Nobelprisvinner sjokkerer med sexistiske uttalelser

- Du blir forelsket i dem, de blir forelsket i deg, og når du kritiserer dem begynner de å gråte, sier Sir Tim Hunt om kvinnelige forskere.
Likestillingsrådgiver Svandis Benediktsdottir ved NTNU er sjokkert over uttalelsene fra nobelprisvinneren. 
        
            (Foto: Sølvi W. Normannsen)

Likestillingsrådgiver Svandis Benediktsdottir ved NTNU er sjokkert over uttalelsene fra nobelprisvinneren.  Foto: Sølvi W. Normannsen

Onsdag kunngjorde University College London at Hunt har sagt fra seg tittelen som æresdoktor ved universitetet. Det skriver Mashable og Guardian.

- Begynner å gråte når de kritiseres

Dette er samme universitet som John O´Keefe tilhører. Han ble tildelt Nobelprisen i medisin eller fysiologi sammen med NTNU-erne Edvard og May-Britt Moser i fjør høst, samme pris som biokjemiker Hunt mottok 13 år tidligere.

Det var under en konferanse for vitenskapsjournalister i Seoul, Sør-Korea, Hunt kom med uttalelsene som har vakt harme.

Her fortalte han følgende:

"Let me tell you about my trouble with girls. You fall in love with them; they fall in love with you, and when you criticise them they cry. He also said he backed single-sex labs. "

I ettertid har han beklaget uttalelsene, blant annet overfor BBC.

- Det var en veldig dum ting å gjøre foran alle disse journalistene, sier Hunt i et radiointervju med den britiske kringkasteren.

Han unnskylder seg med at kommentarene var ment ironisk, men at han likevel mener deler av det han sa. Blant annet forteller han at han selv har blitt svært forstyrret av forelskelse på laben.

NTNU-rådgiver: - Sjokkerende

- Disse uttalelsene er helt bak mål. Det er sjokkerende, sier likestillingsrådgiver Svandis Benediktsdottir ved NTNU.

Hun mener Hunt reduserer kvinner fra personer til figurer med følelser som eneste kvalitet.

- Jeg håper virkelig at et slikt tankesett ikke er utbredt. Likestilling handler både om hvordan vi behandler og omtaler medmennesker. Andelen kvinnelige nobelprisvinnere er svært lav. Det kan blant annet skyldes slike utdaterte holdninger, sier Benediktsdottir.

NTNU har fått 4 millioner fra Forskningsrådet og programmet «Balanse» for å forske på hva som hemmer og fremmer likestilling ved NTNU.

De siste ti årene har NTNU økt andelen kvinnelige professorer med ti prosent. NTNU-rektor Gunnar Bovim skrev i mai et blogginnlegg om at halvparten av professorene burde være kvinner.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Medisinstudentene vil tilbake til pasientene

Medisinstudentene mener den pasientnære undervisningen bør starte opp igjen så raskt som mulig. – Det er en stor del av utdanningen vår, sier leder for medisinstudentene,

Ytring:

Ap, Sp og FrPs lek med spåkula

Vi stiller oss spørrende til hvem som skal ha denne definisjonsmakten på hva som er arbeidsrelevant, og hvordan man kan vite hva arbeidslivet har behov for i de kommende årene?

Dette er medisin mot frafall i videregående

Gjennom solidaritetskorpset kan ungdom mellom 18 og 30 år jobbe frivillig i et annet land i Europa. Det ga meg tryggheten jeg trengte, skriver Sondre Hansen.

Gjesteskribenten:

Hvordan har vi klart oss på NTNU under pandemien?

Hvordan har vi klart oss på NTNU så langt? spør Helge Holden. Her diskuterer han noen av erfaringene med å holde det gående under en pandemi.