Bovim og Tjora møtes til debatt

De er skarpt uenige på enkelte punkter. De deler omsorg og omtanke for NTNU Ganske snart etter påske samler UA Aksel Tjora og Gunnar Bovim til debatt. Du kan få komme og høre på, og stille dem spørsmål.

NTNU-rektor Gunnar Bovim (bildet) møter sosiologiprofessor Aksel Tjora til debatt etter flere kronikker om fusjon undertegnet sistnevnte.
Publisert Sist oppdatert

Det begynte med at sosiologiprofessor og fusjonskritiker Aksel Tjora skrev kronikken Farvel til det faglige. Her skriver han blant annet:

”NTNU prioriterer aktivitet gjennom tidsbegrensede satsingsområder, hvor god forskning og nå også undervisning skal løftes fram via såkalte ”eksellens”-programmer. Vi risikerer å styre så mye sentralt strategisk, at hele grunnlaget for universitetene, disiplinkunnskapen, forvitrer innenfra.”

Et par dager etterpå fulgte han opp med å gi rektor Gunnar Bovim ti råd, enda han ikke hadde bedt om dem. Ti råd som rådgiver Tjora betegnet som gode. Det tiende går som følger:

” Slutt å bruke følgende ord: fremragende, eksellens, robust(het), bærekraft(ig). Vær heller helt konkret!”

Fredag svarte rektor. Han takket Tjora for engasjementet.

”Det ikke riktig at jeg har «avslått gode råd fra egne ansatte». Tvert imot, jeg har både bedt om råd og lyttet til dem. Det fantes ikke én mening om fusjonen blant NTNUs ansatte.”

Bovim avslutter slik:

”…jeg kommer fortsatt til å bruke ordet tverrfaglighet. Jeg kommer heller ikke til å slutte å bruke ordene eksellens eller fremragende. Det er gode, innarbeidede begreper…”

Trass i uenighet: I det uryddige farvannet NTNU er på vei inn i , med to omfattende prosesser – samlokalisering og fusjonsprosess – deler Gunnar Bovim og Aksel Tjora et dyptfølt engasjement til institusjonen. Bovim formulerer det slik:

”Jeg kjenner en grunnleggende entusiasme for NTNU.”

Tjora: ” Det handler om drømmen om NTNU.”

Tid og sted for UA-debatten vil bli nærmere annonsert.