Iranske politikertopper hamrer løs mot Norge

Hamideh Kaffash har samlet inn 100 000 kroner og er klar for å saksøke norske myndigheter om UNE gir henne endelig avslag på opphold. Nå har også høytstående iranske politikere kastet seg inn i saken.
Utenriksminister Mohammad Javad Zarif (bildet) i Iran mener saken der iranske studenter og stipendiater har blitt nektet opphold i Norge vil få negative ringvirkninger. Politikerkollega Mohammad-Javad Larijani er krassere og mener Norge bryter internasjonale menneskerettigheter. 
    
      (Foto: Munich Security Conference/Wikimedia )

Utenriksminister Mohammad Javad Zarif (bildet) i Iran mener saken der iranske studenter og stipendiater har blitt nektet opphold i Norge vil få negative ringvirkninger. Politikerkollega Mohammad-Javad Larijani er krassere og mener Norge bryter internasjonale menneskerettigheter.  Foto: Munich Security Conference/Wikimedia

- Vi venter fortsatt håpefulle på svar, sier advokat Brynjulf Risnes til UA.

Han sier han har fått signaler om at vedtak fra Utledningsnemda skal være rett om hjørnet. Saken ligger hos nemda etter at UDI først avviste NTNU-stipendiat Hamideh Kaffash' klage på at hun ble nektet videre opphold i Norge.

- Hamideh er fortvilet over at det tar så lang tid. Dette skyver hennes drøm om å studere ved NTNU lengre og lengre frem i tid, sier advokaten.

Mener UNE sløser bort tiden

Kaffash er hos familien i Teheran i påvente av et svar fra Utlendingsnemda. Hun er klar for å ta opp kampen i rettsvesenet og svært misfornøyd med saksbehandlingstiden.

- Jeg føler at de bare sløser bort tiden, sier hun.

Da hun landet på den internasjonale flyplassen i Teheran, ble hun møtt av iranske medier som også har vist interesse for saken.

Like etter at Kaffash kom til Iran møtte Norges ambassadør til Iran, Aud Lise Norheim, den iranske utenriksministeren.

- Disse sakene vil ha negativ effekt for Norge, både i universitetsmiljøet og blant folket. De iranske studentene er i Norge på akademisk grunnlag, sa den iranske utenriksministeren Mohammad Javad Zarif i møtet, ifølge Fars news agency som for øvrig kaller den norske ambassadøren Odyssey Norheim.

Kaffash har også hatt et møte med ambassadøren.

UA har for øvrig forsøkt å komme i kontakt med den iranske ambassadøren til Norge, men ambassaden har ikke svart på henvendelsen.

Krass kritikk fra iransk politikertopp

Mohammad-Javad Larijani har også nylig engasjert seg i saken. Han beskrives som et svært viktig medlem i den iranske regjeringen og er generalsekretær i High council for human rights.

I et åpent brev adressert til Norsk senter for menneskerettigheter hamrer toppolitikeren løs på det han mener er brudd på internasjonale menneskerettigheter.

- Den norske regjeringens avvisning av visumsøknader fra iranske studenter er et klart brudd på internasjonal lov, skriver han.

Videre forventer Larijani at Norsk senter for menneskerettigheter tar tak i saken.

Les hele brevet her.

– Vedtakene fra UDI og Utlendingsnemda inneholder ingen begrunnelser. Det vises ikke konkret til hva slags teknologi som kan rammes av ulovlig overføring til Iran og svarene er veldig generelle, har Risnes tidligere sagt til UA.

Da trakk han frem tilsvarende saker fra Nederland som eksempel på at det er mulig å vinne frem i rettssystemet.

– I Nederland har domstolen sagt tydelig fra at det må skikkelige begrunnelser til, og sakene har fått positivt utfall for dem det har berørt, sa han.

Nå er Kaffash klar for å ta opp kampen. Hun har ladet batteriene hjemme i Iran og vil kjempe videre for å kunne fullføre doktorgraden i Trondheim.

Har samlet inn nesten 100 000 kroner

Kaffash har imidlertid liten tro på positivt svar fra UNE og er sammen advokat Risnes forberedt på å gå til søksmål mot norske myndigheter.

Derfor ble det også satt i gang en innsamlingsaksjon i september for å finansiere utgiftene til dette.

Kaffash sa da til UA at hun regnet med de trengte minst 100 000 kroner. I skrivende stund har det kommet inn 99 400 kroner. Målet er å samle inn 20 000 dollar, tilsvarende cirka 131 000 norske kroner.

– Vi har ikke fått lønn siden vi fikk det første avslaget om oppholdstillatelse for fire måneder siden. Nå trenger vi hjelp for å ta opp kampen mot norske myndigheter i rettssystemet, sa Hamidah Kaffash da innsamlingsaksjonen ble satt i gang.


