Bra budsjett for UH-Norge – bra for NTNU

Fungerende NTNU-rektor Kari Melby er fornøyd med regjeringens forslag til statsbudsjett for 2016. - Det er bra for landet, og det er bra for NTNU, slår hun fast.

Klokka har passert 10 onsdag formiddag. Økonomidirektør Frank Artzen og hans medarbeidere sprengleser årets budsjett, for å gi NTNU-ledelsen en dekodet versjon.
Publisert Sist oppdatert
Prorektor Kari Melby er fungerende rektor i Gunnar Bovims reisefravær. Hennes budsjettkonklusjon: Dette kan vi være fornøyde med.

- Regjeringen foreslår en ny finansieringsmodell for sektoren, noe vi er godt fornøyd med. Vi ser videre økt satsing på forskning, også den langsiktige grunnforskningen, sier Melby.

Det er også et godt budsjett for omstilling, poengterer hun. Det gjelder satsing på Horisont 2020; på forskning på miljøvennlig teknologi; på muliggjørende teknologier; på maritim forskning.

- Så er det også flott at man satser såpass på utdanning. Det er betydelige midler til lærerutdanning, når det gjelder femårig masterprogram, etter- og videreutdanning samt nye stipendiatstillinger, sier hun.

- Nye NTNU blir en stor og viktig institusjon for lærerutdanning så dette er bra for oss.

Men fusjonen, da?

Det er også kommet fjorten millioner på budsjettet til campussamling.

- Hva med midler til fusjon? Regjeringen legger 100 nye millioner på bordet, sammen med 75 fra i fjor – mens NTNU alene har stipulert sitt behov til 250 millioner?

- De 250 millionene er fordelt over 3 år. Det viktige her er at vi har fått penger på bordet, det er betydningsfullt. Så forventer vi naturligvis at dette følges opp i kommende budsjettår, sier Kari Melby.

LES OGSÅ 175 mill til fusjon

Nye NTNU vokser

Det fusjonerte NTNU ved årsskiftet får totalt 5,9 milliarder i statlige bevilgninger. Det er 300 millioner mer enn de fire fusjonerende institusjonene fikk i fjor. Dette gir en realvekst på 2,5 prosent.

I denne veksten er det inkludert at NTNU får 25 av totalt 55 nye studieplasser, 15 i medisin og 10 i psykologi. Videre får man 9,9 millioner kroner for å videreføre de nye studieplassene som ble opprettet i revidert nasjonalbudsjett 2015. Man får 14 millioner til nye rekrutteringsstillinger innen matematiske fag, maritime fag og sykepleierutdanning, mens 10 millioner videreføres fra rekrutteringsstillinger i fjorårets budsjett.

Men staten gir – og staten tar. Fra nye NTNU fjerner man 29 millioner i ”avbyråkratiseringstiltak.”

Statsbudsjettet for 2016, Kunnskapsdepartementets del