Europeisk pass skal få flyktninger raskt i jobb

Inspirert av Nansen-passet foreslår NOKUT å innføre et europeisk kvalifikasjonspass.
Nokut-direktør Terje Mørland: - Ineffektivt og altfor ressurskrevende hvis hvert enkelt land skal ha sitt eget system for godkjenning.  
        
            (Foto: Sølvi Normannsen)

Nokut-direktør Terje Mørland: - Ineffektivt og altfor ressurskrevende hvis hvert enkelt land skal ha sitt eget system for godkjenning.   Foto: Sølvi Normannsen

En slik hurtig prosedyre for å godkjenne utenlandsk kompetanse, kan få flere flyktninger raskere ut i arbeidslivet eller inn på studier.

Slipper nye runder med godkjenning

Ifølge en pressemelding fra Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT), kan flyktningene ved hjelp av et slikt kvalifikasjonspass flytte mellom europeiske land uten å måtte gjennomgå nye godkjennelsesprosesser.

Gitt situasjonen, virker det å bygge opp et godkjenningssystem for flyktningers kompetanse i hvert enkelt land både ineffektivt- og svært ressurskrevende, sier NOKUT-direktør Terje Mørland i pressemeldinga.

Han tror et velfungerende europeisk godkjenningssystem egner seg best i en situasjon der svært mange flyktninger flytter på seg på tvers av landegrensene, og vil være en fordel for mottakerlandene og den enkelte flyktning.

Moderne vri på Nansen-passene

– Tidlig og effektiv vurdering av flyktningers kvalifikasjoner, også for de med manglende dokumentasjon, kan være avgjørende for å sikre at de raskere kommer inn i arbeid eller studier, sier han i pressemeldinga fra NOKUT.

NOKUT presenterte tidligere i høst forslaget for EU-kommisjonen og Europarådet. De sier at forslaget  er basert på arven etter Nansen-passet. Utstedelse av et slikt pass vil gi flyktningene et dokument som de kan benytte på tvers av de europeiske landegrensene.

Dokumentet skal vise den høyeste oppnådde kvalifikasjon i hjemlandet, arbeidserfaring og språkkompetanse. Det skal også inneholde informasjon om utdanningssystemet hvor utdanningen er tatt. På denne måten skal dokumentet gjøre det lettere for myndighetene å tilrettelegge for bosetting, arbeid og studier, heter det i pressemeldinga.

null
Relaterte artikler

- Alt for mange norske godkjenningsordninger

Norge holder seg med 18 statlige godkjenningskontor som vurderer innvandreres kompetanse. Disse er fordelt på 12 departementer. - Systemet er klart for oppgradering og forenkling, mener Nokut-direktør Terje Mørland.

Nye regler for godkjenning av ph.d.

Styret i Nokut har vedtatt nye, enklere kriterier for godkjenning av utenlandske doktorgrader.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Vil bli ny direktør i Forskningsrådet

UiB-rektor Dag Rune Olsen er en av 15 personer som kniver om stillingen som administrerende direktør i Forskningsrådet.

Gjesteskribenten:

Mitt liv som digital

Du verden, så attikomme en stakkars dame på 48 år (som tross alt og på no time ble en, riktignok selverklært, kløpper på Teams og Zoom) kan føle seg!

Kinesisk SF:

Grensesprengende om hvordan vitenskapen redder menneskeheten

Forfatteren har begått en episk triologi om Universet beskrevet som en nådeløs krigsskueplass hvor det er alles kamp mot alle – og om hvordan vitenskapen redder menneskeheten fra å bli utslettet av fiendtlige sivilisasjoner. Han leses av den kinesiske eliten. Barack Obama skryter ham opp i skyene. Hva er det med Cixin Liu?

Ytring:

Førjulstanker ved NTNU

«Noen filosofer har ment at mennesket fødes som en ubeskrevet tavle... ...Men hvem hadde laget tavlen og skrivesakene, og hvem skriver?» spør Arne B. Johansen i denne ytringen.