veilederen til Ghane, som UA skrev om tidligere i dag.

Nå kastes iraneren ut av landet fordi UDI mener hans tilknytning til NTNU vil innebære «…en fare for ulovlig kunnskapsoverføring av sensitiv teknologi…»

Ingen militær tilknytning

Ghane trenger oppholdstillatelse for å delta på et forskningsprosjekt om flytende vindturbiner til havs, men blir rammet av sanksjonene fra EU og FN mot Iran.

- Men hele verden kan jo bruke informasjonen vi kommer fram til i disse forskningsprosjektene. Det er en forutsetning for å drive forskning. Det er helt utrolig at UDI ikke ser dette poenget, sier Moan.

CeSOS-direktøren opplyser at han tidlig gjorde det klart for Mahdi Ghane at hvis han har hatt tilknytning til militær forskning, så måtte han gi beskjed. For det ville bety trøbbel.

- Men det har han ikke hatt. Han har jobbet med prosjekter i sivil industri, og som lærer ved et iransk universitet, sier han.

Ufarlig forskning

Den iranske stipendiaten anker nå avslaget fra UDI, og både NTNU International Researcher Support og veileder Moan hjelper ham så godt de kan.

Statoil finansierer delvis forskningsprosjektet «Dynamic analysis of floating wind turbines», som er et samarbeidsprosjekt mellom amerikanske MIT, Statoil og NTNU.

Moan avviser at noe av forskninga er farlig, eller at iranske spioner kan få tilgang på konfidensiell informasjon.

- Statoil er vel vitende om at vi er nødt til å publisere forskningsresultatene våre. Noen ganger når vi holder på med slik forskning, kunne vi tenke oss tilgang til konfidensiell informasjon fra bedriftene. Det får vi ikke tilgang til. Det må vi leve med. Våre ph.d.-kandidater må gjøre jobben uten denne informasjonen og deretter publisere sine funn. Det er altså et ufravikelig krav at forskningen gjøres fritt tilgjengelig, gjentar han.

Ja i USA, nei i Norge

University of New Hampshire ønsket også å ansette Mahdi Ghane, og han fikk både innreise- og oppholdstillatelse i USA. Der skulle han være ph.d.-kandidat i "Mechanical Engineering program." Da han bestemte seg for å komme til Norge, måtte han frasi seg det amerikanske stipendet.

- De var tydeligvis ikke redde siden han ble innvilget opphold der. Og USA har alltid vært veldig følsom for lekkasje av teknologi. I dette tilfellet er det altså norske myndigheter som sier nei, poengterer Moan.

Nå håper han at UDI snur, men er ikke særlig optimistisk. Slik han har forstått det, er det bare et fåtall som får medhold når de anker.

- Diskriminerende

Studentaktivisten Nima Darabi blir ofte kontaktet av iranere i Trondheim når de trenger hjelp til noe, og også av norsk media når de ønsker synspunkter på iranske saker. Men nå har det skjedd noe nytt. I det siste har han fått henvendelser fra iranere som skal sendes ut av landet.

- Min mening er at disse restriksjonene er unødvendige og diskriminerende, Mens andre land blir mer liberale, så blir Norge mer restriktive overfor iranske akademikere. Det bør bli en offentlig diskusjon om det som nå skjer med de iranske studentene og forskerne, sier han.

Darabi kom til Norge for seks år siden og har nå permanent oppholdstillatelse i Norge. Han er i ferd med å fullføre doktorgradsavhandlingen sin ved Institutt for elektronikk og telekommunikasjon, og har jobbet de to siste årene som dataforsker i dataselskapet Zedge.

- Jeg antar at med dagens sanksjoner ville jeg heller ikke fått opphold her hvis jeg hadde søkt i dag, konstaterer han.

Mot regimet

Han har kontakt med mer enn 500 iranere på Facebook og linkedin, som jobber eller studerer innenfor akademia over hele verden. Ingen av dem har hatt problemer i det siste, bortsett fra nyansatte i Norge.

Disse kommer ikke hit for å skaffe seg kunnskap som kan misbrukes, mener Darabi:

- Vi har den høyeste hjerneflukten i verden og studentbevegelsen i Iran er svært prodemokratisk. De fleste iranere som studerer i utlandet, er imot regimet – men ikke alle tør å si det offentlig. Når de kommer seg ut av Iran, vil de ikke tilbake.