 

null
Iranersaken
Over 100 personer møtte opp til en protestmarkering mot diskriminering av iranske studenter og stipendiater i juni. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Over 100 personer møtte opp til en protestmarkering mot diskriminering av iranske studenter og stipendiater i juni.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

 • En rekke iranere har blitt nektet opphold i Norge på grunnlag av utlendingsforskriftens paragraf 6-35, første ledd. Den omhandler blant annet forbud mot overføring av sensitiv teknologi til Iran.
 • Norges fremste ekspert på Iran, Sverre Lodgaard, mener PSTs holdning og de stadige utvisningene av iranske forskere har blitt en belastning for forholdet mellom Iran og Norge.
 • Fagmiljøene til stipendiatene ved NTNU har gitt dem sin fulle støtte, og mange har stilt seg uforstående til myndighetenes praksis. Det er stilt spørsmål ved hvorfor UDI i noen tilfeller har brukt 7-8 måneder på å behandle søknader, dersom feltet er så sensitivt at det medfører terrorfare.
 • NTNU har sendt inn klager på flere av avgjørelsene, og rektor Gunnar Bovim har skrevet et brev til UDI der han utrykker bekymring over lang saksbehandlingstid.
 • UDI har snudd og tatt flere klager fra iranere, som først har blitt nektet oppholdstillatelse, til følge.
 • NTNU-stipendiaten Hamideh Kaffash har stått i fronten for en kampanje som kjemper mot det de mener er diskriminering av iranske studenter i Norge. Hun måtte forlate landet i september, men har varslet at hun vil saksøke norske myndigheter for å kunne fullføre doktorgraden ved NTNU.
 • Støtteorganisasjonen Sedai har samlet inn over 20 000 dollar. Dette skal brukes til å finansiere et søksmål mot norske myndigheter. Sedai står for Stop Educational Discrimination against Iranians.
Hamideh Kaffash har vært svært aktiv i kampanjen for å stanse det mange mener er diskriminering av iranere i Norge. Her er hun på talerstolen under en protestmarkering på Gløshaugen. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Hamideh Kaffash har vært svært aktiv i kampanjen for å stanse det mange mener er diskriminering av iranere i Norge. Her er hun på talerstolen under en protestmarkering på Gløshaugen.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

- Jeg er trygg på min egen bakgrunn og har frontet denne saken fordi jeg er sikker på at jeg ikke har noe å skjule, sa Hamideh Kaffash etter at hun fikk beskjed om at UDI ikke tar klagen om avslaget på oppholdstillatelse til følge. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

- Jeg er trygg på min egen bakgrunn og har frontet denne saken fordi jeg er sikker på at jeg ikke har noe å skjule, sa Hamideh Kaffash etter at hun fikk beskjed om at UDI ikke tar klagen om avslaget på oppholdstillatelse til følge.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Relaterte artikler

Hjem til Iran

Hamideh Kaffash reiste i dag hjem til Iran i påvente av en rettssak mot norske myndigheter. UA fulgte avskjedsrunden på NTNU.

Grønt lys for iransk stipendiat

UDI har snudd og Narjes Jafariesfad får bli i Norge. - Nå kan vi planlegge jobb, barn og mange år i Norge, sier hun.

Støtter iranerne i å ta saken til retten

- Jeg tror de har en veldig god sak, sier stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (Frp). Han mener de iranske studentene og stipendiatene blir utsatt for urettferdig behandling.

Hun fikk avslag, han får bli i Norge

- Det er helt umulig å forstå. Vi driver med nesten det samme og leverte tilnærmet identiske klager til UDI, sier Hamideh Kaffash.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ytring:

Ingen lønn for strevet

Erfarne stipendiater må se sine nyansatte kolleger hoppe forbi dem i lønn.

De har kveldsundervisning ved NTNU og liker det ikke

Studentene som tar emnet Rørdesign har kveldsundervisning to ganger i uka. I tillegg slutter siste forelesning klokka 17.00 på fredager.

Ytring:

Faren med kommersiell Open Access

«Plan S gjør rett i å redusere innflytelsen til grådige kommersielle abonnementsforlag, men går rett i garnet til kommersielle og like grådige OA-forlag,» skriver Simen Ådnøy Ellingsen i denne ytringen, hvor han argumenterer for at «grønn OA» kombinert med non-profit abonnementsforleggere er en fullgod løsning på problemene som oppstår.

KD ba UiT holde seg unna Nesna

UiT - Norges arktiske universitet så på muligheten for å tilby etter- og videreutdanning på Nesna, men ble anmodet av Kunnskapsdepartementet om å ikke engasjere seg mer, ifølge UiT-rektor Anne Husebekk.