Tiltak for å få flere til å lære seg tysk språk

Regjeringa vil at flere norske elever og studenter tar hele eller deler av utdanninga i Tyskland. En rekke tiltak skal få flere til å lære seg tysk.
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen: Vil få flere studenter og elever til å interessere seg for Tyskland. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen: Vil få flere studenter og elever til å interessere seg for Tyskland. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Ett av forslagene er å utvide muligheten for å få støtte til korte studieopphold i Tyskland for hele skoleklasser, heter det i ei pressemelding.

I dag må det et bevilgningsvedtak fra Stortinget til for at en videregående skole skal få godkjent en søknad om å inngå samarbeid med en tysk skole. Dette mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er en langdryg og uforutsigbar måte å gjøre det på.

– Derfor foreslår vi nå at alle samarbeidsprogram som fyller kvalitets­kravene, automatisk vil bli godkjent for støtte. Målet er å senke terskelen for skoler som vil ta initiativ til et tettere samarbeid med Tyskland.  Vi foreslår også å styrke bevilgningen med 2,2, millioner kroner, slik at flere kan få støtte, sier kunnskapsministeren i pressemeldinga.


For få velger tysk språk

Næringslivet har lenge vært bekymret for den sviktende interessen for tysk språk. Tyskland er en viktig handelspartner for Norge. Likevel er det få skoleelever som velger tysk som sitt fremmedspråk, og enda færre som velger å studere tysk på universitetene.


LES OGSÅ: - Tysk er liv laga

LES OGSÅ: Digger tysk, men ønsker seg flere medstudenter

Utvider ordning med språkkurs

Regjeringa vil også utvide ordningene med støtte til språkkurs gjennom Lånekassen. På denne måten skal det bli lettere å velge utdanning i Tyskland og andre land som ikke snakker engelsk. De eksisterende ordningene med språkstipend og språklig tilretteleggingssemester skal bli mer fleksible. Også mer langvarige kurs skal få støtte.

– Blant annet blir det mulighet for støtte til lengre språkkurs i opptil to semestre, vi øker stipendet med 2 000 kroner og det blir mulighet for å kombinere hovedutdanningen med et kortere språkkurs, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i pressemeldinga.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

U5-møtet:

- Hensikten er ikke å stå enige utad

NTNU-rektor Gunnar Bovim avviser at U5-toppene avgjør viktige saker på kammerset.

Ingen avklaring om avissamarbeid

NTNU og UiO er ikkje klare for å gå inn i samarbeid om nasjonal universitetsavis. Rektor ved UiB, Dag Rune Olsen ser igjen mot Khrono og OsloMet.

Ytring:

Quo vadis - NTNUs nye campus ?

Merete Kvidal og Bjarne Foss gir til beste en statusoppdatering på campusprosjektet i dette innlegget.

Vet ikke hvor de skal henvende seg dersom kollegaen fusker

Bare åtte prosent av norske forskere mener de har god kjennskap til hva de skulle gjøre dersom de oppdaget at kollegaen drev med forskningsfusk.