Han har snakket med flere iranere som nå får avslag i Norge. Han sier iranere er usikre på hva framtida bringer og hva som vil skje med dem.

- Inntrykket mitt er at det er letter for iranere å oppholde seg i Sverige og i USA, sier han.

LES OGSÅ: Fortvilt stipendiat fra Iran kastes ut

Iranske Nima Darabi fikk opphold for 6 år siden. I dag tror han at han ville fått avslag han også. 

Iranske Nima Darabi fikk opphold for 6 år siden. I dag tror han at han ville fått avslag han også. 

Mahdi Ghane: Kom fra Iran for å ta doktorgraden ved NTNU, men blir nektet opphold av UDI. 

Mahdi Ghane: Kom fra Iran for å ta doktorgraden ved NTNU, men blir nektet opphold av UDI. 

Relaterte artikler

Vil diskutere utkasting

Tekna mener situasjonen for iranske stipendiater ikke er akseptabel. Nå vil den lokale fagforeninga at NTNU-ledelsen skal ta affære.

NTNU har anket utkastelse av iranere

Rektor Gunnar Bovim mener UDI ikke følger sin egen liste over sensitive fagområder og forventer nøye politisk behandling av problematikken.

Bovim ber UDI om svar

Tre nye iranske stipendiater har fått avslag på søknader om midlertidig oppholdstillatelse i Norge. NTNU-rektor Gunnar Bovim mener universitetet kan tape kampen om de beste hodene.

Iranske stipendiater kastes ut

NTNU-stipendiatene Hamideh Kaffash og Babak Khalaghi har fått beskjed av UDI om å forlate landet. – UDI leker med folks karriere, mener Kaffash.

Fortvilt stipendiat fra Iran kastes ut

Iranske Mahdi Ghane fikk stipend ved NTNU for å forske på vindturbiner til havs. Nå vil UDI kaste ham ut av landet på grunn av sanksjonene mot Iran.

PST forsvarer utkasting

PST mener universitetene har et ansvar for at sensitiv kunnskap ikke kommer på avveie. Tjenesten utfordrer lærestedene til å diskutere om de er sitt ansvar bevisst.

Disse fagfeltene alarmerer PST

PST får oversendt visumsøknadene fra iranske studenter og forskere hvis disse søker seg til problematiske fagområder ved universitetene. Lista over slike fagområder er lang.

Har tillit til PST

NTNU-ledelsen har tillit til PSTs arbeid og vurderinger, men ønsker å diskutere situasjonen for iranske stipendiater med Kunnskapsdepartementet.

Holder igjen penger til iranske studenter

Iranske studenter som ikke får opphold i Norge, har store problemer med å få tilbake en økonomisk garanti på 95 000 kroner. Norske banker nekter å overføre pengene til Iran.

Stenger iranere ute

Det akademiske filteret som skal hindre kunnskapsoverføring av sensitiv teknologi til Iran, har effekt: Antall nye iranske phd-er ved NTNU har sunket fra 39 til 3.

Forpliktet til sanksjoner

Fra nyttår fikk UDI myndighet til å avslå enkelte oppholdssøknader direkte. Justis- og beredskapsdepartementet følger med på «iranersaken» og vurderer regelverket fortløpende.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

20 internasjonale studenter til NTNU i november

Seksjonssjef Anja Linge Valberg mener smittevernhensynene er godt ivaretatt.

Ytring:

Ingen er forskåna fra korona

Koronapandemien har gitt mye lærdom. Her er syv ting jeg vil ta med meg på vegen videre.

Gjesteskribenten:

At hjemmeeksamen ble planlagt i siste liten, burde vært unødvendig

Det er helt uforståelig for meg at man ikke tidligere har sett at det ville være umulig å gjennomføre eksamen akkurat som i årene før covid-19.

Asheim vil ha litt mindre Brisbane og litt mer Bayern for norske studenter

Regjeringen mener det er for tilfeldig hvor norske studenter reiser på utveksling. De vil bruke Lånekassen til å lokke studenter til attraktive land.