NTNUs tidligere styreleder tror fusjonen vil redusere kvaliteten

- NTNU-fusjonen kan kreve så mye tid og ressurser at den vil ramme kvaliteten på utdanning og forskning, advarer stortingsrepresentant Marit Arnstad.
Skeptisk eks-leder: Tidligere styreleder Marit Arnstad hevder fusjonene er svakt politisk fundert. Her står hun sammen med tidligere rektor Torbjørn Digernes.  
        
            (Foto: Tor H. Monsen)

Skeptisk eks-leder: Tidligere styreleder Marit Arnstad hevder fusjonene er svakt politisk fundert. Her står hun sammen med tidligere rektor Torbjørn Digernes.   Foto: Tor H. Monsen

Senterpartipolitikeren ledet NTNUs styre fra 2005 – 2012, og har dermed grundig kjennskap til universitetets virksomhet. Nå er hun klar i sin tale: Både høgskolene og universitetene vil tape på å slå seg sammen.

- Det har vært ei fornuftig arbeidsdeling mellom høgskolene og universitetene. Oppdraget til høgskolene var å stå for de mer kortvarige profesjonsutdanningene, mens universitetene skulle utvikle fremragende forskningsmiljø og tilby best mulig utdanning. Regjeringa har opphevet denne arbeidsdelinga og skaper noe som verken er fugl eller fisk, sier Arnstad til UA.

Tvang og hastverk

Det har gått en fusjonsfarsott over landet. Fra 1. januar neste år fusjonerer blant annet NTNU med høgskolene i Sør-Trøndelag, Gjøvik og Ålesund. Universitetet i Nordland/Høgskolen i Nesna slår seg sammen med Høgskolen i Nord-Trøndelag. Samtidig fusjonerer Høgskolen i Telemark med Høgskolen i Buskerud og Vestfold, og håpet  er etter hvert å oppnå status som universitet.

NTNUs tidligere styreleder mener fusjonsvedtakene i realiteten er en tvangsprosess, der UH-sektoren forstår at hvis de ikke innordner seg, så vil de i neste omgang få dask på lanken i form av reduserte bevilgninger.

- Vedtaket er gjort, men nå står en lang fusjonsprosess foran oss som vil ta flere år. Risikoen er stor for at den vil bli så krevende at den vil ta oppmerksomheten vekk fra det universitetene egentlig skal drive med, blant annet å utvikle spissede og internasjonalt fremragende forskningsmiljø. Det tror jeg kan bli tilfelle ved NTNU, sier hun.

Arnstad deler dermed konklusjonen til de to ansattrepresentantene Helge Holden og Bjarne Foss som hevdet NTNU med fusjonsvedtaket ga opp ambisjonen om å være Norges ledende forskningsuniversitet.

LES OGSÅ: - NTNU blir aldri best

LES OGSÅ: "Det er en risiko ved å foreta prioriteringer"

- Starter i feil ende

I Dagsnytt atten på tirsdag debatterte Arnstad høgskolefusjonene med kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Der trakk hun fram den formidable suksessen til Moserne, for å vise hvor mye tid og ressurser som må til når man skal satse på fremragende forskning:

- Deres fremragende forskning dukket ikke opp over natta, men krevde år med målrettet virksomhet.

Marit Arnstad kritiserer Regjeringa for å starte prosessen i feil ende. I stedet for å starte med struktur, burde den først tatt en diskusjon på hva som må til for å oppnå best mulig forskning og kvalitet.

- Dette skjer fordi den nye regjeringa vil være såkalt handlekraftig. Det enkleste man kan gjøre for å vise handlekraft, er å foreta strukturelle handlinger - og så lar de universitetene og høgskolene sjøl jobbe med gjennomføringa av vedtakene. Resultatet er hastverk, fusjoner som er dårlig politisk fundert og i praksis ei nedlegging av høgskolene, sier hun til UA.

Arnstad forstår heller ikke argumentasjonen om at størrelse fremmer kvalitet.

- Denne sammenhengen skjønner jeg ikke. Noen av de beste universitetene i Vest-Europa og USA har mellom 17 000 og 20 000 studenter, mens NTNU vil få over 30 000 studenter spredt rundt på ulike campuser. Det blir krevende for NTNU, og kan ramme kvaliteten på forskning og utdanning, gjentar hun.

Splittet styre i synet på fusjon

- Som tidligere styreleder: Hva er din kommentar til at NTNUs vedtak om fusjon ble vedtatt med én stemmes overvekt og mot alle stemmene til ansattrepresentantene?

- Vi må ha respekt for flertallets syn, men jeg har forståelse for dem som valgte å stemme imot, sier hun.

