Iranske NTNU-stipendiater klar for ny runde i retten

Hvor går skillet mellom grunnforskning og anvendt forskning?
Hamideh Kaffash og Shahin Akbarnejad tapte søksmålet mot Utlendingsnemda, men er klare for en ny runde i lagmannsretten. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Hamideh Kaffash og Shahin Akbarnejad tapte søksmålet mot Utlendingsnemda, men er klare for en ny runde i lagmannsretten.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Advokatene som jobber for de to NTNU-stipendiatene som saksøkte staten, jobber med nye argumenter til ankesaken.

Hamideh Kaffash og Shahin Akbarnejad tapte søksmålet mot Utlendingsnemda i Oslo tingrett i sommer, men det ble tidlig varslet at saken ville bli anket. Et halvt år senere er det klart at ankesaken trolig kommer opp for Borgarting lagmannsrett sommeren 2016.

Håper flere dommere gir annet utfall

Det er lange ventetider, og andre saker som prioriteres først i Borgarting lagmannsrett, ifølge advokatfullmektig Johannes Hafsahl, som representerer de to iranerne sammen med advokat Brynjulf Risnes. Den foreløpige beskjeden er at saken skal opp i slutten av juni.

I mellomtiden jobber iranernes advokater med nye argumenter i saken. Ifølge Hafsahl dreier dette seg blant annet om å ta inn tolkningsuttalelser fra EU-kommisjonen om regelverket.

- Mye tyder på at EU-regelverket aldri var ment for universiteter og studenter. Hvis vi får fokus vekk fra Iran-forskriften, har staten en tynn sak, sier han.

Samtidig har han et håp om at saken vil få et annet utfall i lagmannsretten på grunn av at det er flere dommere.

- Det er voldsomt mye informasjon i denne saken, og det kan være positivt at mer enn én dommer setter seg inn i den, sier Hafsahl.

Forbud mot overføring av sensitiv teknologi

Både Kaffash og Akbarnejad har eller hadde metallurgi som overordnet fagfelt på NTNU. Kaffash forsker på om bruk av naturgass i produksjon av ferromangan kan redusere CO2-utslipp, mens Akbarnejad forsker på filtrering av aluminium. Begge disse feltene vil ha betydning for Irans forsyningssikkerhet, ifølge dommen fra Oslo tingrett.

I retten fortalte seksjonsleder Arne Christian Haugstøyl i PST at sanksjonene mot Iran har ført til at landet i større grad trenger egen metallurgisk kompetanse på doktorgradsnivå for å komme videre med sitt atomprogram.

De to NTNU-stipendiatene ble nektet opphold i Norge på grunnlag av utlendingsforskriftens paragraf 6-35, første ledd. Den omhandler blant annet forbud mot overføring av sensitiv teknologi til Iran.

Vil ha ny runde om grunnforskning

Det som overrasket Hafsahl mest i dommen fra tingretten, var at retten ikke tok forklaringene om at NTNU-stipendiatene drev med grunnforskning til følge. De to NTNU-professorene Merete Tangstad og Ragnhild Aune, som også var de to iranernes veiledere, vitnet i retten og forklarte at de mente det var snakk om grunnforskning. Hadde retten vært enig i dette, ville det ha stilt saken i et annet lys, for grunnforskning omfattes ikke av sanksjonene.

- Vi vurderer å hente inn uavhengige vitner som kan si noe om dette er grunnforskning eller anvendt forskning, kanskje noen fra Forskningsrådet eller Universitetet i Oslo, sier Hafsahl.

Tangstad og Aune var krystallklare på at doktorgradsprosjektene må klassifiseres som grunnforskning da de forklarte seg for tingretten.

Retten la imidlertid ikke vekt på vitnemålene. Den såkalte Frascati-manualen fra OECD ble lagt til grunn, og retten mener at det er snakk om anvendt forskning i doktorgradsprosjektene da forskningen går ut på forbedring og modernisering av produksjonsprosesser som allerede skjer kommersielt.

