Essahli på en fredag

Studenter uten grenser

NTNU bør spille en rolle i flyktningkrisen, men ikke som grensekontrollør.

Det er et paradoks at samtidig som vi står ovenfor en ufattelig stor flyktningekatastrofe, diskuterer vi om utdanningsinstitusjoner skal kontrollere om utenlandske studenter har lovlig opphold i landet.  Jeg mener at vi skal legge denne diskusjonen til side inntil videre, og heller se på hva NTNU kan bidra med for å hjelpe flyktninger.

En generasjon uten utdanning

Tirsdag 29. oktober sa førsteamanuensis Jonas Persson til UA at NTNU burde utdanne flyktninger, både her og i Midtøsten. Dette er en viktig og interessant diskusjon.

Gjennom media får vi innblikk i uendelig mange triste enkeltskjebner, og de gjør alle inntrykk. Men allikevel er det noen som treffer hardere enn andre. Som ung student med alle dører åpne er det vondt å se på de som må utsette, eller til og med skrinlegge planene sine om høyere utdanning. Flere syriske universiteter er bombet, og dagens unge risikerer å bli en generasjon uten høyere utdanning.

De unge syrerne jeg har møtt er optimistiske. Mens jeg selv og andre norske studenter jeg kjenner kanskje er litt overveldet av alle muligheter som finnes, eller bare tar dem for gitt, har flyktningene en helt annen tilnærming. De har kanskje sett hvor galt det kan gå, og er derfor mer realistiske, og jobber hardt mot målene sine, uten å forvente noe. De er ikke i nærheten av å ta noe for gitt. Mitt inntrykk er at de har en drivkraft og en framtidsoptimisme som er helt beundringsverdig.  

De skal lære seg norsk så fort som mulig, så skal de studere, og de fleste har en klar formening om hva de skal bruke utdanningen til. Det virker som om det å ha en plan blir ekstra viktig når alt annet er så usikkert.

Europeisk dugnad for studenter på flukt

I den siste tiden har det blitt enda tydeligere hvor liten verden faktisk er. Borgerkrigen i Syria har ringvirkninger som har nådd helt hit. Derfor handler det ikke bare om solidaritet, men også om gjensidig avhengighet. Resten av verden har interesse av at statene i Midtøsten er stabile og velfungerende. Utdanning er ikke bare viktig, men helt nødvendig for at dette skal være mulig.

Flere europeiske universitet har opprettet egne ordninger og stipend for studenter på flukt, og nå vurderer Universitetet i Bergen også å gjøre det samme. Dette, kombinert med Perssons forslag om å bruke kommunikasjonsteknologi for å gi tilgang på undervisning, danner grunnlaget for det som kan bli en stor utdanningsdugnad. En sentral del av NTNUs 2020-mål er å bygge fremragende miljøer på internasjonalt nivå. NTNU, som etter fusjonen vil ha 38 000 studenter, bør ha både kompetanse og ressurser til å være en drivkraft på dette området, som står i klar sammenheng med vårt samfunnsoppdrag, og dermed også vårt ansvar.

null
Gjesteskribenten
 
        
            (Foto: Tormod Ytrehus)

  Foto: Tormod Ytrehus

 

UA har invitert et knippe personer til å resonnere over fritt valgt tema, forutsatt at det har noe med den verdenen NTNUs ansatte og studenter beveger seg i. Mye skiller våre gjesteskribenter. På en eller annen måte har samtlige en relasjon til NTNU.

Nora Warholm Essahli tilhørte fjorårets panel av gjesteskribenter. Nora tar nå en bachelor i sosiologi ved Universitetet i Oslo, og steppet sprekt inn som vikar denne uka.

 

Relaterte artikler

Byens akademiske marinade

"Det er ingen grunn til at NTNU og vår eier skal feite opp byggebransjen når vi heller kan bruke ressurser for å utvikle gode lærings- og forskningsarenaer."

Realist-tørke i media

Er det media eller naturvitarane sin feil at det er så få journalistar med realist-bakgrunn?

Fusjonering på bakrommet

"Eposten jeg fikk forrige fredag bad om innspill fra studenter og ansatte om hvordan den nye fakultetsstrukturen bør være. Høringsfristen var påfølgende mandag klokken 10."

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

UA-kommentaren:

En debatt på nippet til å gå bananas

Det nærmer seg politisk behandling av NTNUs store campusprosjekt. Det er nå det gjelder. Da er det fristende for aktørene å ty til retoriske virkemidler.

To nye meritterte undervisere ved NTNU

Førsteamanuensis Paula Rice og professor Arne Krokan er tildelt stats som meritterte undervisere.

Bevar ironien?

«Utbygging av Vestskråningen og ivaretakelse av grøntarealer er ikke gjensidig utelukkende. En utadrettet utbygging av Vestskråningen vil sannsynligvis føre til større bruk av den minst brukte delen av Høyskoleparken.» skriver styret ved Studentersamfundet i denne ytringen.

The big challenge: Ein festival for folk flest?

«Store og flotte ord, men handlingar talar som kjend høgare enn ord, og det å setje ein skyhøg pris på billettane gjer festivalen utilgjengeleg for mange studentar. Kven er neste generasjon som skal forsøke å løyse framtidas utfordringar viss ikkje studentane?» skriv studentleiaren i denne ytringa.