- Og hvis du fortsatt hadde vært styreleder på det aktuelle styremøtet: hva ville du stemt?

- Slike spekulasjoner begir jeg meg ikke ut på, ler hun - og utdyper:

- Jeg var ikke styreleder da vedtaket ble fattet. Nå har jeg en helt annen rolle. Så slike hypoteser kan jeg ikke ta stilling til.

LES OGSÅ: Sterkt splittet styre vedtok fusjon

Mener løpet er kjørt

Marit Arnstad erkjenner at det blir svært vanskelig å reversere fusjonsvedtakene hvis den politiske sammensetninga blir annerledes på Stortinget om to år.

- Men det som blir viktig framover, er diskusjonen om det fortsatt er rom for den typen utdanningsløp som høgskolene har gitt. Den diskusjonen blir interessant. Det blir også den diskusjonen som vil oppstå om erfaringene med fusjonsprosessen og hva den har kostet, sier hun.

I debatten i Dagsnytt atten var kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen uenig i kritikken fra Arnstad. Han hevdet at fusjonene handler om kvalitet, og om å få styrke til å ta store løft. Nå blir miljøene større og mer slagkraftige. Dette blir det bedre forskning av, mente han.

Isaksen viste videre til Nord universitet, der de argumenterer for at forskninga på akvakultur blir bedre ved en fusjon. Likedan handler NTNU-fusjonen, mente han, om å koble de fremragende miljøene i Gjøvik og Ålesund med de fremragende miljøene ved NTNU. Han poengterte også at lærerutdanninga i Nord-Trøndelag blir styrket som følge av fusjonen.Resultatet er hastverk, fusjoner som er dårlig politisk fundert og i praksis ei nedlegging av høgskolene

Marit Arnstad, Senterpartiet
null
Relaterte artikler

- Vi står sterkere sammen

Bjørn Olsen blir ny rektor for det nye universitetet som oppstår når Høgskolen i Nord-Trøndelag, Universitetet i Nordland og Høgskolen i Nesna fusjonerer.

Skal spare 100 mill. midt i fusjon og campussamling

NTNU skal kutte 100 millioner kroner på administrasjon innen 2018.  Kravet er at det skal jobbes mer effektivt - samtidig med at det arbeides på spreng med fusjon og campussamling.

Ser at ansatte mister oppgaver og de første tilløpene til overtallighet

Fusjonen skaper usikkerhet rundt framtidig bemanningsbehov. Nå kan det skje at NTNU opphever maksgrensen på 6 måneder for bruk av vikarbyrå og at det etableres en pool for overtallige.

Lav tillit til NTNU-ledelsen i Forskerforbundet

Forskerforbundet ved NTNU ville ikke gå ut med undersøkelse om tillit til NTNU-ledelsen og fusjonsmostand i media fordi NTNU allerede hadde tatt grep.

Nå er det offisielt: NTNU blir størst i Norge

Fire fusjoner i UH-sektoren er vedtatt i statsråd, en av dem gigantfusjonen i Trondheim.

Alle fusjonsforsøk med 3 eller flere har havarert

– Alle fusjonsforsøk med tre eller flere partnere har havarert før gjennomføring. Bit dere merke i det, sa professor Bjørn Stensaker til ansatte og studenter fra fire fusjonspartnere på tirsdagens workshop.

"Det er en risiko ved å foreta prioriteringer"

Gunnar Bovim har forståelse for at folk kjenner det går fort i svingene. Til høsten gir han enda mer gass.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

I Jemen får ikke akademikere lønn og må selge ting på gata

- Alt har vært så tragisk i hjemlandet mitt, sier Abdulghani Muthanna fra Jemen. Nå er han der han vil være, som forsker på NTNU.

Vil bli ny direktør i Forskningsrådet

UiB-rektor Dag Rune Olsen er en av 15 personer som kniver om stillingen som administrerende direktør i Forskningsrådet.

Gjesteskribenten:

Mitt liv som digital

Du verden, så attikomme en stakkars dame på 48 år (som tross alt og på no time ble en, riktignok selverklært, kløpper på Teams og Zoom) kan føle seg!

Kinesisk SF:

Grensesprengende om hvordan vitenskapen redder menneskeheten

Forfatteren har begått en episk triologi om Universet beskrevet som en nådeløs krigsskueplass hvor det er alles kamp mot alle – og om hvordan vitenskapen redder menneskeheten fra å bli utslettet av fiendtlige sivilisasjoner. Han leses av den kinesiske eliten. Barack Obama skryter ham opp i skyene. Hva er det med Cixin Liu?