PST mistenker organisert forskerjuks fra Iran

PST skal ha eksempler på det de mener er organisert juks fra iranske kunnskapsinstitusjoner. Jukset skal ha til hensikt å få iranske forskere inn på spesifikke studier i Norge.
Ifølge seksjonsleder Arne Christian Haugstøyl i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sa den forrige politiske ledelsen i Iran åpent at det var en strategi å sende ut landets unge til Vesten for å omgå sanksjonene de er rammet av når det gjelder teknologiimport. 

Ifølge seksjonsleder Arne Christian Haugstøyl i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sa den forrige politiske ledelsen i Iran åpent at det var en strategi å sende ut landets unge til Vesten for å omgå sanksjonene de er rammet av når det gjelder teknologiimport. 

- Vi har sett en stor søkermengde fra Iran på ett, spesielt studium ved en norsk institusjon, der det ser ut som om dette er organisert juks. Alle studentene er tilsynelatende toppelever, og man kan stille spørsmål ved ektheten av papirene de kommer med, sier seksjonsleder Arne Christian Haugstøyl i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til Aftenposten.

Universitetsavisa skrev i dag, tirsdag, om de nye retningslinjene som skal hindre ulovlig kunnskapsoverføring.

LES SAKEN: Studenter kan lage kjernefysiske, kjemiske og biologiske våpen

PST: - Åpen strategi fra Iran

Haugstøyl sier at den forrige politiske ledelsen i Iran åpent har sagt at det har vært en strategi å sende ut landets unge til Vesten for å omgå sanksjonene de er rammet av når det gjelder teknologiimport.

En rekke iranere har blitt fanget av det akademiske filteret som skal hindre ulovlig kunnskapsoverføring og produksjon av masseødeleggelsesvåpen.

LES OGSÅ: Ventet fire måneder - fikk nok et avslag
LES OGSÅ: - Kunnskap er det samme som håndfast teknologi

Haugstøyl mener at norske myndigheter ikke er strengere enn andre land ved vurdering av søknader fra Iran, men at de er mer åpne om praksisen.

Kaffash: - Paranoid eksempel

Universitetsavisa har i en rekke artikler skrevet om regelverket som har kostet mange utenlandske doktorgradsstipendiater oppholdstillatelsen i Norge. I mai skal saken prøves for retten etter at NTNU-stipendiatene Hamideh Kaffash og Shahin Akbarnejad stevnet myndighetene for Oslo tingrett i fjor høst.

Kaffash har stått i spissen for støtteorganisasjonen Stop Educational Discrimination Against Iranians og har saksøkt norske myndigheter etter selv å ha blitt nektet oppholdstilltatelse.

- Dette paranoide eksempelet må naturligvis underbygges av flere beviser før vi kan gi noen god kommentar, sier hun til Aftenposten om PSTs mistanker om organisert forskerjuks.

LES OGSÅ: - Norge bør være sistevalg for iranere
LES OGSÅ: 234 åpnet lommeboken
LES OGSÅ: - Dette føles helt fantastisk
LES OGSÅ: Iranske politikertopper hamrer løs mot Norge

null
Iranersaken
Over 100 personer møtte opp til en protestmarkering mot diskriminering av iranske studenter og stipendiater i juni. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Over 100 personer møtte opp til en protestmarkering mot diskriminering av iranske studenter og stipendiater i juni.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

 • En rekke iranere har blitt nektet opphold i Norge på grunnlag av utlendingsforskriftens paragraf 6-35, første ledd. Den omhandler blant annet forbud mot overføring av sensitiv teknologi til Iran.
 • Norges fremste ekspert på Iran, Sverre Lodgaard, mener PSTs holdning og de stadige utvisningene av iranske forskere har blitt en belastning for forholdet mellom Iran og Norge.
 • Fagmiljøene til stipendiatene ved NTNU har gitt dem sin fulle støtte, og mange har stilt seg uforstående til myndighetenes praksis. Det er stilt spørsmål ved hvorfor UDI i noen tilfeller har brukt 7-8 måneder på å behandle søknader, dersom feltet er så sensitivt at det medfører terrorfare.
 • NTNU har sendt inn klager på flere av avgjørelsene, og rektor Gunnar Bovim har skrevet et brev til UDI der han utrykker bekymring over lang saksbehandlingstid.
 • UDI har snudd og tatt flere klager fra iranere, som først har blitt nektet oppholdstillatelse, til følge.
 • NTNU-stipendiaten Hamideh Kaffash har stått i fronten for en kampanje som kjemper mot det de mener er diskriminering av iranske studenter i Norge. Hun måtte forlate landet i september, men har varslet at hun vil saksøke norske myndigheter for å kunne fullføre doktorgraden ved NTNU.
 • Støtteorganisasjonen Sedai har samlet inn over 20 000 dollar. Dette skal brukes til å finansiere et søksmål mot norske myndigheter. Sedai står for Stop Educational Discrimination against Iranians.
Relaterte artikler

- Denne kampen skal vi vinne

Iranersaken skal behandles av Oslo tingrett i mai - Jeg er sikker på at vi vinner, sier NTNU-stipendiaten Hamideh Kaffash.

- Kunnskap det samme som håndfast teknologi

Kunnskap omfattes av regelverket for eksportkontroll på samme måte som håndfast teknologi. UH-sektoren har et selvstendig ansvar for å følge dette regelverket, mener PST.

Tatt av «spionfilteret» - nå er han tilbake på NTNU

Iraneren Mahdi Ghane ble fanget av «spionfilteret» og flyttet til Australia selv om han fikk medhold i klagen til UDI. Nå er han tilbake på NTNU.

54 personer fanget av spionfilter

En rekke iranere, syrere og pakistanere har blitt fanget av det akademiske filteret som skal hindre ulovlig kunnskapsoverføring og produksjon av masseødeleggelsesvåpen.

Iransk student diskriminert av Høgskolen i Buskerud og Vestfold

Mahtbab Emami fikk ikke studieplass fordi hun er fra Iran. Det er brudd på loven, ifølge Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Studenter kan lage kjernefysiske, kjemiske og biologiske våpen

I et brev til norske universiteter og høgskoler lister Utenriksdepartementet opp en rekke studier der det er fare for ulovlig kunnskapsoverføring.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Gjesteskribenten:

Jeg burde feire, men har i stedet en ekkel følelse

Jeg har nettopp fått en artikkel godkjent i doktorgraden min! Hvorfor sitter jeg likevel med en ekkel følelse i magen?

Ansatte ti mannlige filosofer:

Utvalg sterkt kritisk til at NTNU ansatte bare menn

«Disse ansettelsene har ikke bare forsterket den eksisterende kjønnsubalansen innenfor filosofifaget, men sementert situasjonen for lang tid framover.»

Ytring:

Buss og vinter - sett frå nederst på Gløshaugen

Vi som bur sørover har ganske lang veg å gå til bussen i Elgesetergate. Kan det jobbast for å få ein betre tilkomst? spør Roger Birkeland.

Rektor vil overta styringen av Institutt for historiske studier

NTNU-ledelsen foreslår at IHS  flyttes ut av Det humanistiske fakultet og plasseres direkte under rektor.