Nytt verdenskart viser akademias innsats for å hjelpe flyktninger

Mens EU knaker i skjøtene på grunn av desperate flyktninger som vil inn, har EUA, sammenslutningen av 800 universiteter laget et kart over læresteder hvor studenter og akademikere på flukt er velkommen.

Refugees Welcome Map. EUA representerer mer enn 800 universiteter i 47 europeiske land. Kampanjen startet i Europa, men er åpen for institusjoner og organisasjoner over hele verden. Så langt er 5 norske aktører plottet inn på kartet, blant andre Universitetet i Oslo som i fjor høst tok initiativet til Dugnad for flyktninger.
Publisert Sist oppdatert

Refugees Welcome Map er lansert av European University Association (EUA). Hensikten er å vise hvordan UH-sektoren støtter studenter, akademikere og universitetsansatte som er tvunget på flukt. Bakgrunnen er en spørreundersøkelse blant institusjonene om hvilke tiltak de har gjort for å bistå flyktninger som har mistet jobbene sine, fått avbrutt utdannelsen eller ennå ikke kommet i gang med studier. Informasjonen er så bearbeidet og presentert i det interaktive kartet.

UiO, UiA, UiT, Nokut og menighetsfakultetet bidrar

EUA representerer mer enn 800 universiteter i 47 europeiske land. Kampanjen startet i Europa, men er åpen for institusjoner og organisasjoner over hele verden. Så langt er 5 norske aktører plottet inn på kartet, blant andre Universitetet i Oslo som i fjor høst tok initiativet til Dugnad for flyktninger.

Dette er de fem norske institusjonene som har lagt inn sine initiativ - les mer ved å bruke lenkene:

- Det teologiske menighetsfakultet

- Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut)

- Universitetet i Oslo

- Universitetet i Agder

- Universitetet i Tromsø -Norges arktiske universitet

Refugees Welcome Map viser 100 tiltak så langt

Velkomstkartet har i øyeblikket data over mer enn 100 inititativ, alt fra universiteter som har etablert egne, lokale sentre som bistår flyktninger, til tilbud om kulturelle arrangementer og andre integreringstiltak. Kartet viser at universiteter over hele Europa gjør en innsats for brobygging, gjennom språkkurs, rent humanitære tiltak og eller informasjonsarbeid om jobb- og studiemuligheter.

- Den raske responsen på en prekær situasjon viser at europeiske universiteter møter utfordringer med løsninger som virkelig monner, sier Michael Gaebel, sjef for Higher Education Policy Unit i EUA i en melding fra EUA.

LES OGSÅ: - NTNU bør utdanne flyktninger
LES OGSÅ: Studenter uten grenser

- Tilgang til høyere utdanning kan være en nøkkelfaktor for å integrere flyktninger som har måttet forlate sine institusjoner i hjemlandet. Ansatte kan få fortsette arbeidet sitt, og både tidligere og nye studenter kan kvalifisere seg videre. Slik kan de finne bedre jobber og bli i stand til å bygge en bedre framtid for seg og sine, sier Gaebel.

EUA håper kartet inspirerer flere til å bidra

- En person med utdannelse og kunnskap vil greie seg lettere sosialt, og vil også være bedre i stand til å returnere til hjemlandet en gang i fremtiden, understreker Michael Gaebel.

Høyere læresteder i nesten alle europeiske land svarer nå på inititativet, og blir markert på det interaktive kartet. Ved å vise fram tiltakene håper EUA å inspirere flere til å delta på dugnaden. Kartet er også designet for å inspirere til samarbeid og partnerskap mellom brukere, institusjoner og organisasjoner. Det vil også kunne fungere som en plattform for utveksling av god praksis og deling av informasjon, eksempelvis om samarbeid og finansieringsmuligheter.

EUA vil løpende oppdatere flyktningkartet

EUA lover kontinuerlig oppdatering med nye data. Spørreskjemaet som ligger ved vil fortsette å være åpent for alle europeiske og ikke-europeiske institusjoner og organisasjoner som vil registrere sine initiativ.

EUA arrangerer også et eget webinar den 23. mars, der noen av deltakerne vil diskutere opplegget og utkomme så langt.

LES MER: UD og spillprofessor Alf Inge Wang søker læringsapp for syriske flyktningbarn

LES MER: NTNU og Flyktninghjelpen vil løse problemer med innovasjon

LES MER: Europeiske universitet lager særordninger for studenter på flukt