UAS DEKNING AV RETTSSAKEN:

LES OGSÅ: Tapte søksmålet mot staten
LES OGSÅ: Dette handler de hemmelige bevisene om
LES OGSÅ: Kan få kjemperegning om de taper saken
LES OGSÅ: Tør ikke ansette iranere
LES OGSÅ: Mener kunnskapen kan benyttes til å effektivisere atomvåpenproduksjon
LES OGSÅ: PST mener Norge ikke er strengere enn andre land
LES OGSÅ: NTNU-professorer beskyldt for overspilling i rettssaken

BAKGRUNN:
LES OGSÅ: 54 personer fanget av spionfilter
LES OGSÅ: PST mistenker organisert forskerjuks fra Iran
LES OGSÅ: Ventet fire måneder - fikk nok et avslag
LES OGSÅ: UD: - Studenter kan lage kjernefysiske, kjemiske og biologiske våpen
LES OGSÅ: - Kunnskap er det samme som håndfast teknologi
LES OGSÅ: - Norge bør være sistevalg for iranere
LES OGSÅ: 234 åpnet lommeboken
LES OGSÅ: - Dette føles helt fantastisk
LES OGSÅ: Iranske politikertopper hamrer løs mot Norge

Dette er saken
Shahin Akbarnejad og Hamideh Kaffash har saksøkt staten. Til høyre er advokat Brynjulf Risnes. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Shahin Akbarnejad og Hamideh Kaffash har saksøkt staten. Til høyre er advokat Brynjulf Risnes.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

 • En rekke iranere har blitt nektet opphold i Norge på grunnlag av utlendingsforskriftens paragraf 6-35, første ledd. Den omhandler blant annet forbud mot overføring av sensitiv teknologi til Iran.
 • Fagmiljøene til stipendiatene ved NTNU har gitt dem sin fulle støtte, og mange har stilt seg uforstående til myndighetenes praksis.
 • NTNU har sendt inn klager på flere av avgjørelsene, og uttrykt bekymring over lang saksbehandlingstid.
 • UDI har snudd og tatt flere klager fra iranere, som først har blitt nektet oppholdstillatelse, til følge.
 • NTNU-stipendiaten Hamideh Kaffash har stått i fronten for en kampanje som kjemper mot det de mener er diskriminering av iranske studenter i Norge. Hun og Shahin Akbarnejad var blant dem som ble nektet opphold. Nå saksøker de Utlendingsnemda. Søksmålet er finansiert gjennom crowdfunding.
Advokatfullmektig Johannes Hafsahl (t.v.), representerer de to iranerne sammen med advokat Brynjulf Risnes (t.h.). 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Advokatfullmektig Johannes Hafsahl (t.v.), representerer de to iranerne sammen med advokat Brynjulf Risnes (t.h.).  Foto: KRISTOFFER FURBERG

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Gjesteskribenten:

Jeg burde feire, men har i stedet en ekkel følelse

Jeg har nettopp fått en artikkel godkjent i doktorgraden min! Hvorfor sitter jeg likevel med en ekkel følelse i magen?

Ansatte ti mannlige filosofer:

Utvalg sterkt kritisk til at NTNU ansatte bare menn

«Disse ansettelsene har ikke bare forsterket den eksisterende kjønnsubalansen innenfor filosofifaget, men sementert situasjonen for lang tid framover.»

Ytring:

Buss og vinter - sett frå nederst på Gløshaugen

Vi som bur sørover har ganske lang veg å gå til bussen i Elgesetergate. Kan det jobbast for å få ein betre tilkomst? spør Roger Birkeland.

Rektor vil overta styringen av Institutt for historiske studier

NTNU-ledelsen foreslår at IHS  flyttes ut av Det humanistiske fakultet og plasseres direkte under rektor.