- Dette føles helt fantastisk

Støtteorganisasjonen som jobber for iranske studenter og stipendiaters rettigheter har fått penger fra LO-forbundet Industri Energi til å saksøke norske myndigheter.
Hamideh Kaffash og Babak Khalaghi har stått sammen i kampen for iranske studenter og stipendiaters rettigheter. Begge fikk først avslag på sine oppholdssøknader. Nå har Kaffash forlatt landet, mens Khalaghi får bli. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Hamideh Kaffash og Babak Khalaghi har stått sammen i kampen for iranske studenter og stipendiaters rettigheter. Begge fikk først avslag på sine oppholdssøknader. Nå har Kaffash forlatt landet, mens Khalaghi får bli.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

- Vi har nådd målet. Det føles helt fantastisk, sier Hamideh Kaffash.

Iranernes talskvinne er svært glad for nyheten om at målet er nådd. Nå har støtteorganisasjonen Sedai samlet inn over 20 000 dollar. Dette skal brukes til å finansiere et søksmål mot norske myndigheter.

Sedai står for Stop Educational Discrimination against Iranians.

Bevilget penger på landsmøte

I går kveld ble det klart at Industri Energi donerer 30 000 kroner til innsamlingskampanjen. Det betyr at SEDAI har passert målet som tilsvarer mer enn 130 000 norske kroner.

- Det er godt å få denne støtten og godt å vite at vi ikke er alene, sier Kaffash til UA.

LES OGSÅ: Iranske politikertopper hamrer løs mot Norge

Industri Energi er et fritt og uavhengig LO forbund, med 60 000 medlemmer. Industri Energi er Norges største forbund for ansatte i industri- og energisektoren i Norge og har 60 000 medlemmer. De er det største fagforbundet i blant annet Statoil, Seadrill, Odfjell, Hydro og Yara.

Industri Energi student skriver på sine facebooksider at det er landsmøtet til Industri Energi som har besluttet at de skal bevilge 30 000 kroner til Sedai i deres kamp mot akademisk diskrimininering av iranske studenter. Landsmøtet har valgt ut Sedai som en av flere veldedige formål de vil støtte. De andre inkluderer blant annet tv-aksjonen «Vann forandrer alt» og Kreftforeningens rosa sløyfe-aksjon.

Venter fortsatt på svar fra UNE

Når innsamlingskampanjen nå har nådd målet, vil den avsluttes automatisk. Men fortsatt venter Kaffash på endelig svar fra norske myndigheter.

- Vi venter fortsatt håpefulle på svar, sa iranernes advokat, Brynjulf Risnes, til UA forrige uke.

Kaffash er hos familien i Teheran i påvente av et svar fra Utlendingsnemda. Hun er klar for å ta opp kampen i rettsvesenet og svært misfornøyd med saksbehandlingstiden.

Risnes sier han har fått signaler om at vedtak fra Utledningsnemda skal være rett om hjørnet. Saken ligger hos nemda etter at UDI først avviste NTNU-stipendiat Hamideh Kaffash' klage på at hun ble nektet videre opphold i Norge.

- Hamideh er fortvilet over at det tar så lang tid. Dette skyver hennes drøm om å studere ved NTNU lengre og lengre frem i tid, sier advokaten.

Kaffash har liten tro på positivt svar fra UNE og er sammen advokat Risnes forberedt på å gå til søksmål mot norske myndigheter.

Derfor ble det innsamlingsaksjonen satt i gang i september for å finansiere utgiftene til dette.

Kaffash hadde ennå ikke fått svar fra Utlendingsnemda da UA var i kontakt med henne torsdag kveld.
null
Iranersaken
Over 100 personer møtte opp til en protestmarkering mot diskriminering av iranske studenter og stipendiater i juni. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Over 100 personer møtte opp til en protestmarkering mot diskriminering av iranske studenter og stipendiater i juni.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

 • En rekke iranere har blitt nektet opphold i Norge på grunnlag av utlendingsforskriftens paragraf 6-35, første ledd. Den omhandler blant annet forbud mot overføring av sensitiv teknologi til Iran.
 • Norges fremste ekspert på Iran, Sverre Lodgaard, mener PSTs holdning og de stadige utvisningene av iranske forskere har blitt en belastning for forholdet mellom Iran og Norge.
 • Fagmiljøene til stipendiatene ved NTNU har gitt dem sin fulle støtte, og mange har stilt seg uforstående til myndighetenes praksis. Det er stilt spørsmål ved hvorfor UDI i noen tilfeller har brukt 7-8 måneder på å behandle søknader, dersom feltet er så sensitivt at det medfører terrorfare.
 • NTNU har sendt inn klager på flere av avgjørelsene, og rektor Gunnar Bovim har skrevet et brev til UDI der han utrykker bekymring over lang saksbehandlingstid.
 • UDI har snudd og tatt flere klager fra iranere, som først har blitt nektet oppholdstillatelse, til følge.
 • NTNU-stipendiaten Hamideh Kaffash har stått i fronten for en kampanje som kjemper mot det de mener er diskriminering av iranske studenter i Norge. Hun måtte forlate landet i september, men har varslet at hun vil saksøke norske myndigheter for å kunne fullføre doktorgraden ved NTNU.
 • Støtteorganisasjonen Sedai har samlet inn over 20 000 dollar. Dette skal brukes til å finansiere et søksmål mot norske myndigheter. Sedai står for Stop Educational Discrimination against Iranians.
Relaterte artikler

Iranske politikertopper hamrer løs mot Norge

Hamideh Kaffash har samlet inn 100 000 kroner og er klar for å saksøke norske myndigheter om UNE gir henne endelig avslag på opphold. Nå har også høytstående iranske politikere kastet seg inn i saken.

Støtter iranerne i å ta saken til retten

- Jeg tror de har en veldig god sak, sier stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (Frp). Han mener de iranske studentene og stipendiatene blir utsatt for urettferdig behandling.

Hjem til Iran

Hamideh Kaffash reiste i dag hjem til Iran i påvente av en rettssak mot norske myndigheter. UA fulgte avskjedsrunden på NTNU.

– Dagens praksis er uryddig og diskriminerende

Norsk studentorganisasjon med støtte til iranske studenter.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Gjesteskribenten:

Jeg burde feire, men har i stedet en ekkel følelse

Jeg har nettopp fått en artikkel godkjent i doktorgraden min! Hvorfor sitter jeg likevel med en ekkel følelse i magen?

Ansatte ti mannlige filosofer:

Utvalg sterkt kritisk til at NTNU ansatte bare menn

«Disse ansettelsene har ikke bare forsterket den eksisterende kjønnsubalansen innenfor filosofifaget, men sementert situasjonen for lang tid framover.»

Ytring:

Buss og vinter - sett frå nederst på Gløshaugen

Vi som bur sørover har ganske lang veg å gå til bussen i Elgesetergate. Kan det jobbast for å få ein betre tilkomst? spør Roger Birkeland.

Rektor vil overta styringen av Institutt for historiske studier

NTNU-ledelsen foreslår at IHS  flyttes ut av Det humanistiske fakultet og plasseres direkte under rektor.