NTNU og Flyktningehjelpen vil løse problemer med innovasjon

NTNU har siden i vår jobbet sammen med Flyktningehjelpen for å se på hvordan innovasjon kan hjelpe mennesker på flukt. Nå er universitetet i dialog med Kunnskapsdepartementet om hvordan man kan bidra på utdanningssiden.
NTNU-rektor Gunnar Bovim og prorektor Johan Hustad (t.h.) ønsker at NTNU bidrar til å løse flyktningekrisen.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

NTNU-rektor Gunnar Bovim og prorektor Johan Hustad (t.h.) ønsker at NTNU bidrar til å løse flyktningekrisen. Foto: KRISTOFFER FURBERG

- Vi har jobbet sammen med Flyktningehjelpen siden i vår med å identifisere konkrete tiltak for å hjelpe flyktninger. Det kan være både i flyktningeleirer og i en fluktsituasjon, sier NTNUs prorektor for innovasjon og nyskapning, Johan E Hustad, til UA.

Vil bidra med tekniske løsninger

Innovasjonsprosjektene dreier seg rundt tema som informasjonsflyt, dataanalyse, bærekraftig energi, tekniske løsninger til mat- og vannforsyninger, samt sanitærløsninger. Det dreier seg også om hvordan man kan hjelpe flyktninger i områder der hjelpeorganisasjonene ikke fysisk kan være til stede. Blant de åtte temaene som diskuteres finner vi også blant annet problemstillinger i forhold til pengeoverføringer til trengende uten tilgang på minibanker eller telefoner.

Hustad ser for seg at mange studenter vil være interesserte i å jobbe med oppgaver rundt disse problemstillingene, og at det vil bli snakk om samarbeidsprosjekter på tvers av fakulteter. Likevel er dette snakk om problemer der løsningene ligger noe fram i tid. Samarbeidet med Flyktningehjelpen sikter seg ikke spesifikt inn mot syriske flyktninger, men flyktningeproblematikken generelt.

- Dette har blitt veldig aktuelt med flyktningekrisen vi opplever nå, sier Hustad.

Akademisk dugnad

Den mer umiddelbare delen av UH-sektorens bidrag for flyktningene kan være studieplasser.

- Vi er i gang med å se på hva vi kan gjøre på utdanningssida, sier prorektoren.

Både Universitetet i Bergen og Universitetet i Oslo har uttrykt et ønske om å hjelpe flyktninger. Rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, oppfordret via en pressemelding fredag til en akademisk dugnad for flyktninger. UiO har allerede vært i kontakt med HiOA for å samarbeide om dette.

Hustad sier at NTNU ønsker å samarbeide med flere universiteter og høgskoler.

Endrer praksis for flyktninger

Flere europeiske universiteter har endret praksis for at studenter som har flyktet fra krig og humanitære katastrofer skal få fortsette utdanningen sin. En rekke tyske universiteter har opphevet administrasjonsavgiftene for studentene. Andre tilbyr stipend som skal dekke utgifter til bøker.

LES SAKEN HER: Europeiske universitet lager særordninger for studenter på flukt

Tidligere denne uken gikk førsteamanuensis Jonas Persson ved NTNUs Program for lærerutdanning ut i Universitetsavisa og utfordret NTNU til å tilby flyktninger høyere utdanning.

Persson ser for seg at NTNU kan hjelpe en del av flyktningene, både dem som nå kommer til Norge og dem som oppholder seg i flyktningleirene i Midtøsten. Mange av flyktningene er allerede høyt utdannet, eller var nødt til å avbryte studiene da de flyktet fra krigsherjingene i hjemlandet.

LES SAKEN HER: - NTNU bør utdanne flyktninger
LES OGSÅ: Studenter uten grenser

I dialog med departementet

- Vi må se på hva flyktningene som kommer til Norge har av kompetanse, og vurdere hvordan vi kan hjelpe dem til å komme videre. Det kan for eksempel være å hjelpe dem til å fullføre en avbrutt utdannelse, sier Hustad.

Han minner imidlertid om at NTNU ikke har myndighet til å ta inn store mengder syriske studenter uten videre.

- Vi må forholde oss til regler fra blant annet NOKUT og Samordna opptak. Vi er i dialog med Kunnskapsdepartementet om hvordan vi kan bidra til å hjelpe flyktningene. Det er veldig mange ved NTNU som ønsker å bidra, sier prorektor Johan E Hustad.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

NTNU til topps i omdømmemåling

NTNU topper en ny undersøkelse om utvalgte virksomheter i offentlig sektor.

Olsen avmystifiserer omstridt U5-gruppe

UiB-rektor Dag Rune Olsen forteller gjerne hva de skal snakke om, men når toppene for «de fem gamle universitetene» i Norge møtes i Trondheim, er det bak lukkede dører.

Ytring:

Et steg nærmere Nordens beste studieby?

Trondheim kommune lover å stille med 7,5 millioner kroner til å rassikre Nidelva, gitt at NTNU også bidrar med penger. De pengene må komme raskt, skriver inn- og utgående styreledere i StudbyTrondheim.