PST mener de vet hva de gjør

PST mener universitetene har et ansvar for at sensitiv kunnskap ikke kommer på avveie. Tjenesten utfordrer lærestedene til å diskutere om de er sitt ansvar bevisst.
PST advarer: Iran sender studenter til utlandet for å skaffe seg ønsket kunnskap. 
    
      (Foto: Kristoffer Furberg)

PST advarer: Iran sender studenter til utlandet for å skaffe seg ønsket kunnskap.  Foto: Kristoffer Furberg

- Det er viktig at universitetene og høyskolene tar en diskusjon om dette. De skal forhindre at iranere de har lært opp i Norge misbruker kunnskapen militært i Iran, sier informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste.

UA har bedt ham kommentere hvorfor den iranske stipendiaten Mahdi Ghane ikke får opphold i landet. Enkelttilfeller vil Bernsen ikke diskutere, men han forteller villig vekk hvilke vurderinger PST gjør når man får søknadene fra iranerne på sitt bord.

PST anbefaler

Alle søkere fra Iran blir vurdert av PST, som anbefaler overfor UDI om søkeren bør få opphold i Norge eller ikke. Men det er UDI som til slutt avgjør om søkerne bør få avslag eller ikke.

Vi har også bedt UDI kommentere Ghanes sak, men de henviser oss videre til PST.

PST opererer med ei lang liste av fagområder som de mener har flerbrukspotensial. Kunnskapen kan brukes til fredelige formål, men også til formål i strid med FN-sanksjonene mot Iran og eksportkontrolloven.

LES OGSÅ: Fagfeltene som alarmerer PST

Teknisk innsikt?

Ifølge Martin Bernsen ser PST på to ting når de vurderer iranske søkere. Søker de seg til utdanning innenfor høyere nivå og til et teknisk fagområde, øker sjansen for at søkerne får avslag. Både mastergrad og ph.d. faller inn under høyere utdanning.

- Har dere nok teknisk innsikt til å vurdere hvordan disse fagområdene kan bli misbrukt av Iran?

- Dette har vi jobbet med i årevis. Vi oppsøker bedrifter hele tida, og har sikkert hatt tusen ulike tilfeller. Det er klart at kunnskapen kan brukes til for eksempel vindmøller eller noe som er helt ufarlig, men den samme kunnskapen kan også brukes for å utvikle et våpenprogram, sier Bernsen.

Han opplyser at PST foretar vurderingene med kunnskap andre ikke har. De har også erfaringer med hvordan iranere opererer i Norge.

- Vi vet hvordan Iran bruker stråmenn til å kjøpe opp ting. Vi vet også hvordan de sender studenter til Norge og andre vestlige land for å skaffe seg ønsket kunnskap, sier han.

Veiledernes rolle

Iraneren Mahdi Ghane kom Norge for å forske på flytende vindturbiner til havs. Han skulle være tilknyttet forskningsprosjektet «Dynamic analysis of floating wind turbines» ved Senter for skip- og havkonstruksjoner, CeSOS. Denne forskninga kan misbrukes, mener PST. UDI nekter ham derfor opphold.

- Hvordan kan dere vite at et slikt forskningsprosjekt innebærer fare for ulovlig kunnskapsoverføring, slik UDI sier i sin begrunnelse?

- Ting kan være mer komplisert enn det du ser. Vi gjør andre undersøkelser også. Men jeg kjenner ikke denne saken, og det er vanskelig å svare på hva vi sjekker opp og hvilke kunnskap vi har på forhånd, sier informasjonssjef Bernsen.

- Kontakter dere veilederne på de aktuelle forskningsprosjektene for å høre deres vurdering?

- Vi gjør flere ting, men det er vanskelig å svare generelt. Vi har samtaler med flere og oppfordrer universitetene til å kontakte oss hvis de lurer på noe.

- Norge er liberal

Bernsen vil gjerne få fram at de fleste søkerne blir godkjent, og at PST anbefaler avslag for et mindretall. Han avviser at Norge har blitt strengere mot iranske stipendiater i det siste.

- Vi har drevet med dette arbeidet lenge. Det er ikke noe nytt. Den eneste forskjellen er at UDI og PST har et tettere samarbeid. De er strengere i andre europeiske land. Der blir iranerne stoppet før de kommer inn i landet.

Ph.d.-kandidatene publiserer forskningsresultatene og forsvarer resultatene i en åpen disputas. Hvis Iran ønsker det, kan de uansett få tilgang til denne informasjonen og bruke den slik regimet ønsker?

- Det finnes måter å få tak i opplysninger på. Men vi må likevel gjøre den jobben vi er satt til: å forhindre at de tar kunnskapen med seg tilbake til Iran i ettertid, sier Martin Bernsen.

LES OGSÅ: Vil diskutere utkasting av iraner

Ting kan være mer komplisert enn det du ser. Vi gjør andre undersøkelser også.

Martin Bernsen, PST
- Norge har en mer liberal politikk overfor iranere enn andre europeiske land, hevder Martin Bernsen i PST. 
    
      (Foto: PST)

- Norge har en mer liberal politikk overfor iranere enn andre europeiske land, hevder Martin Bernsen i PST.  Foto: PST

Mahdi Ghane: Høyt utdannet innen mekatronikk. Får ikke opphold. 
    
      (Foto: Solveig Mikkelsen)

Mahdi Ghane: Høyt utdannet innen mekatronikk. Får ikke opphold.  Foto: Solveig Mikkelsen

Relaterte artikler

Bovim ber UDI om svar

Tre nye iranske stipendiater har fått avslag på søknader om midlertidig oppholdstillatelse i Norge. NTNU-rektor Gunnar Bovim mener universitetet kan tape kampen om de beste hodene.

Iranske stipendiater kastes ut

NTNU-stipendiatene Hamideh Kaffash og Babak Khalaghi har fått beskjed av UDI om å forlate landet. – UDI leker med folks karriere, mener Kaffash.

NTNU har anket utkastelse av iranere

Rektor Gunnar Bovim mener UDI ikke følger sin egen liste over sensitive fagområder og forventer nøye politisk behandling av problematikken.

Fortvilt stipendiat fra Iran kastes ut

Iranske Mahdi Ghane fikk stipend ved NTNU for å forske på vindturbiner til havs. Nå vil UDI kaste ham ut av landet på grunn av sanksjonene mot Iran.

Veileder reagerer på avslag

– At UDI nekter Mahdi Ghane opphold i Norge, er uforståelig, sier CeSOS-direktør Torgeir Moan. Han viser til at forskning gjort av ph.d.-kandidater blir offentlig tilgjengelig.

Vil diskutere utkasting

Tekna mener situasjonen for iranske stipendiater ikke er akseptabel. Nå vil den lokale fagforeninga at NTNU-ledelsen skal ta affære.

Disse fagfeltene alarmerer PST

PST får oversendt visumsøknadene fra iranske studenter og forskere hvis disse søker seg til problematiske fagområder ved universitetene. Lista over slike fagområder er lang.

Har tillit til PST

NTNU-ledelsen har tillit til PSTs arbeid og vurderinger, men ønsker å diskutere situasjonen for iranske stipendiater med Kunnskapsdepartementet.

Forpliktet til sanksjoner

Fra nyttår fikk UDI myndighet til å avslå enkelte oppholdssøknader direkte. Justis- og beredskapsdepartementet følger med på «iranersaken» og vurderer regelverket fortløpende.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Gjesteskribenten:

Jeg burde feire, men har i stedet en ekkel følelse

Jeg har nettopp fått en artikkel godkjent i doktorgraden min! Hvorfor sitter jeg likevel med en ekkel følelse i magen?

Ansatte ti mannlige filosofer:

Utvalg sterkt kritisk til at NTNU ansatte bare menn

«Disse ansettelsene har ikke bare forsterket den eksisterende kjønnsubalansen innenfor filosofifaget, men sementert situasjonen for lang tid framover.»

Ytring:

Buss og vinter - sett frå nederst på Gløshaugen

Vi som bur sørover har ganske lang veg å gå til bussen i Elgesetergate. Kan det jobbast for å få ein betre tilkomst? spør Roger Birkeland.

Rektor vil overta styringen av Institutt for historiske studier

NTNU-ledelsen foreslår at IHS  flyttes ut av Det humanistiske fakultet og plasseres direkte under rektor.